Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Att sitta vid rabbinen Jesus fötter

En sak som är härlig med att vara kristen just i vår tid är den pågående återupptäckten av Jesus judiska kulturella sammanhang. I andra tider har man velat måla upp så mycket kontrast som möjligt mellan Jesus och judarna men efter andra världskriget har det skett stora insatser för att förstå Jesus som den jude han faktiskt var.

Jag har lyssnat på Ann Spanglers bok ”sitting at the feet of rabbi Jesus” och det har jag gjort med stor behållning. Titeln syftar på det sätt lärjungar samlades kring sin läromästare, och där Jesus och hans lärjungar på många sätt liknade de hos andra rabbiner (den verkliga rabbinska judendomen är något senare men har sina rötter hos den fariseiska inriktningen på Jesus tid).

Boken består egentligen av en lång rad områden där en bättre förståelse för det sammanhang bibeln tillkommit i ger dramatiskt förbättrad förståelse för vad berättelserna egentligen handlar om. Vi får höra om hur lärjungar följde sin mästare (och att det därför faktiskt inte var så konstigt att Jesus var ogift så länge han levde som kringvandrande förkunnare), om det judiska sättet att hela tiden meditera över och memorera skrifterna (inget kalas är riktigt bra om man inte haft en bibeldiskussion!), om debatttekniker och om aktuella debatter där det Jesus sade var inlagor.

Jag tyckte det som stod om lärjungaskap var fascinerande. Lärjungaskapet är ju något som är svårt i vår tid och kanske kan vi lära oss från Jesu samtid att det måste höra ihop med personliga relationer så att man inte kan vara lärjunge i största allmänhet utan kanske behöver både vara lärare själv för någon och elev till någon. Författaren lyfter också fram det judiska bruket att studera tillsammans med någon ungefär som idrottare kan ha en träningskompis för att öka motivationen.

Ibland under boklyssningen kunde jag fundera på om de judiska bruk som citeras verkligen var samtida med Jesus eller kommit till senare men kanske spelar det inte jättestor roll, de har ändå sina rötter i de bibliska tankesätten?

Boken är populärvetenskapligt skriven och borde kunna passa vem som helst som är intresserad och klarar vanlig engelska. Ibland gör författarna lite utvikningar med tillämpning och de kanske kan kännas lite svåra att relatera till någon gång men i det stora hela är det en toppenbok!

 

Jag kan ju passa på att tipsa om att jag skrivit en del här på bloggen om den judiske Jesus, som ”Jesus med judiska ögon” eller ”självklara saker om Jesus -han var jude” eller ”när de kristna svek judarna första gången”. Läs gärna det!

 

Kommentarer

4 svar till ”Att sitta vid rabbinen Jesus fötter”

  1. Profilbild för Lena P

    Tack för boktips! Har just läst ut en annan bok om Jesus, men man kan aldrig nästa för många.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det kan man ju faktiskt inte 🙂

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    För mig är det självklart att Jesus har ett stort överlapp med en judisk rabbin. Men att påpeka Jesu judiska identitet har varit känsligt, Bror Hjorth fick skäll när jag målade Jesus med ”typiskt judiskt” utseende. Och bland rabbinerna stod fariséerna honom närmast, han gnabbades med den för han tyckte egentligen om dem.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är som vanligt jobbigt med självklarheter som ändå går många helt förbi. Det hänger ju ihop med mångas bild av judendomen också, och många århundraden av okunskap om den alltsedan kyrkan så olyckligt bröt med judendomen för så länge sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.