Döm inte!


15430f4f-d1d3-461b-89b7-990a0f00257f

David – den mest kände kungen i den bibliska historien gör bort sig denna söndag.

David var en förebild för många för sitt hjältemod i krig och för att han enade en splittrad nation. Israel, som var förtryckt av Romarriket ,väntade på David som på en befriande messiasfigur. David är en viktig inspiration för många judar och kristna idag. Men han var också fruktad för sin makt och hänsynslöshet.

Profeten Natan väcker Davids ursinne med en grym berättelse om hur en rik man utnyttjar en fattig. Davids lösning på denna orättvisa är våld och död. Men Natan tar musten ur den ursinnige kungen genom att obarmhärtigt tydligt visa på Davids likhet med den rike mannen. Andra Samuelsboken kapitel 12, vers 1 – 7 >>

Kan inte se det onda han gjort

David har låtit mörda Uria, en soldat i sin egen arme, för sin egen lust efter Urias hustru Batseba. Han har också dragit in andra i detta brott men är oförmögen att i sin maktfullkomliga blindhet se det onda han har gjort.

Natans mod inför David leder till en förkrossad syndabekännelse som vi känner igen i tidigare gudstjänstordningar i Svenska kyrkan. ”Gud, var mig nådig i din godhet, tag bort mina synder i din stora barmhärtighet. Det är mot dig jag har syndat och gjort det som är ont i dina ögon… Ps 51.

Guds förlåtelse räcker

Det David inspirerar mig till är inte makt och stordåd men snarare insikten om att Guds förlåtelse räcker till så mycket mer än vad ont jag förmår.

Dömande av andra är en (o)naturlig del av våra liv. Vi gör det hela tiden oftast utan att tänka på det. Jag tänker inte främst på den upprörda reaktionen inför de orättvisor vi ställs inför såsom David utan snarare det omedvetna dömandet som är så kusligt cementerat i våra liv.

Ett annat ord för döma idag är ”nischa”. Vi nischar människor. Vi reagerar på något vi inte tycker om eller förstår och därefter är den människan dömd i våra ögon vad han eller hon än säger och gör. ”Jaså, du är vänster/höger/rasist/tiggare/homofob/homosexuell/muslim/kristen m.m. Alltså har du ingen talan i något, dig kan man inte lita på, du är ju inte som jag!”

”Med din dom över andra dömer du dig själv”

Dagens texter är smärtsamt tydliga. Paulus säger i episteltexten på 4:e söndagen efter Trefaldighet:  ”Därför finns det inget försvar för dig som dömer, vem du än är. Ty med din dom över andra dömer du dig själv, eftersom du handlar likadant som den du dömer.”

Jag tackar Gud inte bara för hans förlåtelse och fullständigt obegripliga kärlek till oss människor men också för att det är Gud som kommer att döma mig och inte min nästa. Och för att det är Jesus som är min försvarare när det gäller.

Och så ber jag om mer ”natanskt” mod bland kristna idag.

Rolf Pearson, Det Lutherska Pilgrimscentret, Jordanien

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.