Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser ”Oceanus väktare”

Om ”Oceanus väktare” av Mattias Lönnebo


Bokrecension av Oceanus väktare av Mattias Lönnebo.
Oceanus väktare av Mattias Lönnebo.

Oceanus väktare av Mattias Lönnebo

Jag har följt Mattias Lönnebos författarskap länge och oftast läst hans böcker högt för min fru. Det är barn och ungdomsböcker han skriver men jag tycker det går bra även för oss att ha mycket behållning av dem. Jag har till exempel skrivit här om ”Drömfångarna” och ”Genom skuggornas dal”.

Senast i raden är boken ”Oceanus väktare”. Det är en Science Fictionhistoria som utspelar sig i jordens framtid. Det är inte någon väldigt ljus framtid. Det verkar som att tillståndet på planeten stabiliserats efter den stora klimatkatastrofen och utrotningen av växt och djurarter men människorna lever också med sorgen och saknaden efter det som gått förlorat.

Oceanus är en nyupptäckt planet där det finns liv och människornas giriga blickar har riktats dit i jakt på nya naturresurser. Vi får följa några barn som kommer att hamna i ett läge där de kan försvara den nya planeten.

Jag kom flera gånger under läsningen att tänka på CS Lewis science fictionböcker om ”utflykt från tyst planet” och ”Perelandra” som jag tycker väldigt mycket om. Jag kan inte tänka mig annat än att Mattias Lönnebo också läst dem. Den förenande länken är funderingen på hur Guds närvaro ser ut på andra världar än vår. Där det kanske inte skett något syndafall utan skapelsen är i harmoni.

Man får också fundera mycket över vårt ansvar för planeten vi bor på och att det trots allt fortfarande går att rädda mycket om mänskligheten klarar att höja blicken från sin girighet.

Jag rekommenderar gärna som vanligt Mattias Lönnebos bok. Bra för barn och vuxna.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.