Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Sänd till en liten, liten del av Guds arbete

Min predikan från Ulricehamns och Tvärreds kyrkor på apostladagen 2023

Eva och Maria. Med helt olika gensvar när Gud ville tala med dem.

Här är min predikan från apostladagen. Om vad som menas med att vara sänd av Gud och med en väldigt fin sång! Hoppas det blir till glädje för dig!

Sänd till en liten, liten del av Guds arbete

De bibeltexter vi har idag brukar kallas ”kallelseberättelser”. Om hur Gud kallar profeten Jeremia, och hur de tolv lärjungarna kallas av Jesus. Man ska gärna vara noga med orden och den andliga vägledaren Magnus Malm har påpekat att det är viktigt att skilja mellan ”kallelse” och dagens tema ”sändning”.

Kallelsen är inte kallelse till något specifikt uppdrag utan kallelsen tillbaka till Gud. Till ett liv i gemenskap med Gud. Det är alltid det första och det viktigaste.

”Jesus Kristus kallar dig att vara hans lärjunge”

Från dopritualet

Så sades det till oss när vi döptes! Grunden till allt i det kristna livet är att vi får vara Guds barn. Värdefulla och älskade helt förutan vad vi gör. Som ett barn som är älskat för sin egen skull.

Vår plats hos Gud är den verkliga skatten

Sedan blir de 12 lärjungarna ganska snart apostlar, det vill säga utsända. De får uppdrag som Jesus sänder ut dem på.  Bjuda in till Guds rike med ord och handling. Och det går bra för dem. Så att dt kan stiga dem åt huvudet. Då säger Jesus: ”gläd er inte över att demonerna lyder er utan över att ert namn står skrivet i livets bok”. Kallelsen, att vi har ett hem hos Gud är den verkligt stora skatten. Det kunde varit motsatt att det gått jättedåligt på uppdragen och de kommit tillbaka nedbrutna. Då kunde Jesus sagt ”Misströsta inte att det gick åt skogen utan gläd er att ert namn står skrivet i livets bok”.

”Here I am Lord” en fantastisk sång!

Predikan idag blir lite annorlunda för vi ska sjunga en sång tillsammans. Det är sången jag omedelbart tänker på när jag hör orden ”sänd mig”. En gång i tiden var jag med i programmet ”ung i den världsvida kyrkan” (numera är jag medelålders i den lokala kyrkan) på Filippinerna och där sjöng man den här sången i gudstjänsterna.

Den är på engelska tyvärr men det klarar vi hoppas jag. Det är som att Gud talar i versen och så får vi vara de som svarar i refrängen.

Vi sjunger. (Och här kommer sången vi sjöng!)

Jag tycker det är väldigt gripande att få stämma in där. Hoppas ni tycker om den också? Man ska kanske inte prata en massa om sångtexter men så får det bli.

Det ekar av en massa bibelberättelser där. Gud är en stor Gud som är herre över hav och jord och allt möjligt. Gud talar om att han hört sitt folks rop (precis som när israeliterna var slavar i Egypten). Han talar till dem som är i natten och mörkret (precis som i dödsskuggans dal i herdepsalmen).

Guds omsorg

Vi anar Guds stora omsorg om sin värld, han kan inte lämna den i det här skicket. Han gråter i sin kärlek till dem fast de vänder sig bort. Som hos profeterna.

Det mynnar ut i en fråga! ”Whom shall I send”. Frågan blir precis samma som Gud ställer till profeten Jesaja då han får sitt uppdrag. Vem ska jag sända? Vem vill bära mitt ljus till dem? Vem vill tala mitt ord? Vem ska visa vidden av min kärlek?

Jag brukar undvika att säga ordet kärlek i predikan för det blir lätt lite slitet men här känner jag att det är vad det handlar om. Det finns mycket här om Guds makt och storhet. Gud över hav och himmel, vind och eld, men det som driver Gud är kärleken till oss och vår värld.

