Ökenvandring

”Jag önskar dig att slippa din ökenvandring.” En broschyr om sorgebearbetning ligger i min brevlåda, med denna önskan på en postitlapp, från min vän.

Jag bläddrar i broschyren. Den har svartvita bilder och färgglad uppmuntran: jag kan slippa ifrån den sorg jag bär på, och då bli lyckligare och friskare.

Jag vet att min vän älskar mig och vill mig väl. Och jag tror att du, lilla broschyr, också vill det. Du vill att jag ska bli så där lycklig och sorgfri.

Men jag är inte en svartvit människa i en värld av färgglad uppmuntran – inte ens en färgglad människa i en svartvit värld. Jag är en skuggad människa i en brokig värld och du ska veta: Min sorg är inget jag tänker släppa ifrån mig. Jag behöver inte bli frisk, för jag är inte sjuk.

Sorgen är en del av mitt liv, kära broschyr, skuggan är en del av mig. Jag vet att du vill mig väl, men jag vill inte komma över. Jag vill inte tillfriskna från.

Det är inte så att sorgen aldrig gjort mig illa. Den har det. Den tog tid. I början hade jag gärna velat släppa och slippa. I början stack sorgen ut genom mitt skinn som vassa taggar, fyllde varje sekund med smärta.

Den delen av sorgen behöver ta slut, smärtan behöver läka ut. Det finns ett akutstadium i sorg som behöver övergå i vardaglighet innan man kan leva, riktigt leva, igen. Men det som kommer är inte friskheten efter en sjukdom, det är ärret efter ett sår.

Jag vet att det är svårt att förstå, kära broschyr, men jag behöver min sorg. Den finns i mitt hjärta, och går inte att särskilja från kärleken.

Sorgen är den läromästare jag aldrig sökte upp, den skola jag inte sökte mig till, det diplom jag inte eftersträvade. Sorgen är min nemesis och min urmoder, mitt vatten och mitt bröd, min vetenskap och mitt korståg. Sorgen gjorde mig till en bättre människa som jag inte vill vara, gav en mognad jag aldrig väntade på.

Ja, sorgen bär jag nu som ett krigsärr, med viss stolthet och viss självinsikt. Min ärrighet är min ärlighet.

Jag vill forma sorgens utropstecken till ett frågetecken, så att det som var ett rop blir en fråga, så att det som var en smärta blir en undran, så att det som var mitt också kan vara ditt, en längtan som söker en längtan, en flotte som söker en flotta.

Sorgen är min öken. Den öken som jag delar med så många andra sargade, sorgsna. Den öken som jag delar med Jesus själv.
Vad har en ökenvandrare? Långa, torra dagar, med sällsynta oaser – man vet aldrig förrän man är där om de är en hägring. Ibland. Ibland inte.

Och oaser, kära broschyr, äkta oaser, kommer med frid och fröjd. Man kan skratta, vara lycklig, även när man har sorg. Kanske fördjupas min lycka, kanske klingar mitt skratt, av att det finns en resonansbotten av mörker i mitt liv? Jag vet inte, och det gör inte du heller. Men kanske är det så. Och den resonansbotten, den är en del av mig nu. Inte en sjukdom, en kroppsdel.

Om min sorg nu inte blir botad, så är det ok. Om min sorg inte blir botad, så kan jag vara en oas här i öknen.

14 kommentarer

Sigvard Carlsson säger
28 februari 2020 – 09:08

Tack! Så oerhört fint beskrivet!

Britt Lundell säger
28 februari 2020 – 10:43

Varför ska sorgen alltid vara med i människan. Varför kan man inte få vara glad och tacksam. Slippa höra dumma inlägg från kärlekslösa människor. Jag vill visa hela världen hur lycklig och tacksam jag är som får vara den jag är. Men det är alltid någon som raserar allt.Som gör att man blir besviken och ledsen. Störst av allt är kärleken! Tack Gud!🙏🙏❤️❤️❤️🙋

Sonja Miiros säger
28 februari 2020 – 11:40

Så vackert och klokt, tack! Jag känner igen min egen sorg

Birgitta Svensson säger
29 februari 2020 – 12:26

Så vackert om något så svårt. Och så sant.

Karin Lagerstedt säger
29 februari 2020 – 01:05

Så fint skrivet. Det träffar mig rakt in i hjärtat, så känns det för mig. Jag förlorade min älskade son i september 2018.

Christina säger
29 februari 2020 – 05:52

Fint skrivet:) känner igen mig i mångt och mycket. Det har varit mycket av den varan tyvärr.... eller Sorgen har gjort mig på något vis starkare, jag vet och känner att jag inte får mer än vad jag klarar av ....fast ibland så undrar jag....det blir liksom lite övermäktigt..... men jag har min Guds tro vilket betyder Mycket 🙏 och ger mig styrka.❤️

Anita Palm säger
29 februari 2020 – 07:45

Så underbart vackert skrivet!

Lars Kempe säger
1 mars 2020 – 07:33

Fantastiskt bra! Tack.

G erty Nilsson säger
1 mars 2020 – 07:34

Jag upplever att sorgen efter nära och kära blir värre efter varje gång den kommer. Jag tänker då på alla nära och kära som jag saknar. Som har lämnat ett tomrum och ensamhet inne i min själ. Jag och min värld blir aldrig densamma som tidigare. Otryggheten och förändringen finns kvar o pågår hela tiden.Framtiden med hopp om att träffas igen enl bibeln o kristendomen, är min själsliga längtan. Vi människor försöker fylla tomrummet med så mycket, tex materiella saker, makt pengar resor, fritidsaktiviteter m.m..Är detta livets mening. Från en som undrar? ♥️🙏🌹🐕💐🎂🌎🏖️💒⚽🎭🎶🎻📖🛏️🚗🚢😇🤡😺👰🤵⛷️🚴🚣👩‍❤️‍💋‍👨👨‍👩‍👧‍👧

Gerty Nilsson säger
1 mars 2020 – 07:40

Se ovanstående skrift. Kram GERTY Fiffi 🐕👩

Milka Dinevik säger
1 mars 2020 – 09:36

Tack ❤

Camilla säger
2 mars 2020 – 10:15

Tack återigen för en fantastiskt fin text. Så naket och ärligt och rättfram. Man får vara en skuggad människa i en brokig värld men det betyder inte att man är sjuk. Och man får ha en resonansbotten där djup ropar till djup.
Vi får hjälpas åt att bära varandra genom öknen. Tack alla ni som bär. Amen.

Lise Romare säger
23 mars 2020 – 07:16

Tack för en så fin text om sorg. Det här känner jag igen som något sant

Belinda säger
10 april 2020 – 08:56

Tack så mycket! 🙏 Jag vet att Gud inte ger mig mer än vad jag ska klara av här i livet men ibland är det tungt att bära saker som jag varit med om. lbland rivs sår upp och då finns det bara ett sätt och det är att be till Gud om läkning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.