-
Ung och senior i SKUT – ett väl fungerande koncept
– Vi såg att det fanns en stor längtan för fortsatt engagemang i kyrkan bland äldre unga, berättar Håkan Appel, ordförande i SKUT-rådet i Linköpings stift. – Om vi från SKUT-rådet kunde stå för kontakt och viss ekonomi så skulle det kunna bli ett sätt för hemmakyrkan och stiftet att hjälpa utlandsförsamlingarna. Man tog kontakt med några…
-
Rikskollekt – Alla helgons dag 4 november 2023
Kollekten idag går till diakoni i Svenska kyrkan i utlandet, en trygghet för många svenskar utomlands. Ibland behöver vi extra stöd och känna att vi är en del av en gemenskap. Särskilt om vi är utomlands, långt ifrån familj och vänner. Så här berättar Olof Olsson, präst i Asien; – Jag vet inte vilket som…
-
Rikskollekt – den helige Mikaels dag 1 oktober 2023
Texterna för denna söndag berättar om ärkeängeln Mikael som kämpar mot det onda genom att slåss mot draken, symbolen för det onda (Uppenbarelseboken 12:7-12). Diakoni är kyrkans omsorg om medmänniskan och skapelsen. Ibland behöver vi extra stöd och känna att vi är en del av en gemenskap. Särskilt om vi är utomlands, långt ifrån familj…
-
Biskop Erik: ”Bara för att vi väljer att flytta till ett annat land innebär det inte att ta avstånd från det svenska”
Vi hamnar snett mitt emot varandra vid lunchen den tredje dagen. Mellan tuggorna påminner jag honom försiktigt om den utlovade intervjun. Frågar när han tror att det möjligtvis kan finnas tid till den. ”Vi kan ta det nu!” säger han och rör sig mot ytterdörren. Jag rafsar ihop mina grejer och skyndar efter. Med långa…
-
Få en inblick i Svenska kyrkan i utlandets värld!
Genom ett antal filmer kan du lära dig mer om Svenska kyrkan i utlandets verksamhet. Vårt uppdrag är detsamma för våra församlingar utomlands som för våra församlingar i Sverige. Vi firar gudstjänster, utför dop och vigslar, erbjuder samtal och har aktiviteter för barn och ungdomar. Många svenskar engagerar sig också i våra körer runt om…
-
”Jag blev välkomnad med öppna armar”
– Jag hade tagit studenten och visste inte riktigt vad jag ville göra. Då blev jag kontaktad av min klasskamrats familj vars grannes syster sökte en au pair i Bryssel, börjar Emelie sin berättelse. Att resa utomlands för att jobba var inget som Emelie planerat, eller kanske ens tänkt på, men när frågan kom var…
-
Gemenskap och hemmakänsla i Bryssel
Svenska kyrkan i Bryssel ligger centralt belägen, bara kvarter ifrån EU:s högkvarter och med en tunnelbanestation just utanför. Det vackra townhouset rymmer inte bara församlingshem och café utan också själva kyrkorummet – där altartavlan är i ständig förändring då den består av fönster som vetter mot parken Cinquentenaire. Församlingslivet är aktivt, med många olika aktiviteter…
-
Gåå uuut! – en missionsbefallning som Svenska kyrkan i Kalifornien tar på högsta allvar
Jag tror att det dels beror på att församlingen är den främsta samlingsplatsen för de som känner sig hemma i Sverige men som bor någon annanstans i världen och att man kommer till kyrkan för så mycket mer än söndagens gudstjänst eller för att fira årets och livets högtider. Det finns ett vardagsliv i församlingslivet…
-
”Varje möte med en annan människa är en gudstjänst”
– I all vår verksamhet finns diakonin med. När vi bjuder in till Unga vuxna-träffar ger det unga personer som befinner sig långt hemifrån en möjlighet att skapa gemenskap och bli sedda. När vi har barnträffar får föräldrar en chans att träffa andra i liknande situation och utveckla vänskapsband som kan bryta isolering, säger Joakim…
-
En hälsning från Sofia församling i Paris
Nitton år innan Gotland blev svenskt, utnämndes prästen Johan Hambraeus till professor i semitiska språk vid Sorbonne universitet i Paris. Sedan edikten i Nantes 1585 hade Frankrike återfått freden mellan katoliker och protestanter efter decennier av blodiga inbördes krig. I Paris fick inga protestantiska gudstjänster hållas, dock tillät konung Ludwig XIII prästen Jonas att fira…