Avslutande julbild


Svårtolkad bild...
Svårtolkad bild…

Det är antagligen inte helt lätt att vara asiatisk affärsman och försöka förstå sej på hur vi västerlänningar uppfattar och firar jul. Att religionen har en stor del i vårt julfirande är nog ganska klart, men det gör knappast det hela lättare?
Upphovet till vårt religiösa julfirande kommer från en familj som fick sova i ett stall (antagligen), som sedan var flyktingar och uppenbarligen hade minimal köpkraft.
Med i julfirandet finns också berättelser om ett italienskt helgon (Lucia), snö (vilket de allra flesta t.ex. Thailändare aldrig någonsin sett mer än på TV), ett turkiskt helgon (ärkebiskopen av Myria), renar som drar tomtens släde, ett träd i vardagsrummet och en fullständigt fantastiskt köpgladhet.

Denna blandning av metaforer, bilder, berättelser osv har inneburit många konstverk och bilder som affärsmän konstruerat i sina köpcentra och på hotell. En del av dom har jag lagt upp här under rubriken ’julstämning’. En del konstverk är bara roliga, en del makabra, en del känner man igen från Europa.

Bilden ovan är nog den mest märkliga ’installation’ i alla fall jag sett. Bilden föreställer (antagligen) Lucia som är bunden till tre stycken gyllene renar. Alla tre renar har mäktiga och imponerande horn. Det har Lucia också begåvats med. Lucias horn har dock en tydlig uppgift, nämligen att dom håller upp julgranen??!?!?

Om detta ökar västerlänningars köpglädje i asiatiska varuhus är nog svårt att säga något om. Lite småkul är det att se hur man försöker förstå något som för oss européer är ganska vanligt.

Och God fortsättning på det nya året!

2 kommentarer

Maria säger
7 januari 2016 – 12:23

Helt underbar installation som skulle platsa på vilket galleri som helst! :) :) :)
Ljuvlig! Speciellt den eleverade julgranen!! :)

prasteniparadiset säger
8 januari 2016 – 04:08

Haha, visst är det?! Kulturkrockar ju ofta ganska roliga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *