Kärleken är en förvandlande kraft


Jag tänker mig att livets källa är en källa fylld av kärlek. En kärlek att ta emot och en kärlek att ge vidare, en kärlek som förändrar allt den rör vid. I kärleken finns livet, hoppet, förståelsen och den blick som får oss att växa och våga.

Livets källa är söndagens tema, den livets källa som förvandlar oss. En kärlek som kan förvandla oss, som är utgångspunkten för våra liv. Ändå kan det vara så svårt att ta emot och ge kärlek.

Vi kan känna oss osäkra på oss själva. Vi kan vara rädda. Vi kan tvivla på att vi är värda att älskas och att vi har kärlek att ge. Vi kan vara rädda att förvandlas och gömma oss bakom masker av oåtkomlighet.

Filmen Skönheten och Odjuret är berättelsen om skönheten Belle och det förtrollade odjuret. Odjuret var en egoistisk prins som en dag fick en ros som gåva. Men den gåvan tyckte han vara alldeles för simpel. Han vägrade att ta emot rosen och då förtrollas han och alla i slottet. Prinsen blev ett fasansfullt odjur. Det enda som kunde bryta förtrollning var om han kunde lära sig att älska – och att ta emot kärlek.

Belles far blir tillfångatagen i slottet men Belle tar hans plats för att han skall bli fri. Hon är rädd för odjuret men börjar sakta våga närma sig honom. Hon behandlar honom inte som ett odjur utan vidgar sin blick. Hon ser att bakom den fasansfulla ytan finns godhet som måste få komma fram. Ju mer kärlek Odjuret får desto mer börjar han förändras. Till slut släpper han Belle. Hon blir fri – men återvänder till slottet för kärlekens skull. Och när hon säger att hon älskar honom bryts förtrollningen och odjuret blir prins igen. Kärlek räddade honom.

I Bibeln får vi ta del av det första under som Jesus gjorde. På ett bröllop i Kana förvandlar han vatten till vin. Han visar hur det lilla – det vanliga vattnet – kan bli något mer. Inget är omöjligt för Gud.

Jesus gjorde vatten till vin. Vad är det vi önskar skulle förvandlas i våra liv? Var hittar vi kraften när det är tungt och svårt? Vad är det som gör att vi orkar när vägen känns hopplöst snårig? Vad är det som kan förvandla vårt livs vatten till vin?

Gud är kärlek står det i Bibeln och jag tror att Guds och människors kärlek till oss är den källa som förvandlar oss. En kärlek som inte kräver, utan som ser, och tar emot med öppna armar. Den kärleken får vi alltid återkomma till och förvandlas av för att våga möta livet, andra och oss själva.

Tänk om vi kunde se varandra med kärlekens blick, inte vara så snara att döma, inte vara så rädda för vad andra ska tänka och tycka. Tänk om vi kunde hjälpa till att förvandla odjuren runt omkring oss genom att våga älska. Såsom Jesus har älskat oss.

Vid livets källa får vi ta emot den livgivande kärleken som älskar utan förbehåll. Som ser oss som de vi är. Älskade just därför!

Anna Lundgren, präst

2 kommentarer

Sture lindblad säger
13 januari 2018 – 09:31

Mycket angeläget. Jag tror att kärleken måste återvinnas varje dag. Jag menar att man börjar varje dag så. Det är nåd att få vara med som Redskap

Ebon Galthe säger
13 februari 2018 – 09:55

Ett vänligt ord kan göra under. Det läker hjärtats djupa sår, det är ett ljus i mörka stunder. En hand som torkar ögats tår. Ett vänligt ord är änglabud, en hälsning från Herren Gud.
En av psalmverserna från psalmerna vi lärde oss i andra klass.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.