Vad längtar du efter?


Vad längtar du efter? Fundera en stund på det. Då menar jag inte den första koppen kaffe på morgonen, eller ledigheten, eller att få gamea. Vad längtar du efter? Vad behövs för att du ska få känna dig hel, för att det ska kännas som om du har kommit hem?

Jag avskyr att få den frågan. Kanske blir du också lite störd av den? Jag undrar varför den väcker så mycket känslor. Beror det på att om vi svarar ärligt på den frågan så gör vi oss själva sårbara? Eller tycker vi att vår längtan är för stor för en sådan som oss? Det där vi längtar efter är inte till för oss, utan för andra. De där andra som är smartare, snyggare, mer omtyckta och bättre förebilder än vi. De människor som kan något på riktigt när det känns som om jag bara låtsas.

Envist vill jag ändå hålla kvar i frågan. Vad längtar du efter?

Jesus ställer den typen av frågor hela tiden. Jesus frågor handlar aldrig om ytan, det verkar inte intressera honom. Han vill veta vem människan han möter är, på riktigt, inte genom titlar, arbeten eller släktförhållanden. ”Vem är du?” verkar var den fråga Jesus ställer om och om igen på olika sätt; Vill du bli frisk? Vad vill du att jag ska göra för dig? Kvinnan som Jesus möter vid Sykars brunn springer in i staden och berättar för alla ”Han har berättat allt jag har gjort”.

Det är obekvämt. Jag vet inte om jag vill att någon ska veta allt vad jag har gjort, eller allt vad jag har tänkt, inte ens Jesus. Tänk dig att Jesus ser oss i ögonen och ställer frågan ”Vad längtar du efter?” Vi förstår att han inte kommer låta sig nöjas med det enkla svaret. Vi känner hur tiden går, börjar flacka med blicken och önskar att han skulle lämna oss i fred, men han står kvar. Vi upptäcker att det var länge sedan vi tänkte efter, så länge sen att vi inte riktigt vet vad vi längtar efter. Livet har bara pågått, dag efter dag, glädje, sorg och kamp har avlöst varandra. Ibland har alla funnits närvarande samtidigt. Vi stretar på, tänker inte så mycket. Vi längtar efter den första kaffekoppen på morgonen eller när barnen har somnat på kvällen och vi får pusta ut i soffan framför ett tv-program.

Vad längtar vi efter? Vågar vi känna efter? Att erkänna sin egen längtan kan ha ett stort pris. Vi kan behöva förändra våra liv i grunden för att vi förstår att som vi lever våra liv nu så svarar det inte på vår djupaste längtan.

Egentligen är kanske den riktiga frågan: Har vi råd att låta bli? Är inte priset ännu större att gå igenom vårt enda, korta jordeliv utan att känna den längtan som kan göra oss helare? Hur mycket ska rädslan få hindra oss innan vi tar steget och upplever att det bär. Inte för att vi alltid lyckas eller blir lyckliga utan för att vi är oss själva. Vi kommer hem till oss själva och det är Jesus som tagit oss dit.

4 kommentarer

Jag heter Kenneth Ljungberg säger
28 januari 2022 – 08:21

I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut, jag drömde där var fred på jord och alla krig var slut...

Christine Muir säger
29 januari 2022 – 05:50

Sá sant. I long for a stronger faith, to trust God in all situations, anxiety, for family, for myself, for the world. I longed for my early cup of coffee! I made it at 04.30, as my husband has been very ill, and I am looking after him. I long for my family, for hugs and laughter, we have been isolated for two years.
I am grateful for neighbours, for kindness in trouble, for ships and planes which come to the island bringing food and supplies, for the nurse who visits my husband, for facetime, internet and for the live streaming of Mass from my home parish, Also for the Tuesday Andakt from Uppsala, when Charlotte gives the blessing., and for svenska kyrkan. Tack!

Karin säger
29 januari 2022 – 11:03

Är ofta ledsen över att inte kunna samla min familj. Det borde inte vara så som det är. De sitter ensamma och olyckliga på avstånd. Vill ge omsorg trygghet och samhörighet. Jag gör det lilla jag kan. Önskar så starkt att jag kunde göra mer. Ber om råd . Behöver styrka, verktyg ekonomi och inflytande.

Eva Hedesand Lundqvist säger
29 januari 2022 – 04:35

Jag har en som följer mig hela livet. Min herre Gud och Jesus Kristus och som leder mig i livet. Men jag får fundera över vad han egentligen vill att jag skall göra och hur jag skall tjäna honom i min tro? När det har hänt något som jag funderar över så känner jag hans hand på min axel och hans ord till mig att han är med mig.
"När jag tror att jag har prövat allt men ändå står rådlös så vet jag att Gud är med mig och leder mig vidare på livets stig". "Närhelst jag behöver prata så lyssnar han och han skickar blommor, soluppgångar, fåglar och andra djur och upplevelser i naturen till mig".

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.