Lär dig se det himlen ser – 22 juli


 

Självklart är det trevligt att beställa biljetter till en biosalong, men att lägga upp fötterna på fotpallen därhemma och se den nyinköpta DVD:n fungerar också bra.

Några filmer sätter större avtryck inom mig än andra och en del ser jag gärna om flera gånger. När barnen var små blev det ett kärt återseende av alla Astrid Lindgrens filmer, som jag själv sett när jag var liten. Lite mer nytt kändes den uppsjö av Disneyfilmer som fanns att tillgå för mina barn. Själv var jag uppvuxen med en timmes Disney på julafton, som då verkligen var rena julafton både som högtid och som intresserad av tecknad film.

En Disneyfilm som jag minns lite extra är ”Prinsen av Egypten”. Den baseras på den bibliska berättelsen om Mose som finns i Andra Mosebok. Mose som var judarnas störste ledare och genomförde uttåget ur Egypten. Under hela sitt liv visade han sina bästa och sämsta sidor när han reagerade på konflikter i omgivningen och han slutade aldrig att reagera. Som ledare för två miljoner människor som skulle vandra i öknen, så fanns det säkert en hel del saker att reagera på. Gud hade en plan för Moses liv och han förberedde Moses inför utförandet av den.

I sådana här filmer finns det ofta vacker musik och fina sångtexter. En av dem har fastnat hos mig och jag gnolar på den då och då. Hur kan du se vad en man är värd, av vad han tar och ger? Det du ser är sånt som du blivit lärd, men du kan se mer, du kan se mer. Så lär dig att se, lär dig att se det himlen ser.

Kan vi lära oss något av den här Disneyfilmen och av bibeltexten om Mose? Nu på söndag är det Kristi förklarings dag. Dagen påminner oss om Jesus Kristus som förvandlades uppe på berget framför lärjungarna. De beskriver att hans ansikte lyste som solen och att hans kläder blev bländande vita. De fick se en glimt av Jesus Kristus sådan som han verkligen är. Sådan som himlen ser honom. Sådan som Guds plan med hans liv var redan från början.

Det kan vara lätt att gnola på en Disneylåt och i samma veva tänka: ”Nu ska jag försöka se det himlen ser hos andra människor i min omgivning”. Men någonstans handlar det också om mig själv. Vad ser himlen hos mig? Vad är Guds syfte med mig och mitt liv? Hur vill han använda och bruka mig? Hur hade han tänkt från början?

När vi börjar ta dessa frågor på allvar, så kommer säkert vår frågestund med Gud att förändras från ”Vem vill du jag ska vara?” till ”Hur ska jag vara?” Precis som Gud lärde och ledde Mose och hans folk, vill Gud lära och leda oss. Det känns riktigt spännande att få veta hans förklaring till vad det är som himlen har lagt i oss och vad himlen ser i var och en. Låt oss börja frågestunden! Varför inte i en enkelt formulerad bön i kyrkan på söndag?
Ing-Marie Lundberg
Stiftskonsulent för teckenspråkig verksamhet i Uppsala stift

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.