Men att vara kristen är inte att möta en ideologi utan en människa, Kristus. Om jag som kristen vill förändring behöver jag börja med mig själv. Bön och handling måste vara ett. Ord som transparens och helhet blir centralt. Bibeln och Evangeliets berättelser utmanar eftersom det är ett levande ord.
Man kan tolka evangelieberättelserna ideologisk. Ideologier fokuserar på att världen inte är bra och skapar modeller där man utvecklar människosyn och tankar om hur samhället skall förändras. Men som kristen måste jag ta det längre, djupare och ställa frågor till mig själv personligen. Om något är fel, om världen inte är bra vilket ansvar har jag? Kan jag göra skillnad?
Liknelsen om den barmhärtige Samarien (Lukasevangeliet 10:25-37 https://www.bibeln.se/las/2k/luk ) blir mitt exempel. Det är berättelsen om en sårad och slagen man där några (också en präst) går förbi medan den man minst anade , samariern, stannade och tog hand om mannen så han fick den vård och hjälp han behövde för att överleva.
Berättelsen är aktuell: När mötte jag en utsatt och slagen människa? Vad gjorde jag? Gick jag förbi? Stannade jag? Berörde det mig? Borde det ha berört mig? Att ställa frågorna till sig själv och ta konsekvenserna av vad det innebär är att utmanas av Jesus svar till den laglärde som ville sätta honom på prov;
Vilken av dessa tre tycker du var den överfallne mannens nästa?” Han svarade: ”Den som visade honom barmhärtighet.” Då sade Jesus: ”Gå du och gör som han! Luk 10:36,37