Ett gudsmöte vid köksbordet


Jag bär för alltid med mig ett möte vid ett köksbord en varm sommardag för några år sedan nu. Solen sken och det hade inte regnat på flera veckor. Jag tänker på det mötet som ett gudsmöte.

Det hände medan jag studerade till präst. Jag är socionom och arbetade den sommaren inom en kommun med stöd till äldre. På många sätt är det arbetet väldigt likt arbetet som präst. Jag pratade i telefon med människor som sökte min hjälp. Jag gjorde hembesök, satt vid människors köksbord, i deras vardagsrum eller vid deras sjuksäng och samtalade om livet. Hur livet hade varit och hur livet hade blivit, om sorg och längtan. Om det som var gott och om det som gjorde ont.

Den stora skillnaden mot det jag gör idag var att jag alltid träffade en människa i ett mycket bestämt syfte; för att hon eller han behövde det allmännas hjälp. Jag träffade människor vars förmågor blev färre och färre därför att de åldrades eller blev sjuka. De hade sökt upp mig, för att jag, i min yrkesroll, skulle bevilja dem hemtjänst, särskilt boende, växelvård eller någon av alla andra insatser som en kommun är skyldig att tillhandahålla sina invånare för att de ska få ett skäligt liv.

Det var under ett av mina arbetspass som det här gudsmötet skedde, på en plats där jag inte förväntat det. Mina kollegor och jag hade delat upp veckans ärenden mellan oss och jag blev sänd på ett hembesök. Det var i alla fall vad jag trodde. Jag tog tjänstecykeln, som tack och lov drevs av el, och tog mig an backarna upp från tätortens centrum. En stund senare fann jag mig sittande vid ett köksbord. Vi småpratade lite och jag visade broschyrerna jag hade med mig.

När jag packade ihop och skulle gå fick en av personerna vid bordet syn på frälsarkransen som jag alltid bär på min vänsterarm. Där började ett nytt samtal. Det slingrade sig längs trons och Guds vägar och berörde mitt hjärta på djupet.

Det är något särskilt att få höra en annan människa berätta om sin livsresa tillsammans med Gud, om vägskäl och möten där tron genomsyrat tillvaron, inte som något som ligger utan för allt annat utan som är som en tråd genom allt som händer. När jag cyklade därifrån kunde jag inte göra något annat än att viska ”Tack Gud” rakt ut i sommaren. Tillsammans med människorna vid köksbordet hade jag fått stå på helig mark, ett sådant där tillfälle som inte riktigt går att beskriva; när jag, den andra människan och Gud är fullt närvarande samtidigt.

Jag träffade dem aldrig igen, kanske bestämde de sig för att de klarade sig själva ytterligare en tid, och jag gick vidare med mina studier och slutade så småningom arbeta i kommunen. Först flera år senare förstod jag hur fel jag hade när jag trodde att det var jag som sändes till dem. Det var de som sändes till mig, eller så sändes vi till varandra. Den dagen var jag i alla fall inte den som gick ut med Guds ord, men jag fick dem med mig tillbaka hem.

Emelie Hjert, präst

 

4 kommentarer

Ellinor säger
18 juli 2019 – 03:16

Den känslan känner jag igen, mötet med Gud hos en annan människa. Jag tror på syftet, att jag är här av en orsak både för att få och för att ge. Det får mig att växa som människa. Känslan är övermäktig och helt underbar.

Barbro säger
19 juli 2019 – 08:15

Jag är också socionom och har ofta upplevt Guds ledning både i tjänsten och i övriga livet och är oändligt tacksam över dessa tilltal.

Lisa säger
19 juli 2019 – 08:54

Fin läsning! Och jag tänker att när vi är "öppna" - medvetet och omedvetet - kan vi, precis som du gjorde, se de här underbara mötena. Mysigt!

Jonathan Ashauer säger
19 juli 2019 – 11:47

Då det gudomliga möter vardagen. HELIGA STUNDER som man kan berätta om och bevara i ens hjärta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.