Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Jesus trampar på huggormsyngel

Jag har funderat mycket på ormarna i bibeln på sistone. Och jag tror att jag hittat något riktigt häftigt!
Det står om ormar på en hel mängd ställen i bibeln. Ofta är de helt enkelt giftiga och farliga djur som man ska akta sig för, och som är ganska märkligt och obegripligt. Så står det till exempel i ordspråksboken:
Tre ting övergår mitt förstånd,
fyra kan jag inte fatta:
örnens väg över himlen,
ormens väg över klippan,
skeppets väg över havet
och mannens väg i kvinnan. (ords 30:18f)
Ormen är också listig, tänk till exempel på detta som Jesus säger:
Jag skickar er som får in bland vargar. Var därför kloka som ormar och oskyldiga som duvor. (matt 10:16)
Mose stav förvandlas till en orm och en orm på en stav i öknen räddar de ormbitna människorna där. Det finns också bibelställen där urtidsmonster som Leviathan kallas för en orm och så detta märkliga ställe från det apokryfa tillägget till Daniel om en orm som blev dyrkad som en Gud i Babylon:

I staden fanns också en stor orm som babylonierna dyrkadeKungen sade till Daniel: ”Du vill väl inte säga att han också är av koppar? Han lever ju, han äter och dricker. Du kan inte påstå att inte han är en levande gud – tillbe honom då!” Daniel svarade: ”Herren, min Gud, skall jag tillbe – han är en levande gud. Men ge mig ditt tillstånd, konung, så skall jag döda ormen utan vare sig svärd eller käpp.” – ”Du har mitt tillstånd”, svarade kungen. Då tog Daniel tjära, talg och hår, kokade samman det och gjorde kakor och stoppade dem i munnen på ormen, och när ormen åt dem sprack den. ”Se där vad ni dyrkar”, sade Daniel. (tillägg till Daniel C)

Men nu när jag cirklat runt det en stund måste vi förstås tala om Adam och Eva och ormen i Edens lustgård! Sedan Adam och Eva ätit den förbjudna frukten kan de inte längre stanna i paradiset och så här låter det när Gud förklarar vad det blir för konsekvenser av det de gjort:

”Då sade Herren Gud till ormen:

”Du som gjorde detta,

förbannad skall du vara,
utstött från boskapen och de vilda djuren.
På din buk skall du kräla
och jord skall du äta så länge du lever.
Jag skall väcka fiendskap mellan dig och kvinnan,
mellan din avkomma och hennes:
de skall trampa på ditt huvud
och du skall hugga dem i hälen.” (1 mos 3:14f)
Det talas om fiendskap mellan ormens avkomma och kvinnans (det står till och med kvinnans säd, det är ett lite lustigt uttryck men det kan vara tänkvärt för oss som vi ska se). Det är som att detta att lyssna till ormens röst lever kvar i mänskligheten så att man kan vara som en avkomling till ormen. Men kvinnans säd ska trampa ner ormen men bli stucken när detta sker.
Detta ställe i bibeln är känt som ”det första löftet” och anses då peka fram emot Jesus (som ju till och med var barn endast till en kvinna genom jungfrufödelsen), som krossade det ondas makt men samtidigt blev dödad på korset själv. Naturligtvis ska Jesus inte krossa några mänskliga fiender (han vill vinna oss alla och rädda oss till sig) men han besegrar det onda.
Det här har återklang på flera sätt i bibeln. I matteusevangeliet framträder Johannes döparen och börjar skälla på folk och mena att de är ormens barn! Så står det:
När han såg att många fariseer och saddukeer kom för att bli döpta sade han till dem: ”Huggormsyngel, vem har sagt er att ni kan slippa undan den kommande vreden? Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen. Och tro inte att ni bara kan säga er: Vi har Abraham till fader. Jag säger er att Gud kan uppväcka barn åt Abraham ur dessa stenar. Redan är yxan satt till roten på träden. Varje träd som inte bär god frukt skall huggas bort och kastas i elden. Jag döper er med vatten för omvändelsens skull. Men han som kommer efter mig är starkare än jag, och jag är inte värdig att ta av honom hans sandaler. Han skall döpa er med helig ande och eld. Han har kastskoveln i handen och skall rensa den tröskade säden och samla vetet i sin lada, men agnarna skall han bränna i en eld som aldrig slocknar.” matt 3:7ff
De här predikade jag över för bara några veckor sedan (”det härliga i att Jesus skiljer agnarna från vetet”), men nu har jag upptäckt hur väl det passar ihop med orden till ormen i paradiset! Johannes säger till folket att även om de berömmer sig att vara Abrahams avkomma så märks det i själva verket på deras gärningar att de är ormens avkomma (som en fotnot kan sägas att huggormen verkligen föder levande ungar, äspingar. Snoken däremot lägger ägg). Och dessutom knyter han an genom att tala om en som är större än han som ska ändra på allt. Det ligger nära till hands att associera denne till att vara kvinnans säd. Eller som Jesus själv säger: Människoson.
Jesus är för övrigt själv en som kallar folk för huggormsyngel, på två ställen i Matteus, till exempel detta, snarlikt det Johannes döparen sade:
Ormar, huggormsyngel, hur skall ni kunna undgå att dömas till helvetet? (matt 23:33)
Men det finns ju en sida till som är mer positiv! Kvinnans säd ska ju trampa sönder ormens avkomma. Det har vi redan konstaterat att Jesus ska göra på korset men det här är också något som finns på fler ställen. Ett känt ställe finns i Ps 91, där talas det om att inget ont ska hända den som Gud skyddar:
Över lejon och ormar går du fram,
du trampar på vilddjur och drakar. (ps 91:13)
Vilket Jesus följer upp med att säga så här till lärjungarna (visst är det likt!):

