Du duger inte. Och det är bra.


”Du är så duktig!” sa han med ett sådant eftertryck så det kändes som att han menade det med hela sitt hjärta. Han gav mig en stor kram.

”Du är bäst!” hörde jag någon säga.

”Du är bara så bra!” sa en annan röst.

Det var så underbart att höra. Det kändes som om alla älskade mig. På kvällen efter allt var slut så sjönk jag utmattad ner i en stol utomhus. Det var en fin sommarkväll och solen var på väg ner. Allt hade blivit så bra. Men ändå, det var något som skavde i mig. Jag hade hört dessa beundrande ord så många gånger men det var som att det aldrig räckte till. Det var en känsla som återkom då och då men ikväll var den liksom starkare.

Jag tog upp mobilen, fick upp ett bibelcitat och min blick fastnade vid några ord: ”Ha inte för höga tankar om er själva.” Det var inte egentligen ett bibelord som jag gillade. Vad då inte ha för höga tankar om sig själv? Det är väl bara bra om man tror på sig själv? Men den här kvällen var det som om orden ville säga mig något annat.

Jag bestämde mig för att ta kontakt med en präst jag kände lite grann för att få någon reda i mina tankar. Jag berättade om min upplevelse och uttryckte också hur otillräcklig jag ofta kände att jag var, trots allt beröm. Efter att ha lyssnat svarade hon: ”Du har rätt, du räcker inte till. Du kommer aldrig att räcka till. Det är en kamp du aldrig kommer att vinna. Min vän, du är inte Gud, du är människa!”

”Men jag vill ju vara bra och duga och att andra inte ska vara missnöjd med mig och…” försökte jag. Hon tog varsamt tag om mina axlar och fångade min blick: ”Prova att släppa taget om tanken att du måste vara tillräcklig. Det är just när du vågar möta otillräckligheten som du blir dig själv. För det är något med det där med otillräcklighet och sårbarhet. Jesus visade oss det. Hans liv på jorden var allt annat än perfekt och han mötte människor i otillräckligheten. Det är i otillräckligheten och sårbarheten Gud vill möta oss. Det är också där vi kan möta varandra på riktigt. När vi inte har den där duktighets-masken på oss.”

Hennes ord blev starka för mig. Det är så lätt att hamna i fällan att vi tror vi måste göra saker som går utanför vår förmåga och prestera mer än vad vi egentligen kan. Att vi inte får göra fel och misstag. Vi kämpar för att alltid vara tillräckliga. Problemet är att vi aldrig kommer att vinna den kampen. Helt enkelt för att vi aldrig kommer att bli tillräckliga, någon av oss. Om du hela tiden tänker att det handlar om att du ska vara bra och jämföra dig så blir livet jobbigt. Jämförelsens förbannelse kallar jag det.

Sårbarheten gör något med oss. Där växer medkänslan både med oss själva och med andra. Och ödmjukheten. I sårbarheten och otillräckligheten kan vi se att vi inte kan bära vårt liv helt ensamma. Att vi är beroende av varandra och att det ytterst är Gud som bär oss och våra liv, oavsett vad som händer. Med en kärlek så stor att vi inte ens kan ana vidden av den.

8 kommentarer

Andrea säger
23 augusti 2019 – 12:04

Det var mitt under min lärarutbildning där mina utbildare kom och sa:
" Du duger INTE, du är INTE som alla andra, du blir ALDRIG en bra lärare.

Usch vad ont det gjorde, det krossade mig för många år, ståd inte det i läroplan " ser brister inte som problem, utan som tillgång" ??

Vad var det med mig? Får inte jag har brister också? Är man som lärare en robot utan känslor? Utan brister? Utan hjärta?

Och är inte brister det som gör oss till människor? Jag menar, ingen är som jag, men är inte det min styrka?
Måste man verkligen duger, prestera, år in och ut 150 %??
Ok jag duger inte, men jag är jag och det är bra så!

Magdalena Wernefeldt svarar
23 augusti 2024 – 11:19

Hej Andrea!
Dina ord berör mig djupt. Så hemskt att få höra. Ibland tänker jag att uttalanden som de du beskriver visar mer på problem hos den som säger orden än den som får höra dem. Men det är samtidigt hemskt och förgörande att få höra sådant.

Jag tänker att en lärare som vågar se sina brister och visa dem och ibland säga förlåt när de gjort fel är en bra lärare. Mycket bättre än de som hela tiden visar hur perfekta de är (fast de inte är det, för det är ingen). Att våga se sina brister och möta eleverna där är fantastiskt, det tror jag skapar kontakt och relation och det är så viktigt för lärandet. Det lär också elever att de inte behöver vara perfekta tror jag. Och att våga vara i bristerna och visa dem skapar också hjärta, så som du skriver. Jag tror det gäller i alla yrken och i alla sammanhang egentligen.

Varma hälsningar
Agneta, präst

Andrea säger
23 augusti 2019 – 01:07

Hej Agneta

Tack för din kommentar,

Ja idag tänka jag, varför sa jag inte att jag är på väg att blir en bättre lärare än mina utbildare var för mig?

Jag visste om mina brister, men jag var inte rädda, jag vågade ser på dem och lära till. Vilket inte gjorde mina " lärare".
På annat sätt, hur bra är man på lärare om man bara trampa på andras brister? Hade jag varit perfekt, behövde jag inte utbilda mig, och ja jag är inte som alla andra, för jag kan bara vara jag, utan mask framför ansikte, men ärlig och direkt.
Men jag var så djupt sårad, det gjorde ont i många år och krossade mig helt och hållet.
Det vore likadan med att du säga till en elev med down syndrom hej du där, du är inte som alla andra, du har ingen chans i livet.
Bättre kan man inte såra någon annan.
Men likaså har just den elev ingen chans att blir som alla andra, för det går inte, och alla har ju rätt till att vara ett eget individ tycker jag.
Vi blev ju inte född för att vara så som andra vill ha oss.
Och vem har rätt i att avgöra om vi " duger" ?!

Lena säger
24 augusti 2019 – 10:19

Den här texten har faktiskt bra poänger. Jag kommer genast att tänka på när Paulus skrev "när jag är svag, då är jag stark." Och att Gud upphöjer de ödmjuka. En viktig del i den kristna tron är att erkänna att vi inte alltid lyckas, att vi inte är perfekta. Och det är okej! För det är då som Guds nåd och kraft kommer in och hjälper oss, styrker oss, mitt i våra svagheter och utmaningar. För Guds nåd fullkomnas i svagheten. Har du syndat? Bekänn bara för Gud och tro på hans löfte att förlåta den som ångrar sig. Är du sjuk? Be om kraft att ta dig igenom ännu en dag. Är det något du inte förstår? Be om vishet och insikt från Herren. Guds nåd är det dyrbaraste vi någonsin kan få, just för att utan den så förmår vi ingenting. Men vi behöver inte förmå något heller, vi behöver inte prestera något för i Guds ögon är vi de mest dyrbara som finns ändå!

Anna säger
24 augusti 2019 – 12:45

Så fint skrivet. En varm tankeställare.
Anna

Ellinor säger
25 augusti 2019 – 03:51

Jag tror att vi alla kämpar med tanken att vi är otillräckliga, mer eller mindre i alla fall. Vi tar ofta åt oss för mycket när någon säger att vi inte är bra nog och sällan tillräckligt när vi får hör motsatsen.

Sari Kuusela säger
3 september 2019 – 01:53

I vården kämpar många med att visa sig duktiga det kan bli ett lidande när man vill vara duktig och stark, denna text berör något på djupet. Tack!

Mia säger
3 september 2019 – 05:12

Det är tufft att inse att hur jag än vrider och vänder så kan jag inte tillfredsställa andra. Så lika bra att möta alla med öppet sinne, så får de välja själva om de vill ha min kontakt. Jag kan bara försöka vara en positiv och glad människa.

Frida Aronsson säger
12 september 2019 – 09:41

Att få vila i otillräcklighet tror jag också att vi måste hjälpa varandra med. Påminna varandra om vad det faktiskt är att vara människa. Igen och igen och igen.
Tack för en väldigt fin reflektion!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.