Till innehåll på sidan
romersk officerare och Jesus
Tomas Jarvid

Jag är själv en som står under befäl

Predikan om Jesus möte med en soldat

Jesus botar tjänaren till en officer i dagens bibeltext.

En lägerpredikan

I söndags firade vi gudstjänst med våra konfirmander på vårt läger på Flämslätt. Det fick bli lite enklare och kortare än vad det annars brukar bli med predikningarna men jag hann i alla fall få med några saker. Hoppas den är till glädje för dig också.

Jag är själv en som står under befäl -3e efter trett 2024

Min släkt tycker det är väldigt roligt att ge mig olika gamla papper de hittar från släktingar som konfirmerades på 30-talet och sånt. Och sist fick jag en bunt papper från när min gammelmoster var på läger med kyrklig ungdom 1956 i Skövde. Det var möte om att man kanske skulle bygga en huvudbyggnad på Flämslätt så att man kunde vara här året runt till exempel.

Biskopen Sven Danell bjöd in och han förknippade Skövde med att han hade gjort lumpen där. På den tiden kunde man göra det som ryttare till häst och så skrev han att de fick börja med att lära sig rida såklart men ”innan vi ännu var sadelfasta”, satt stadigt alltså och kände oss trygga, så skulle de plötsligt börja öva på anfall och sånt också. Med svärd eller nåt. Man kan lite känna hur det skulle vara att skumpa iväg och försöka inte trilla av och göra anfall samtidigt.

Biskopen skrev att så är det med det kristna livet också. Att man får del i det stora kristna uppdraget, att hjälpa varandra med kärlek och omtanke, stå upp för rättvisa och sanning, stå för sin tro och sånt. Det får man börja med på en gång, fast man inte tycker man har koll på sitt eget liv än ens så får man börja att tänka på andra.

Jesus blir överraskad av tro

Idag fick vi höra om hur Jesus möter en officer från romerska armén. Det är konstigt i sig att han söker upp Jesus och ber honom om hjälp för man höll sig ifrån varandra, judarna och de andra. Och Jesus frågar lite om officeren verkligen menar allvar med att han ska gå hem till romaren. Denne svarar att han inte är värdig men att han litar på att om Jesus bara säger ett ord så kommer pojken bli frisk.

Och Jesus blir häpen och berömmer honom att han har så stark tro!

Sist vi var här sa jag till er att ordet tro nästan alltid kan bytas mot ett annat ord på T: tillit. Det fanns nog andra som till exempel visste mer om bibeln än officeren men det är inte det det är fråga om här, att tro är just vad officeren gör, han vänder sig till Jesus och litar på att han kan och vill hjälpa. Att ha med Gud i sitt liv, det är tro. Oavsett hur mycket man vet än. Och romaren tänker att Jesus inte ens måste komma hem till honom, stark tro där alltså.

Att ha en Gud

Vi i Sverige idag har rätt svårt för det där med att underordna oss. Vi ska bestämma själva tänker vi. Och det är mycket som är bra med det. Alla människor är jämlikar.

När vi talar om Gud är det en annan sak. Gud spelar liksom inte i samma liga som vi små människor. Och själv tycker jag det är väldigt skönt att då ha Gud över mig, att jag inte måste komma på allt själv. Jag får snarare upptäcka vad Gud kan tänkas ha för tanke med att jag är som jag är. Och allt kretsar inte kring mig, det är också skönt. Det är bra för mig att inte vara för egocentrisk utan tänka på vad jag kan göra för andra också. Det blir liksom ett mer meningsfullt liv på det sättet.

Det finns ett fint kristet ord ni kan känna till, det är ”kallelse”. Det viktigaste är att Gud vill kalla på oss allihop till gemenskap med sig. Till att leva ett liv i tro och det där. Och från det kommer att vi får fundera på vad vi kan göra i världen.

Du har mandat att lösa din uppgift själv

Den där soldaten var van att när han bara hade fått sina instruktioner så hade han mandat att agera. Så är det också, varje kristen (och jag tycker ni kan se på er själva som kristna, det är inget man måste göra något stort först för att få kalla sig, det räcker att man vill). Faktiskt så räknas man fullt ut från början, man får prova sig fram och se hur man kan använda sina förmågor. Vi kör inte så mycket med mellanchefer så att man måste få höra från prästen först exakt vad det betyder att göra din del i det stora uppdraget just där du är. Det har något att göra med att älska sin nästa och handla efter det men sedan får du faktiskt fundera själv. Rätt kul va?

Senaste inlägg

Kommentarer

2 svar till ”Jag är själv en som står under befäl”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Kul vinkling att slippa mellanchefer! Ibland vill dock människan ha en länk, det är väl därför helgonen är så viktiga för många. Jag tror Gud bryr sig både om direkta och indirekta böner.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tänker det har sin poäng att säga så till konfirmanderna, att de är bemyndigade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.