Ja, jag har gett er makt att trampa på ormar och skorpioner och att stå emot fiendens hela styrka, och ingenting skall skada er.

Jag tolkar det som att tack vare att Jesus visat sig vara kvinnans säd och besegrat det onda så får vi tillsammans med honom sluta frukta det onda utan kan på vårt sätt stå det onda emot.

 

Det här blev långt, jag har några saker till om ormar men jag spar det till en annan dag. Jag tycker själv det här var väldigt fascinerande. Vad säger du om ormarna i bibeln? Har detta väckt några tankar hos dig? Skriv en rad och berätta!

Kommentarer

14 svar till ”Jesus trampar på huggormsyngel”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag har ibland lite svårt för djurliknelser, speciellt när djuret i fråga ska representera det onda. De verkligt existerande djuren rår ju inte för dessa associationer. Och ”ormens väg över klippan”, är det ”Ormens väg på hälleberget” i Torgny Lindgrens boktitel?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jo precis! Det är kanske till och med från Karl den XIIs bibel som satt avtryck i många uttryck. Lite synd om ormarna. Det är väl på samma sätt som vi liknar djur vid olika egenskaper i sagor idag. Jag tror här att ormens ”grundegenskap” verkar vara att den är smart. Den ser väl kanske ut att vara det? Sedan är man ju också försiktig för att de kan vara farliga och sedan går associationerna vidare utifrån det.

