Om jag haft dagens kollekttal…


Idag tas det upp kollekt till SKUT i våra kyrkor landet runt. Den senaste tiden har det varit mycket diskussion kring pengar och SKUT.

När vi präster ska informera om dagens kollekt får vi något som kallas kollektcirkulär. Där informeras om något som är viktigt med dagens kollekt. Ibland kommer en gäst till gudstjänsten och informerar, någon som tycker att just dagens kollekt är viktig, någon som brinner för dagens kollekt.

Hade jag fått berätta i någon av alla våra kyrkor hade jag berättat om Miro. Han sitter i fängelse i Thailand. Han berättar själv att han gjorde en ‘idiotgrej’. Han var full och besviken och snodde två rakapparater i en liten butik. Dagen efter nyktrade han till och insåg att han inte behövde två rakapparater (naturligtvis). Han gick tillbaka med dom, dessutom betalade han dom. Och saken var ur världen. Trodde han. Allt hade dock fångats på film…

När polisen knackade på hans hotellrum var han på väg hem. I rättegången som följde spelades filmen upp. Miro dömdes till sammanlagt ett och ett halvt års fängelse. Hans förklaringar och protester hjälpte inte alls. Tidigare i sitt liv är han helt ostraffad.

Senaste gången jag var och hälsade på honom bad fängelsepersonalen mej att informera honom om att han släpps ut i januari. Det är viktigt att han förstår det sa dom, eftersom han själv tror att han blir fri när som helst.
När Miro kom var han glad, han berättade just att han skulle blir fri vilken dag som helst. Chefen hade varit och hälsat på honom och sagt att han skulle bli fri, berättade Miro. Det visade sej vara något slags märkligt missförstånd. Miro blir inte fri vilken dag som helst. När vi hade pratat fram och tillbaka var informationen klar: han blir fri i januari.

När han gick tillbaka in till cellen var han förkrossad. Jag vet vad vi i kyrkan betyder för honom. Han är en av alla dom människor vi faktiskt kan göra något för, eftersom vi får kollekter och bidrag. Jag kommer att besöka honom flera gånger. Varje gång är det lika betydelsefullt.

När man kritiserar SKUT för ekonomiska vidlyftigheten, vilket man absolut ska kunna göra, måste man komma ihåg att HELA SKUT har blivit granskat. Chefer som rest på ett felaktigt sätt har fått mycket kritik. I ett fall hittills har det lett till att en chef har fått gå.

Men vi i församlingarna har också blivit granskade. Vi har inte fått den kritiken. Så idag har du chans att hjälpa oss att hjälpa människor som Miro. Och det behövs!

 
OBS! Namnet Miro är fingerat. Händelserna är på alla viktiga punkter maskerade.

En kommentar

Bo Jonsson säger
3 oktober 2016 – 06:05

Även om jag inte är medlem i Svenska Kyrkan så uppskattar jag och många med mig det arbete du gör här, liksom din företrädare. Det skiljer sig milsvitt från det enahanda predikandet som en del religioner gör om människors moral och beteende. Vore den diskussionen inte bra att ta med andra religioner och kyrkors företrädare. Hatkampanjer och förakt för andra skapar idag ett otrevligt samhällsklimat, som kan bana väg för ett samhälle ingen egentligen vill ha. Tycker du kanske kan berätta lite historier om liv och leverne för oss också på några mingel ställen där du spelar och sjunger ibland och stääla oss frågan vad göra åt somliga problem, som att hamna i fängelse i Thailand, kanske på grunder som utgår från buddhismens sociala regler eller i led med religioners straffande av de som missköter sig. Hur skulle Miro behandlats av kyrkans förlåtande i Sverige, eller av den muslimska religionen i Thailand eller annorstädes. Kanske spekulationer, men vi har fördomar om andra som kan diskuteras.

prasteniparadiset svarar
21 november 2017 – 02:59

Absolut, mycket bra tankar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *