En annan slags påsk

Det blir ett annorlunda påskfirande i år och det gör mig bedrövad att tänka på alla som inte får fira gudstjänst som vanligt, på alla de som känner sig ensamma. Men vi har stora församlingar i Svenska kyrkan, större än vad våra kyrkorum räcker till. Från lägenhet till omsorgsboende till radhus till villa och gård, varje hem blir ett kyrkorum där Gud får gripa tag i våra liv, den här påsken som så många förut.

Vi är en världsvid kyrka. Kyrkan är vi. De här sakerna har aldrig varit tydligare än i år.Det spelar ingen roll var du är, i Geneve, Nairobi, eller Tidaholm, det spelar ingen roll var du bor, om du ägt gården i generationer eller sover på kompisens soffa eller står helt utan hem. Du är kyrkan och där du är kommer Gud att vara. Jesus uppstod inte från döden för att för misströstans skull utan för hoppets. Som det står i psalm 398 ”Kyrkan är vi, lever i världen, hopp och glädje att ge.”

Vi må sitta isolerade och utspridda men vi är inte ensamma. Det må vara annorlunda, men vi har en annorlunda Gud, och Gud är med oss i allt.

Och Gud är annorlunda, för Gud valde att inte bara strunta i korset utan dog faktiskt. Han dog på riktigt. Han dog, begravdes och sörjdes. Han dog och hans lärjungar tappat modet fullständigt. Vem gör egentligen så, om inte en annorlunda Gud?

För Gud är allt möjligt och ändå valde Gud smärtans och lidandets väg, han valde till och med att dö för kärlekens skull. Av kärleken till sin skapelse, till sina människor, dog han. Gud har känt allt vi känner, inte bara i teorin utan i sin egen hud. Gud vet allt om lidandet och oron, ångesten och smärtan.

Men han nöjde sig inte med att dö – han ville att vi skulle ha liv och liv i ljus.

För påskdagen kom och med den kom ljuset åter till världen, med Kristi uppståndelse förlorade döden sin udd. Gud sträckte sig ned i världen och sträcker sig ned även nu, i dig och i mig.

Det är en vår som doftar av påskliljor och våt jord. Livet segrar. Döden är övervunnen.

Kristus är uppstånden – och därför vet vi att det finns ett liv bortom isolering och förtvivlan.

Vi må vara i Covid-19’s förlängda långfredag – men det kommer en påskdag. Så sant som att Gud lever!

En kommentar

Sigvard Carlsson säger
11 april 2020 – 07:03

Tack för tröstens ord i dessa tider! Ja, det är sannerligen ett annorlunda sätt att fira påsk i år, och ändå är det samma påsk. Vi känner igen oss, allt från palmsöndag, genom stilla veckan, mässan på skärtorsdagskvällen, och så långfredagens budskap - han dog på korset för min skull! Nu ser vi fram emot påskdagen - uppståndelsens dag! Halleluja!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.