  2. Profilbild för staffan eriksson
    staffan eriksson

    Du vänder det hela till ett feministiskt perspektiv. Och att kvinnan ska vara den som kan rädda världen. Det fanns en anledning till att det var just kvinnan som blev lurad av ormen, och var mottaglig för hans lögner. Ingenting är nytt under….kjolen (deras enda vapen är att kontrollera men med sin sexuella attraktion, och män kan inte kontrollera sin drift). Detta visar hur långt satan har drivit mänskligheten mot avgrunden. Mannen (ink Gud)och fadersrollen är under ständig attack, och blir beskylld för all världens elände, och är en presumtiv våldtäktsman enl feminismen. Vi män kan inte låta kvinnor driva denna agenda längre, utan att de får svar på tal. Svenska män, är somt en hundvalp låter sig styras, och lyder minsta vink från dem. Gud har en ordning i världen, och den är, kristus över mannen, mannen över kvinnan, kvinnan över barnen. Mannen är tänkt att vara Kristi ställföreträdare på jorden. Men i den marxistiska avfallna kyrkan, så är den ordningen helt utraderad. En man behöver återkoppla till Gud och bli född på nytt, för att kunna ha en rätt relation och äktenskap med en kvinna. Så är inte fallet i dagsläget, i detta samhälle, som är i svårt förfall, och i en ond spiral mot totalt kaos pga gudlösa ledare, urvattnad kyrka, och feminism. Återupprätta mannen, istället för att vara en feminiserad medlöpare till feministiska agendan. Det är patetiskt att även regeringen Löfven kallar sig feministisk..Ormen är listig, och kvinnan är den som förleder män till svåra synder, p g a att hon är en emotionell bräcklig varelse, som inte klarar av att ha en gudsrelation som håller. Kvinnor ogillar egentligen svaga män, som vill gå i deras koppel. De säger det inte rakt ut. Men de tänker det. Sammanfattningsvis så tycker jag att du skulle försöka upprätta mannen, och ge män andlig ledning, så de kan bli samhällsbärare igen, och inte en vilsen andrahandsfigur, som är fallet i dagsläget.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Staffan och roligt att du läser bloggen. Jag tycker själv inte att den här bloggposten alls har med feminism att göra, det är varken kvinnan eller mannen utan Kristus som är frälsaren här. Resten av mänskligheten är som du skriver fallen. Jag håller inte med dig i din syn på feminismen som vår tids stora problem och tror bestämt att för både kvinnor och män gäller det att försöka efterlikna Kristus, där är vi mycket lika och i Kristus är inte längre jude eller grek, slav eller fri (och så vidare) som Paulus skriver.

      Jag vet att det är föränderliga tider nu för män, jag har till och med skrivit lite om det här (det vore roligt att höra vad du tänker om den):

      https://blogg.svenskakyrkan.se/vandravagen/2018/05/29/bitterhet-ett-liv-i-exil-darhemma/

      -om att män nu på många sätt lever i ett otryggt och nytt landskap men att vi får lita på att Guds närvaro och nåd finns även där

  3. Profilbild för Lena P

    Jag tycker om liknelser av alla slag. Gillade fabler som barn, och det här med ormen i Bibeln är ju lite som en fabel. Jag också fan av Nalle Puh där varje djur representerar en egenskap. Återigen lite som ormen i Bibeln.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag gillar det också. Det blir väl som nåt slags arketyper eller nåt. Aisopos fabler tycker jag också om

  4. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag rekommendera Staffan att läsa det här:
    https://www.sandaren.se/debatt/mannen-maste-vaga-falla

  5. Profilbild för staffan
    staffan

    Tomas, och Thorsten, ni är utan tvekan inspirerade och influerade av marxismen som är så påtaglig inom kyrkan och politiken nu. Och dess främsta vapen är feminismen. Tomas du antydde i texten som du refererade till, att män som inte accepterar feminism, skulle vara incel eller psykiskt labil på något sätt. Jag har själv 5 barn, och har inga psykiska problem, samt har stor erfarenhet av relationer med kvinnor, så jag känner mig inte träffad av detta. Feminismen handlar om att riva ner alla manliga förebilder, och i slutänden Gud, och göra kyrkan till en social lekplats där allt är tillåtet, och där ingen synd konfronteras längre, utan omhuldas och gullas med. Varför väljer Gud alltid män som sina förebilder och profeter i bibeln? Jo för vi företräder Kristus i världen. Gud har en annan roll åt kvinnan, som på intet sätt är mindre värd eller sämre. Mannen ska ta det andliga ansvaret och leda familjen med sin kunskap från bibeln och Kristus Jesus. När mannen inte tar ansvaret och följer Kristus Jesus, så kliver kvinnan in och försöker axla ansvaret och vara samhällsbärare. Kvinnor reagerar emotionellt och har inte det logiska tänkande som män har. Män låter sig bli sexuellt beroende av kvinnan, och har blivit feminiserad och är en patetisk varelse i dagens översexualiserade Sverige. Om ni har varit ute och rest i världen så inser ni säkert att det inte fungerar på detta sätt i andra länder. Sverige är ett skräckexempel på ett samhälle i förfall, för många kristna och även ateister ute i världen. Men svenskar är blinda för detta faktum. Ser ni inte sambandet av ett samhälle i förfall med dödsskjutningar, åldringsrån, våldtäkter och den feminisering av politiken, män, och samhället i stort? Om man tillåter dessa företeelser växa, så kommer hela samhället delas, och parallella samhällen växa upp, med egna lagar och regler. Vilket nu pågår i ökad omfattning. Guds rike finns inom oss, och jag antar att den här utvecklingen av skakningar i världen, sker för att fler ska inse att satan är denna världs härskare och att han vill förstöra och förgöra. Människor behöver bli födda på nytt, och inse att vi inte kan göra något gott av egen kraft, utan vi behöver Guds nåd. Sverige drabbas av alla möjliga olyckor och problem för att vi har avfallit från tron och Gud. Jag anser att landet behöver en väckelse samt revidera många doktriner inom kyrka och politik, annars kommer det sluta illa. Vi behöver se verkligheten som den är och inte vara skönandar, vars tankebyggnader inte är grundade på bibeln. Ha en trevlig söndag!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej igen Staffan! Påverkan från marxismen kan vi säkert alla leva med men vi måste också se att marxismen från början var en slags sekulariserad version av den kristna tron med inslag som att upphöja de ringa och så vidare. Det finns sannerligen många problem i vår tid men jag har svårt att se att de problemen varit mindre i samhällen med mer patriarkal framtoning, snarare tvärtom skulle jag tro. Jag har också besökt olika delar av världen och sett Sverige utifrån. Sverige är på många sätt ett extremt land då det kommer till religion och jag kan också ha synpunkter på det men när det kommer till jämlikhet och mäns och kvinnors situation så håller jag inte med dig. Att män skulle vara mer rationella och mindre känslomässigt styrda än kvinnor tycker jag också är något man säkert kan säga i teorin men som inte alls stämmer med min egen erfarenhet.

