Vemod och förväntan vid nyår


Nyårsskiftet finns därför att vi delar in vår tillvaro på jorden i tid. Tidsindelningen är ett tecken för den stora begränsning som vi lever. Vi kan heller inte ta in och förstå hela verkligheten utan betraktar den utifrån våra begränsade perspektiv.

Att tiden är kort blir påtagligt vid ett nyårsskifte. Vi lämnar ett år bakom oss. Det har på det personliga planet inneburit mycket som är svårt: besvikelser, otillräcklighet på olika plan, kamp mot sjukdom, förluster av närstående med sorg och saknad, relationer som brustit. Det har också innehållit mycket av det som bär och gör livet värt att leva: goda mänskliga möten, meningsfulla arbetsuppgifter, att gå vid en annan människas sida, kärlekens ord och handlingar, hopp när allt såg hopplöst ut, nya perspektiv som öppnats. Vad som väger över i summeringen av året vet bara du och jag själva; det är personligt.

Nyårstiden kan ge en fördjupad syn på livet. Vi behöver reflektera över erfarenheter som vi gjort och förbereda för nya dagar. Livet har vi fått som en gåva och ska förvalta. Det är viktigt vad vi gör av det.

Det är för mig något särskilt med nyåret, trots att det inte är en av kyrkoårets stora helger. Tänk att en sådan mängd personliga nyårslöften ges! Och de handlar om det som är kärleksfullt och gott. Så vittnar de löftena om den längtan vi bär på och om vårt sökande efter helhet, kärlek, mening och mål i livet.

Jag har alltid känt en blandning av vemod och förväntan inför 12-slaget på nyårsafton. Ett vemod över att det gamla året går ifrån mig och en förväntan över vad det nya året ska föra med sig. Ibland har vemodet blandats med sorg eller tacksamhet och förväntan med oro eller hopp. Med åren har min övertygelse växt, att allt det gamla är inneslutet i den stora gudomliga försoningen som Jesus Kristus ger. Och att jag får ta emot det nya året i Jesu namn, det namn som betyder ”han som räddar”.

Det mesta som sker är dunkelt för oss. Vi förstår inte helt det som vi lämnar bakom oss, vi vet inget om dagen som kommer. Men Gud har kommit till oss och är med oss. Därför kan vi be med profeten Jeremia (Jer 17:9) inför det nya året:

Du finns ju mitt ibland oss, Herre, och ditt namn är utropat över oss, överge oss inte! Amen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.