Guds ledning på håll


Hand-438

Jesus sade: ”Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? utan det jag har sagt er fyller era hjärtan med sorg. Men jag säger er sanningen: det är för ert bästa som jag lämnar er. Ty om jag inte lämnar er kommer inte Hjälparen till er. Men här jag går skall jag sända honom till er, och när han kommer skall har visa världen vad synd och rättfärdighet och dom är. Synd: De tror inte på mig. Rättfärdighet: jag går till Fadern, och ni ser mig inte längre. Dom: denna världens härskare är dömd.”

 Johannesevangeliet 16. 5-11

Påsktiden har många texter från Johannesevangeliet. Alla de som läses från och med tredje söndagen i påsktiden och in i pingst kommer enligt Johannesevangeliet från tiden innan Jesus korsfästes och uppstod.

Det som Jesus sa då möttes oftast med oförstående av lärjungarna. Efter uppståndelsen frå det han sa nytt sammanhang och mening.

Hela den här vårtiden handlar i kyrkoåret om att bli vuxen, att klara sig själv. Att höra ihop men inte kunna träffas, att uppleva närhet trots kroppslig frånvaro. Att ta ansvar och våga vila i sina egna beslut – och att våga tro på Guds ledning på håll.

Hjälparen kommer!

Vi ska klara oss själva men det finns hopp. ”Denna världens härskare är dömd.”

Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus
ur Andaktsbok, Verbum 2013

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.