  6. Profilbild för staffan
    staffan

    Hej Tomas! Om man ersätter bibelns lära med marxism, så får vi ett samhälle fullt med konflikter och våldsanvändning. Själva kärnan i marxism är att ställa klass mot klasss, grupp mot grupp. Och är marxismen implementerad i ett samhälle, så blir det polariserat och landet blir i slutänden splittrat, och slutar i krig och kaos, som vi nu mer och mer ser i Sverige. Istället talar bibeln om hur vi ska se på löner där vingårdsarbetarna får betalt, och hur vi ska se på rättvisa när det gäller lönesättning. Matteus 20: 8-16.
    Jag håller med om att män har missbrukat sin makt i hela historien,och våld har varit ett medel att utöva denna makt. Män är under ständig attack i dagens samhälle, och jag anser att vi måste återuppbygga mansbilden, och inte ersätta den med feministiskt tänkande! En man behöver inte vara macho och våldsam, utan jag menar att Jesus Kristus är den rätta förebilden för män.
    Så vi behöver väckelse i landet, och komma tillbaka till Gud. Annars drar vi på oss ännu mer olycka, än vi har i dagsläget.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det finns verkligen mycket att förbättra i situationen för män det är vi överens om och också självklart om Jesus som förebild. Det är en brytningstid som sagt då mycket av det gamla försvinner och vi lämnas lätt vilsna. Fint att börja få grepp lite mer om hur du tänker. Jag förstår att du tänker att feminismen ligger inom vänsterfalangen på den politiska skalan annars har ju vänstern tappat mycket av sin dominans i vårt land på senare år. Feminism är lite knepig att definiera för det kan betyda så olika saker och feminismen som rörelse verkar också vara ganska splittrad idag.

  7. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Staffan, jag lyfter på hatten och går förbi.

  8. Profilbild för staffan
    staffan

    Jesus är inte den avkönade figur som de flesta församlingar framställer honom som. Han är rättfärdig och kommer med svärd, konfronterar det som är fel, och det är inte så populärt hos världsliga människor, som gärna vill fortsätta sitt syndiga beteende. Inte heller de styrande i samhället gillar detta. Det är därför sann kristendom är så förföljd i världen. Men vi ska vara världens ljus och även världens salt. Ja feministisk aktivism är ofta grundad i marxismen, och den river upp djupa sår i samhället och förstör familjer. Den behöver konfronteras. Men svenska män verkar inte se detta problem. Jag ser gärna på Jesse Lee Petersons intervjuserie, ”The fallen state”. Jag rekommenderar den. Han försöker återuppbygga mansbilden, och där får jag en del goda idéer om hur detta ska gå till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.