Grunden vi måste få till rätt

Vi kan inte tala rätt om kyrkans eller vårt uppdrag i världen om vi inte får den här biten rätt! Vad det utgår ifrån. Det utgår från att vi är i ett sorgligt läge och att Gud kommer till vår hjälp. Inte att vi är såna som klarar oss kanon på egen hand men Gud vill komma och vara jobbig och bestämma. Den tanken har många har jag märkt. Det är ett hinder att närma sig kristen tro. Även jag själv råkar tänka så ofta. Men Gud vill gripa in för att hjälpa hela världen tillbaka till den goda fred och frid han skapat oss för.

I teologin brukar man ofta prata om ”Guds mission”. Inte att kyrkan har en mission utan att det är Gud som är på uppdrag och arbetar intensivt på att älska världen tillbaka till sig.

Och eftersom Gud har en mission så har Gud också en kyrka som får vara med i det. Gud vill använda oss. Vi är ofta mer del i problemet än i lösningen men Gud vill använda oss.

Idag i evangelietexten har vi listan på Jesus 12 lärjungar och där kan man se att den innehåller allt möjligt. Gud verkar inte se på meriter alls utan se något i dem av vad de kan komma att bli. Petrus som en dag kan komma att bli en klippa. Till exempel.

Tillbaka till sången!

Vårt gensvar

Så Gud säger ”Whom shall I send?” Vem ska jag sända? Så frågade han Jesaja och vi får också Jesajas svar på frågan som vi får stämma in i! Här är jag Herre. Sänd mig. ”Here I am Lord, is it I Lord”? Är det mig du vill sända?

Här ekar det också av hur Gud talar till den unge Samuel i natten och han svarar till slut ”Tala Herre, din tjänare hör”. Motsatsen fanns hos Adam och Eva som sprang och gömde sig i buskarna när de hörde Gud nalkas. Det kommer mycket gott av när någon säger till Gud ”Här är jag, säg mig vad du vill mig”. Jag har fått från Joseph här att vi borde tala mer om Maria och hon är ju det främsta exempel vi har på att lyssna till vad Gud vill oss. Det kom det stor välsignelse av.

I sången finns också fantastiska ord om vad det är Gud ska göra genom sina sändebud. Från Hesekiels bok kommer orden om att Gud ska bryta deras stenhjärtan och ge dem hjärtan som kan älska. Där har vi en bön vi kan be. Gud ge mig ett hjärta som älskar. Amen.

Och vi hör om de fattiga och sjuka och att Gud vill duka ett bord och en festmåltid för dem. Vi kommer att tänka på Jesus tal om den stora festen och hur man ska gå ut på gator och torg och samla alla man får tag i och ta dem till den stora festen.

Det hela är storslaget och högtidligt och jag tycker det är härligt att stämma in där och sjunga att ”här är jag Herre”.

Men om man inte är en Jesaja eller en Petrus då?

Sedan infinner det sig kanske en hel del frågor också. Det här är ju väldigt speciella människor och händelser det jämförs med och ett tilltal från Gud som jag kanske inte fått vara med om på ett så personligt sätt själv. Vad är det Gud vill sända oss till? Även om man inte är Jesaja eller Petrus.

På ett sätt är det olika för var och en. På ett annat sätt är det ganska likt i grunden. Man behöver i regel inte åka någonstans alls. Just där du finns behövs det någon som lyssnar efter vad Gud vill och försöker följa Jesus. Det dyker upp situationer alldeles av sig själv. Sådant man kan be för. Människor man kan uppmuntra eller trösta. Du har fått gåvor som andra människor behöver få hjälp av.

Det är nästan alltid helt oansenliga saker. Jag behöver inte rada upp allt hela bergspredikan här som exempel. Det jag tänkte med att tala om den här sången idag är att det handlar om varför vi gör vad vi gör som kyrka och som kristna.

Kommer det en sång som får mitt hjärta att sjunga -Ja! det här vill jag! Som låter mig sätta in mina små handlingar i det stora härliga mönstret av Guds handlande genom alla tider, då är det till stor hjälp.

Och till slut: Jag ska gå Herre, sjöng vi, om du leder mig. Och om du låter mig får den här visionen djupt ner i hjärtat som en helig eld. Må vi få dela den visionen med varandra så är Guds rike nära.

Senaste inlägg

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.