WWJD


Att leva som kristen och präst i en evangelisk luthersk kyrka kan stundtals kännas ganska paradoxalt. En av Luthers insikter var nämligen att människan var simul justus et peccator – samtidigt rättfärdig och syndare. Trots att människan syndar och tycks fortsätta med detta finns Guds nåd som räcker och blir över till var och en av oss.

Tro och liv hänger samman. Nåder räcker och blir över till dig och mig oberoende av vad vi gör, men ändå eftersträvar vi att leva som ”goda kristna”.

Som kristi efterföljare försöker jag med Jesus som förebild leva så gott jag kan. När jag ställs inför vardagliga händelser så brukar jag använda mig av fyra bokstäverna som jag har på ett armband W.W.J.D ”What Would Jesus Do?” – Vad skulle Jesus gjort? I situationerna jag ställs inför så frågar jag alltså mig själv vad Jesus skulle ha gjort. Det kan handla om små saker, som att välja att handla rättvisemärkta och ekologiska produkter, äta mer närproducerat eller att skänka en liten slant. Det kan också handla om att möta mina medmänniskor med blicken även efter en lång dag. Och så kan det så klart handla om att engagera mig i de stora frågorna om rättvisa, feminism och alla personers lika värde oavsett ursprung, kön, sexualitet eller klasstillhörighet.

Visst låter det bra? Och ändå misslyckas jag ständigt och det är här Luther säger att det inte är våra handlingar som räknas. Guds nåd räcker för dig och mig ändå oavsett. Så skönt, tänker jag där jag sitter, då kanske jag inte behöver tänka till det där extra varvet… eller?
Kanske är det inte bara för att jag behöver som jag ändå fortsätter försöka göra gott, utan för att jag vill.

Jag tror och hoppas att jag kan vara en del i att sprida Guds kärlek, som alltid förekommer mig och mina handlingar. Inte genom att vara bäst och upphöja mig själv på en piedestal, men genom att göra mitt bästa där jag är och verkar. Det går att säga mycket om Luther och han skrev en del som med vår tids ögon går att vara högst kritisk mot. Men det är genom att läsa Luther som jag förstått mer om Guds nåd. Det är genom denna nåd som vi får ta emot och förstå Guds kärlek. Den kärlek som jag vill sprida vidare i världen.

För om vi gör det så blir tron inte tomma ord utan spridandet av goda handlingar i världen, spridande av Guds kärlek. Då hänger tro och liv samman och kan i så fall på sina håll bli ännu mera livgivande.

Tron ger ny plats för liv att växa på. Det gäller bara att hitta våra sätt, som att handla rättvisemärkt, möta en medmänniskas blick med ett leende eller stå upp för alla människors lika värde.

Så jag kommer fortsätta fråga mig själv ”What Would Jesus Do?” även om jag vet att jag kommer att göra många felsteg i framtiden också!

Josefine Jehrlander, präst

En kommentar

Mikaela säger
10 september 2017 – 10:06

Tack! Precis vad jag behövde läsa för att inte ständigt drabbas av dåligt samvete över att jag inte alltid lyckas. Äntligen förstår jag vad Guds nåd innebär i mitt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.