Se upp för tjuvarna!

De senaste somrarna har jag försökt att odla tomater på min balkong, men tomatplantorna har inte de bästa förutsättningarna hos mig. Jag brukar regelbundet glömma bort att vattna dem och det blir lite för starkt solsken delar av dagen. De tappra tomatplantorna kämpar för att bära frukt, men jag har alltid fått skörda, inte mycket, men jag har fått skörda. Visst är det något alldeles särskilt med att njuta av sin egen skörd?

Så helt hopplös är jag alltså inte. Varje vår är det något i mig som får mig att googla och läsa på om vad tomater behöver. Jag vet att de behöver värme, mycket vatten, bra jord, näring och att de vill stå på en vindstilla men solig plats.
Det är inte tomater som Jesus talar om kommande söndag, men det skulle nog kunnat ha varit det. Han är sin vana trogen och ser sig omkring efter företeelser genom vilka han kan förmedla evangeliet till sina vänner. Jesus verkar gilla att använda det växande som liknelser, som vinrankan eller liljorna. Denna helg väljer han fruktträdet.

Han väljer fruktträdet och talar om de falska profeterna, de som kommer med annat än evangelium, de som kommer för att bryta ner. Jag föreställer mig att Jesus hade pekat mot mina späda tomatplantor och talat till mig om tjuvarna, sidoskotten som stjäl energi, om han hamnat på min balkong. Kanske hade han sagt till mig att jag måste akta mig för tjuvarna så att jag inte tappar kraft och inte orkar med.

Varje träd, varje tomatplanta, kräver sitt. God jord, vatten, näring, värme och den omsorgen som ger chans till växt och liv. Det är en god liknelse att se sitt eget liv igenom.

I våra liv är jorden miljön omkring oss, vattnet är det som ger liv, näringen det vi behöver för att leva – ja, och omsorg behöver allt levande. Den som odlar vet att allt det där spelar roll för hur växten eller trädet mår. Jesus vet samma sak om dig och mig. Får vi vad vi behöver så kan vi bära god frukt i våra liv och i världen.

Likt träden är vi planterade i sammanhang, i en jord som påverkar oss. Några av träden, människorna, i ditt liv är inte bra för dig, de ger varken frukt eller liv. Kanske är det bättre att gräva upp och plantera nytt? Några av träden, människorna, i ditt liv kommer att växa och ge frukt om du bara ger dem chansen. Är det dags att gå ett varv med vattenkannan?

Nu när det är sommar och semestertid har du kanske möjlighet att tänka på dig själv också. Tänk att du är ett träd, eller en tomatplanta om du föredrar det, som behöver en god jord, vatten, näring och den omsorgen som ger chans till växt och liv. Sök dig till platser, sammanhang och människor där du hittar just det. Sök dig till Jesus. Sök att ge dig själv bra förutsättningar att växa och leva.

Det är den stora skillnaden mellan dig och trädet, du kan flytta på dig för att hitta det du behöver. Sköt om dig, akta dig för tjuvarna och kämpa för god frukt – världen behöver både den och dig.

En kommentar

Irma Axén säger
25 juli 2021 – 07:22

Bra liknelse!
Odlar också tomater på balkongen och har samma erfarenhet som Du.
Gäller att ta bort de onödiga grenarna som tar energi och hindrar ljus att komma in.
Ljuset är viktigt för att de ska mogna.
Skördar nu ett par små goda tomater varje morgon till morgonsmörgåsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.