-
MR-dagen är fortfarande viktig att uppmärksamma
På den internationella dagen för mänskliga rättigheter hyllar vi FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna som antogs av FN:s generalförsamling den 10 december 1948. Det är också en dag att påminna oss om att dessa fri- och rättigheter är universella och odelbara och därmed gäller för alla människor oavsett land, kultur eller sammanhang. I…
-
Att bromsa eller gasa för en hållbar klimatutveckling, det är frågan
Act Svenska kyrkan är inte den enda organisationen som ställt sig frågan om det är värt mödan att delta i FN:s klimattoppmöte, COP27, i november. Greta Thunberg var tidigt ute och meddelade att hon inte tänkte åka. Flera andra prominenta klimatexperter har också ifrågasatt nyttan med att resa Sharm El-Sheikh där mötet hålls. Vi är…
-
Återvandring i praktiken ett nytt mål för biståndet
Det är redan sedan tidigare känt att regeringen lägger en nivå på 56 miljarder och överger åtagandet om en procent av BNI, något som Act Svenska kyrkan har kritiserat. En nyhet i biståndsbudgeten är däremot att skillnaden mellan 56 miljarder och enprocentnivån är 7 miljarder nästa år. Redan 2025 beräknas skillnaden vara 12 miljarder, och…
-
Nya fredsförhandlingar med ELN – Sverige behöver ge stöd
31 oktober träffade två kyrkliga företrädare från Colombia utrikesdepartementet, vice-ordförande i riksdagens utrikesutskott, generaldirektör för Folke Bernadotteakademin och Sida för att samtala om de nya fredsförhandlingarna med ELN och vad som krävs för att förhandlingarna ska lyckas. De religiösa ledarna – monsignor Henao från katolska kyrkan och biskop Atahualpa från lutherska kyrkan i Colombia –…
-
Inte en dag för tidigt
Torsdagen den 18 augusti förde regeringen äntligen tillbaka 2,9 miljarder till det internationella biståndet. Pengarna som tidigare tagits från biståndet för att finansiera Migrationsverkets ökade kostnader för flyktingar från Ukraina kan nu användas till tidigare planerade klimatinsatser och långsiktigt utvecklingsarbete i Afrika, Asien och Mellanöstern. Detta innebär att sammanlagt 4,2 av de 9,2 miljarderna som…
-
A window of hope for women’s rights in Honduras
It’s 4:50 am. The driver never showed up. While Charlotte and I wait for a new driver I search more information online about the destination we will fly to, San Pedro Sula. The data seems to be a couple of years old, but the place is ranked as Latin America’s most dangerous city, with the…
-
Roe v Wade – reproduktiv rättvisa och religiösa aborträttskämpar
Religionens makt i USA är stark, inte minst på grund av nära koppling med politiken. Beslutet innebär att delstaterna själva kan anta lagar om förbud mot abort. I 13 delstater fanns redan förberedda lagar med abortförbud som automatiskt trädde i kraft i samband med beslutet och abortkliniker fick slå igen dörrarna samma dag. Organisationen Guttmacher…
-
Fortsätt arbeta för en rättvis och fredlig värld
Kriget i Ukraina har nu pågått i över två månader. Världens ögon har under denna period varit starkt fokuserade på situationen i östra Europa. Vi påminns dagligen om krigets grymhet. Rapporteringen från krisen har ofta varit överväldigande. Människor och regeringar världen över har öppnat sina hjärtan och uttryckt sitt stöd både i ord och handling…
-
Boksläpp: religionens roll för fred och för kvinnors rättigheter i Colombia
Den katolska kyrkan har tappat 10 procent av sina medlemmar under de senaste åren. De evangeliska kyrkorna växer och det gör också andelen som anger att de är religiösa men inte tillhör ett religiöst samfund. Antologin Förändringarna av det religiösa fältet under 2000-talet (Recomposición del campo colombiano en el siglo XXI) släpptes den 24 mars…
-
Kommentar till Utrikesdeklarationen
Ukrainakrisen kastade en lång skugga över onsdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen. Men krisen kan också ha bidragit till en känsla av hur omvärlden – och utrikespolitiken – på allvar är viktig för vårt land. Eller som Maria Ferm (MP) sa: Sverige behöver omvärlden, och omvärlden behöver Sverige. 28 ledamöter deltog i en debatt som var…