Våga lysa


”Jag skäms så över mig. Jag vill inte vara den jag är. Som jag är. Jag är bara fel. Kan inte någon ansa till mig, ta bort det där äckliga obehagliga som jag inte tycker om? Det där jag skäms över. Det som jag inte vill visa för andra. Eller ta bort hela mig. Jag kan liksom inte vara jag. Snälla Gud, gör något åt mig!”

”Kära älskade barn, ge det en chans. Åtminstone ett år till. Jag älskar det där som du skäms över. Låt mig få chansen att visa hur vackert det egentligen är. Hur vacker du är. Du förstår, det du skäms över är inget som du ska ta bort. Skuld när du gjort något fel kan förlåtas och jag förlåter, det vet du. Du kommer att göra fler fel i livet. Det gör alla. Så är det att vara människa.

Men din skam handlar inte om att du gjort något fel eller är fel. Ingen kan någonsin vara fel. Inte heller du. Skammen kan handla om att någon gjort dig illa, gjort saker mot dig som de inte borde gjort eller att någon skammat dig till att tro att du är fel. Eller så vet du inte varför du skäms för dig själv eller för delar av dig själv. Men jag vet… Jag känner dig… För mig kan du aldrig gömma dig.

Du och andra gör sådana ansträngningar ibland för att försöka förbättra er själva, som om ni inte vore tillräckliga. Speciellt nu vid nyår. För nu ska den nya tiden med ditt förbättrade jag komma. Nu äntligen. Då vill du ge det där nyårslöftet igen som ska göra dig eller ditt liv perfekt. Eller så känner du dig misslyckad och mår dåligt för att du inte lyckas vara bättre, vara som någon annan, som du tycker är bättre än dig.

Men vet du, jag skapade dig sådan du är. Jag vill inte att du är någon annan. Det kan du ju inte heller för den delen. Det finns inget för dig att skämmas över. Jag ser ju förstås att du har den känslan, känslan av skam. Känslan är din, den finns och är verklig för dig. Men du vet, tankar och känslor beskriver inte alltid verkligheten som den verkligen är. Faktiskt ganska ofta inte. Jag önskar att du såg hur min kärlek försöker älska bort din känsla av skam. Det är inte du som ska ansas. Det är din skamkänsla som behöver ansas bort, inte något i dig som skulle vara fel.

Nyår är egentligen bara en ny dag som gryr. Vill du göra något stort av den så gör det. Fira om du har lust. Annars så låt det bara vara en ny natt och en ny morgon, som vilken som helst. Du behöver inte heller förbättra dig. Du är bra som du är. Jag vet för jag har skapat dig. Att andra kanske sagt annorlunda om dig spelar ingen roll för det är jag som bestämt hur du ska vara, att du ska vara du.

Jag ser dig hela tiden. Jag glömmer dig inte. Jag överger dig inte. Du är aldrig ensam. Jag tänker ofta på de murar som du har satt upp av skam och känslan av att inte duga som du är. Jag funderar på hur jag ska montera ner de där murarna så att du ska få känna dig befriad. Jag försöker knacka ner murbruket bit för bit med min kärlek. Så att du ska våga lysa som den människa som är just du. Så som jag vill att du ska vara.”

7 kommentarer

Ann-Britt St.George Persson säger
28 december 2018 – 08:40

Tack Agneta för detta fina..
Ett verkligt Gudstilltal för mig...Utsattes för övergrepp som barn o har hela livet känt att det är fel på mej.Trots flerårig terapi har jag fortfarande svårt att acceptera min kropp.Trots att den objektivt sett är relativt normal.Vill du be för mig att Gud får hela detta är jag jättetacksam.Mvh Ann-Britt

Redaktör svarar
21 april 2019 – 02:08

Hej Ann-Britt! Så hemskt att du blivit utsatt för övergrepp och dessutom som barn. Sådant sätter sig djupt och kan ta tid att läka. Fel på dig är det inte! Tyvärr får de som blivit utsatta för övergrepp ofta de känslorna. Det är sorgligt.

Gud, jag ber för Ann-Britt! Jag ber för att hennes sår av det hemska hon upplevt ska läka och för att hon ska kunna tycka om sig själv. Låt henne ana att du är med henne med din läkande kraft och kärlek. Amen.

/Agneta, präst

Yvonne Johansson säger
28 december 2018 – 09:56

Jag är tacksam för att jag fick läsa detta, tack.

Bellita Jonsson säger
28 december 2018 – 10:41

❤❤❤

Anneli Eriksson säger
29 december 2018 – 03:52

Underbart!Tack

Östen Åsenhed säger
29 december 2018 – 01:44

Hur många är det inte som inte är nöjda med sig själva? Det är bara att gå till sig själv, titta sig i spegeln. Fy så jag ser ut. Mindre bra saker man gjort i livet. Tänk om jag kunde få det ogjort. Den här texten tror jag många känner igen sig i. Man får fortsätta jobba med sig själv för att tro att man duger som man är.

Redaktör svarar
21 april 2019 – 02:08

Hej Östen!
Det är sorgligt att så många har negativ syn på sig själva. Jag önskar att alla såg att man är en Guds vackra avbild. Man är inte fel och ful för att man gör dumma saker ibland. Dumma saker gör vi alla.

/Agneta, präst

Katarina Wiklund säger
29 december 2018 – 04:44

Fantastisk text!Tack, Gud/Jesus pratar/ pratade genom dig. Välsignade text.

Redaktör svarar
21 april 2019 – 02:08

Hej Katarina! Tack för dina fina ord. De värmer.

/Agneta, präst

Maria Larsson säger
30 december 2018 – 02:57

Att känna ånger och skam över de misstag och som man utsatt andra för är rätt känner jag. Och be Gud om förlåtelse och de som man tillfogat rädsla eller smärta tex är det som är känns rätt. Gud som förstår oss mer än vi själva gör och förlåter oss när vi själva inte kan det.
Att inte vilja göra någon nåt ont och försöka så gott man kan att göra det som är rätt och gott är en bra utgångspunkt.
Även om reptilhjärnan upprepar de misstag man medvetet bestämt sig för att inte göra.
Med Pauls ord i minnet : Det goda som jag vill göra gör jag inte men onda som jag inte vill göra det gör jag.

Redaktör svarar
21 april 2019 – 02:08

Hej Maria!
Jag håller med dig i din fina beskrivning. Just så tänker jag också. Det viktiga jag menar i min text är att skilja på skuld och skam. Det jag menar du beskriver är skuld. Skam är något annat som handlar om att tro att man är fel som den man är. En plågsam känsla. Skuld kan förlåtas och hanteras så som du beskriver. Skam behöver läkas.

/Agneta, präst

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.