Att hålla arbetslösheten borta.  


eneklt-jobb-2
Enkla jobb? Hon arbetar med att servera kaffe till oss som väntar på att få bilen servad.
enkelt-jobb-1
Ett ganska monotont jobb. Men hon har tillgång till de försäkringar som ett jobb innebär.
ebkelt-jobb-3
Många Thailändare har dock tråkigt på jobbet, eftersom det blir väldigt lite att göra.

 

 

I Thailand har man systemet med det våra politiker kallar ‘enkla jobb’. Tanken är att man inte ska vara sysslolös. Det är alltså bättre, enligt Thailändsk tanke, att man går till ett arbete och har ett ansvar, än att man sitter hemma.

Dessa ‘enkla jobb’ är ofta ett första steg in i ett arbetsliv. På bensinmacken finns det ofta en person som tankar bilen åt oss, en annan informerar om var vi ska stå och en tredje skriver ut ett kvitto efter tankningen. Här, på Toyotas bilverkstad, blir vi bjudna på kaffe under det att bilen repareras. Kaffet serverar vi inte oss själva, det gör en av de anställda.

I affärer finns det uppgifter som vi inte har i Sverige. En anställd kan t.ex. stå och hälsa välkommen till affären, en annan kan efter att varorna är betalda, samla ihop varorna och lägga dom i påsar. En tredje har en ofta irriterande uppgift, när vi betalat (Thailand är till stor del ett kontantsamhälle) i kassorna, går vi naturligt nog mot utgången som oftast ligger tre-fyra meter bort. En arbetsuppgift är då att när vi gå ut, kolla våra varor gentemot vårt kvitto.

Bra eller dåligt? Arbetslösheten är minimal. Och som vi har förstått det har man i och med sitt jobb, en försäkring inom t.ex. sjukvården.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *