Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Det magiska ordet ”commitment”

Commitad partisan som kämpar på för sin sak i med och motvind.

Commitad partisan som kämpar på för sin sak i med och motvind.

I takt med att min och min frus gemensamma blogg fallit ur bruk har jag återpostat några blogginlägg här på Vandra Vägen (som ”introvert versus extrovert” och ”fyra nyanser av skam”). Nu kommer en till sak som till min förvåning inte fanns publicerad på den här bloggen. Det handlar om ett nyckelord när det kommer till relationer -”commitment”. Så här skrev vi 2013:

Vi läste om en undersökning av kairos future en dag för inte så länge sedan om att vår generation har börjat värna om familjen. Det sågs som eftersträvansvärt att hålla ihop ett äktenskap och det man var mest stolt över var att kunna hålla ihop en familj över tid. Familjen börjar återigen samla poäng! Anledningen till detta skulle vara att man själv hade upplevt en skilsmässa som barn och inte ville upprepa detta.

Det är väl inte i och för sig något nytt. Sådant har sagts tidigare samtidigt som böcker om den lyckliga skilsmässan kommit ut. Man kan ju fråga sig hur det egentligen ligger till och sanningen är väl att det i vår tid finns en uppsjö av olika tankar kring detta med relationer och familjeliv.

Vi blev glada i alla fall! För det här med relationer är något vi tycker är mycket viktigt. Löftet som avges i vigseln är något beständigt och innebär något mycket mer än bara i den stunden. Det är inte tills livet skiljer oss åt utan ett livslångt löfte.

Dagens inlägg ska handla om det lilla ordet ”commitment”. Ett ord vi lärde oss under en kurs om PREP under utbildningen på Johannelund. (PREP är en relationskurs som syftar till att ge verktyg för  en sund och stabil relation). Vi utgår från äktenskapet då det har den juridiska ramen som gör att begreppet ”commitment” kommer till sin fulla rätt men naturligtvis är det också giltigt för till exempel samborelationer.
”Commitment” samlar på ett bra sätt det som vi tänker är bärande element för en god livslång relation. 

Vad innebär det då? De svenska ord vi kom att tänka på är:

Förbindelse, åtagande, överlåtelse. Helt enkelt att ”stänga bakdörren”. Det betyder att man inte behöver prestera inför varandra hela tiden för behålla den andra.

Men det rymmer också engagemang och förpliktelse. Två kanske svåra ord, särskilt det sista av dem, men det äktenskapliga löftet innebär också att man har ett ansvar inför den andra att ta hand om relationen på olika sätt.

Det bör leda till trygghet och ömsesidighet, att man uppvärderar oss:et. Vi är viktiga för varandra och du är viktigast för mig och vi är tillsammans viktigast för vår familj.

Ett mycket viktigt ord helt enkelt!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.