Balans och närvaro


Människor söker, har alltid sökt och kommer alltid att söka. Det som ställer till det är att man inte alltid vet vad man söker. Många säger meningen med livet – en orsak, ett syfte eller ett mål.

Sökandet är trons motor. Vi människor kommer alltid att söka, även när vi funnit det vi söker, så fortsätter trons äventyr. Ju mer jag finner Jesus, dess då mer söker jag honom. Och sökandet blir intensivare och djupare ju fler gånger vi ger oss ut för att hitta.

För mig är Jesus målet med mitt sökande. Inte bara att förstå vad som hände i Betlehem för över 2000 år sedan, utan vad han betyder och gör i mitt liv. Vad han är i mina vänners liv och i världen idag. För mig är det tryggt att veta att sökandets upplösning är att han funnit mig och har omsorg om mitt liv och allas liv.

I Bibeln möter vi ”österländska stjärntydare” som söker. Den grekiska titeln de har tyder på att de var drömtydare, stjärntydare – teckentydare helt enkelt. De sökte efter ett kungabarn och gick dit de förväntade sig att finna en prins.

Det fick dem att gå fel i sitt sökande. De hamnade i kungens slott, och så fick de möta oro och säkert indignation. Trots allt fick de nya insikter på vägen även när de gått fel. Felet fick ödesdigra konsekvenser – barnamordet i Betlehem.

När de följde stjärnan istället för vad de förväntade sig kom de på rätt väg och stjärnan stannade ovanför platsen där Jesus fanns.

När de funnit barnet gav de tre värdefulla gåvor – Guld, Rökelse och Myrra. En god vän till mig har forskat lite i saken och visar på att gåvorna visar Jesu natur. Guldet är hans kungavärdighet. Rökelsen är hans uppdrag. Myrra – en kryddstark lukt som användes vid begravningar – är påminnelsen om hans död och uppståndelse.

Dessa gåvor visar riktningen i vårt sökande. Guldet handlar om våra skickligheter. De ställer vi i människors tjänst. Rökelsen är ett tecken på våra böner. De är vårt beroende av Gud. Myrran är det Jesus gjort och gör för oss i våra liv. Här får sökandet sin balans och lösning. När vi finner Jesus får hans kraft och omsorg möjlighet att verka i våra liv. Vårt liv får balans och mening.

När vi sökare svaren på livets frågor, får vi följa vad Gud vill visa oss. När vi finner vår ledstjärna kommer den att visa sig som insikter som leder oss i rätt riktning, inte bara där vi förväntar oss att finna svaren. Den leder oss till balans, närvaro och tyngd. Härligheten är inte ett lättflyktigt sken, utan en solid Gudsnärvaro.

När vi finner den närvaron, blir vi samtidigt återfunna av Gud. Sökandet är i båda riktningarna, vi söker mening och Gud söker oss. Där vi finner varandra där blir sökandet klart. Sedan fortsätter livets äventyr i fördjupning och nya insikter – ett nytt sökande – ett nytt finnande – och det går vidare genom livet.

Ulf Söderlind, präst

3 kommentarer

Görel Hedberg säger
4 januari 2019 – 09:43

Tack för dessa tankar och insikter. Jag vissste inte alls om detta med guld, rökelse och myrra och vad det betyder i våra liv. Berikande kunskaper att ta med på vandringen.
Ännu ett tack!

Liselotte Hälldahl säger
5 januari 2019 – 11:23

Tack för meningsfullt delande av trons liv och verkningssätt. Inte heller jag har tidigare hört symboliken för guld, rökelse och myrra. Varmt tack!

Liselotte Hälldahl säger
5 januari 2019 – 01:46

Tack för den fina beskrivningen på den kristna trosäventyret - sökandet som har hittat rätt och bara vill ha mera insikter. Inte heller jag kände till symboliken bakom guld, rökelse och myrra. En mycket insiktsfull betraktelse - tack för den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.