I full gång – Renoveringsbrev oktober 2015


Nu är arbetena inne i kyrkan i full gång. Projektledarna timmermansbasen Göran och murarbasen Per från generalentreprenören, firman Puts & Plattsättning AB, visar mig runt. Hela kyr­kan är blockerad av byggnadsställningar.

Hantverkare med olika spe­cialisering är upptagna av de mest olikartade sysslor. Den ene efter den andre betygar vilken ära det är att arbeta med ett så speci­ellt objekt. De uttryc­ker sin förtjusning över att ha fått detta förtroende. Det är uppen­bart att de känner av den helgd som vår kyrka är laddad av, och som inte går för­lo­rad bara för att den under så där 15 månader är en enda bygg­ar­bets­plats. Tobias som intervjuar mig i samband med inspelningen av en film som ska doku­men­te­ra detta stora projekt är särskilt intresserad av just detta: det heliga rum­mets spe­ciella karaktär. Över kyrko­rummet vilar ett visst lugn trots att många arbetar där och vissa jobb väsnas. Ingen radio som skvalar pop­musik eller Lugna favoriter som det annars brukar vara på bygg­arbetsplatser.

Alla lösa före­mål och pipverket i kororgeln är bortflyttade. Det mesta av de öm­tåliga inredningsdetaljerna som står kvar är inslagna i plast: altarupp­sat­sen, predik­sto­len, stora orgeln och kororgeln, epitafier och minnesstenar. Snart ska ock­så al­tar­­ringen och dopfunten skyddas. Ingenting får skadas, man måste gå var­ligt fram. Gol­vet är täckt av papp, utom vissa partier som är uppbrutna.

Koret med altaret i fonden och en av radiatorskärmarna till vänster. Altarringen är fortfarande oskyddad.
Koret med altaret i fonden och en av radiatorskärmarna till vänster. Altarringen är fortfarande oskyddad.
okt_sydvastra_kapellet
I sydvästra kapellet är murarna i färd med att lägga på ett nytt lager puts.
okt_kapell2
I nordvästra kapellet, bakom vaktmästardisken, har seklens olika mur- och putsytor frilagts i väntan på grundning. Här ska det bli pentry för kyrkkaffena inklusive en blomsterkyl.

I sydvästra kapellet, där vi brukar fira vardagsmässorna och ha vårt kyrkkaffe, dof­tar det av nystruket bruk. Ytorna putsas i flera skift, till slut med brukskvalitetern a ”fin-grov” och ”fin-fin”. Det blir några millimeters på­slag innan allt är färdigt. I ka­pellet och vapenhuset har man kom­mit längst. Här prövar murarna sig fram för att lära sig att handskas med de gamla murytornas egenskaper.
Hela kyr­kans interiör ströks vid mitten av 1900-talet med en latex­färg, s.k. plastfärg, något som då sågs som framtidens modell men som vi nu vet dels skadar det bä­ran­de ma­terialet, dels åldras fult. Den underliggande muren måste fräsas ner så djupt att la­tex­färgens långa molekylkedjor inte längre täpper till porerna. I just det sydvästra kapellet fick val­ven vid slutet av 1900-talet dessutom ett lager av den mest triviala köksfärg. Vi som följt utvecklingen och i år­tion­den har sett murar och valv smutsas ner allt­efter­som har kan­ske inte noterat det, men den grå­nande ytan har blivit allt­mer död. Nu ska hela inte­riören täckas av kalkputs som vi kanske i början kommer att tycka är allt­för skinande vit, men som kommer att få en helt an­nan lyster än vi är vana vid, och som dess­utom kommer att få en vacker pa­ti­na un­der tidens gång. Redan när man lägger på den slutgiltiga ytan planerar man nämligen hur den kommer att te sig om 25 och 50 år, när Hornsgatans förore­ning­ar har fäst vid den.

De yttre, smutsiga fönstren i koret har monterats ner och skickats på kon­ser­ve­ring. Man kan kanske tycka att det är stiligt med det klara dagsljus som nu ström­mar in mellan plast­skynkena, men just det att dessa fönster inte har put­sats på de­cennier har gjort att ljuset har brutits och fördelats genom sothinnan med en säll­sam glans, vilket en del foto­grafer också påpekat. Vi får se hur det känns när allt är skinande ny­po­le­rat.

Ställningsbyggarna i arbete framför den franska barockorgeln på södra läktaren. Till vänster den om­sorgs­fullt inslagna predikstolen.
Ställningsbyggarna i arbete framför den franska barockorgeln på södra läktaren. Till vänster den om­sorgs­fullt inslagna predikstolen.

1600-talslampetterna längs koret och mittskeppet har sänts på renovering. De fick korstecknade huvar kring glödlamporna vid Lars Israels Wahlmans restau­rering vid mitten av 1920-talet. Huvarna, som har syskon i S:ta Maria kyrka i Helsingborg, har tyngt ner ljusarmarna som nu ska riktas och förses med ny installation. Dessa lam­pet­­ter hör, liksom dopfunten, till de inventarier som räddades undan den stora bran­den 1759. Det tog så lång tid för elden att spridas från Stora Besvärsbacken att man hann flytta vissa föremål i säkerhet, men kyrkoherdens omfattande bibliotek som stod i prästgården på kyrkogården gick för­lorat. Det var andra gången som kyr­ko­­­her­de Johannes Forsskåhl miste sitt omfattande teologiska bibliotek.

Den som får besöka S:ta Maria Magdalena kyrka under de pågående arbetena har anledning att betänka att detta inte är första gången som kyrkan är belamrad med ställningar och hanteras av skickliga hantverkare. En byggnad måste då och då gås igenom grundligt och däremellan vårdas kontinuerligt. Det har under 1900-talet va­rit lite si och så med denna fortlöpande tillsyn, men det är för­sam­lingens avsikt att i fortsättningen lägga upp en långsiktig underhållsplan.

Göran Kåring

Rättelse
Läsekretsen har hört av sig. Jag skrev i förra brevet att målarmästare N. Jacobsson utfört altarmålningen i S:t Paulskyrkan. Han fick visserligen uppdraget, men det ver­kar aldrig ha blivit utfört. I stället är den målning vi ser utförd av Wille Gernandt (1863-1920), en genremålare, tecknare och illustratör verksam i Stockholm.

okt_bank_saga
Snickaren Richard kortar bänkarna längst bak till höger för att barnhörnan ska bli rymligare. Det är ett pyssel att flytta de nästan 90-åriga gavlarna till bänkarna, så att resultatet ska se ut som om det vore ori­ginal.
okt_bank_detalj
Bänk 17 är nu avkortad. Här handlar det om finsnickeri.

Detta brev publiceras ursprungligen som e-post-utskick och vänder sig i första hand till dem som har S:ta Maria Magdalena kyrka som sitt andli­ga hem, men vi har förstås inte något emot om några andra personer ock­så ­läser det. Det blir en hälsning per måna­d, med rapporter om hur arbetena i kyrkan fortlöper och vilka överraskningar som kan möta oss. Huvud­ansvarig är Göran Kåring. Tipsa gärna en vän om brevets existens, eller kom med egna förslag eller frå­gor. Beställning av brevet och kontakt:
– telefon: 08/4622945, eller direkt till Göran Kåring: 08/7200526
– mailadress: bjorn.wann@svenskakyrkan.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *