Var inte rädda


”Jag trodde änglar fanns bara bara i himmelen.
Jag trodde änglarna fanns bara bara i himmelen.
Men det var innan jag mötte dig.
Nu har jag en ängel här hos mig…”

Den låten spelades ofta på radion för något år sedan, och den förekom på både dop, vigslar och andra gudstjänster. Det är lätt att förstå att den dansbandslåten blev populär på nytt när den kom i en ny tappning. Det är nämligen svårt att sluta gå och nynna på den när en väl börjat, och den säger också något om vår syn på änglar.

När jag samtalar med människor i olika situationer i livet händer det ofta att jag hör liknande ord, som ”så kom NN in i mitt liv som en räddande ängel”. En person som kommer in i rätt tid i våra liv, en tid som kanske kantas av smärta och mörker. En person som gör dagarna lite ljusare eller påminner oss om att vi är bra som vi är. Det blir vår egen räddande ängel. Andra människor berättar om hur de i utsatta situationer sätt ljusa gestalter eller känt känslan av en omfamning fast ingen människa finns i närheten.

Sverige anses ibland vara ett av världens mest sekulariserade länder, och samtidigt – i andra undersökningar – ett av Europas mest andliga länder. Så majoriteten av svenskarna tror på ”något” – en högre makt eller kanske en ande. Vår vilja att prata om änglar kanske är ett uttryck för vår andlighet. Vi vill berätta och dela de avgörande ögonblicken och händelserna i våra liv. Om personerna och upplevelserna som skakar om och kommer som räddare i rätt tid. De personer och upplevelser som tycks vara sända från ovan.

Ordet ängel kommer från grekiskan angelos som betyder budbärare eller sändebud, även det hebreiska ordet för ängel malak som används i den hebreiska bibeln betyder sändebud eller budbärare. Bibelns änglar verkar inte alltid stämma överens med de änglar som många ser framför sin när de hör ordet. Bibelns änglar verkar komma till folket med kraft och de räds inte att stå upp för det goda. De kommer med stort ljus och verkar vid första anblick skrämma människor. Därför säger de ofta först: ”Var inte rädda!”

Det finns många likheter mellan dagens berättelser om änglar och Bibeln. Oavsett vilken skepnad de tycks komma i, fyller de människors liv med ljus, står upp för det goda och uppmuntrar människor att inte vara rädda. Och människorna bär mötet med änglar med sig långt efter det ägt rum. För änglar kommer in i våra liv på olika sätt och berättelserna om dessa får vi bära med oss. För även om vi tror att änglarna bara finns i himlen, kan vi en dag bli varse om att de finns här oss oss.

De visar på Guds oändliga kärlek och säger till oss ”Var inte rädda”!

4 kommentarer

LILLMILTON säger
27 september 2019 – 08:12

Jag skulle vilja ha en ängel som man skulle kunna prata med om bekymmer .Det är min högsta önskan att bli en ängel i nästa liv Jag har mött människor som har kommit in i mitt liv som räddande änglar men det har varit kompisar som ställt upp

Richard säger
28 september 2019 – 05:55

Hej Lillmilton,

Jag kan verkligen rekommendera att prata eller rattare sagt, fa meddelanden och budskap direkt fran Arkeangel Mikael. Det ar obeskrivligt fantastiskt.
Det starker aven ens tro pa livet efter detta, vilket resulterar i en extra styrka att utfora de tokigheter som man far valja om man vill utfora i Guds heliga namn.

Onskar Du veta mer kan Du hora av Dig till en prast i Svenska Kyrkan sa kan dom guida Dig vidare.

Eller sa kan Du fraga mig.

(Mitt tangentbord saknar prickar over A och O.)

All ara till Gud

Helene Westmar säger
28 september 2019 – 10:40

Ängeln i rummet
Närvaro när livet är svårt
Ester är min Ängel

Marianne säger
4 oktober 2020 – 07:06

När jag var liten var jag allas lilla ängel.
När jag blev större sade man att en ängel gick genom rummet.
När jag läste religion i skolan upptäckte jag att alla änglar hade manliga namn.
När jag blev vuxen, såg jag att inom konsten var änglarna könslösa eller små keruber, som var gossebarn.
Nu sitter jag med mitt barnbarn och förhör honom på kristendomsläxan.
Vad ska jag svara honom på hans fråga:
- Hur vet man att ängeln heter Gabriel?
- Finns det någon annan ängel för tjejerna?

Charlotte Frycklund, präst svarar
19 maj 2024 – 03:29

Hej Marianne, de änglarna som är i Bibeln har namnsman. Men jag tror att det finns kvinnliga änglar också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.