Vilket rum väntar på dig? – 4:e söndagen i Påsktiden


En predikan i familjemässan i S:ta Birgittakyrkan 150426

Tema

Vägen till livet

Jes 54:7-10

Heb 13:12-16

Joh 16:16-22

Ps 147:1-7

Psalmer
Ing 153:- ”Livet vann dess namn är Jesus”

Grad ”Jesus är världens ljus”

Off 303:- ”Det finns en väg till himmelen”

Utg ”Jag går på livets väg”

Predikan

Har ni sett ”Fixa rummet”? Det är ett barnprogram som varken finns på Netflix, Youtube  eller Viaplay. Det går på gamla hederliga Sveriges television, men det går ju givetvis att se på SVT-play.

Programmet går ut på att ett barn eller flera barn har skrivit in till ”Fixa rummet” att de är less på sina gamla tråkiga rum och behöver något nytt. Några barn bli utvalda och så kommer filmteamet med programledaren Anna och snickaren Amanda hem till barnen, eller till deras klubblokal eller vad det nu är. Utefter barnens idéer och tillsammans med barnen inreder de nu rummen. Ofta är det något tema; rymdrummet, franska rummet, musikrummet eller traktorrummet.

Jesus säger i dagens text att det finns många rum i Guds hus. Nu är det er fantasi och er längtan som kan gestalta dessa rum. Ni har fått papper och pennor i bänkarna. Ni kan rita eller skriva vad det är för rum ni förväntar er att komma till i Guds hus. Vi vet inte hur det är där och Guds tankar är annorlunda än våra tankar. Men de bilder vi gör av Guds hus hänger ihop med våra liv. Det vi varit med om och andra rum vi sett, platser vi varit på eller människor vi träffat. En konstnär som hette Åke Pallarp har ritat det här fönstret och tänker sig hus av guld och där i Guds hus. Den där konstnärens idé är hans bild, men han hade inte ensam rätt om hur rummen ser ut, var och en har möjlighet göra sig en bild av hur rummen i Guds hus kan vara.

Varsågod att rita och skriva som fortsätter jag predika lite under tiden.

Jesus säger att det finns många rum i Guds hus för att hans lärjungar inte ska bli oroliga. Precis innan har han nämligen pratat med Petrus, ledaren bland lärjungarna. De äter tillsammans och det är den sista måltiden innan Jesus ska dö. Jesus har sagt att han ska gå i väg och dit kan inte lärjungarna följa med. Egentligen pratar han om att han ska dömas till döden och att inte någon av de, kan ta hans plats och dö istället för honom. Men Petrus frågar ändå vart han ska gå. Så svara Jesus ”Dit jag går kan du inte följa med nu, men längre fram skall du följa mig.” Jesus visste att döden inte skulle vara slutet, han visste att han skulle bli levande igen och att han skulle komma till sin Gud och Fader. Där där Gud är finns det rum så det räcker och de är iordningställda för dem som kommer. 

Lärjungarna är oroliga under den här tiden. De känner också på sig att det är något som kommer att hända. Jesus har ju förberett dem på att han kommer att lida och dö. Den som är orolig behöver tröst och omsorg. Men trösten och omsorgen måste vara på riktigt, det går inte att släta över eller säga att ”det ska säkert bli bra” om man inte vet att verkligen kommer att bli så.

Jesus berättar en liknelse en gång om den barmhärtige samariern. Ni har hört den förut. En man har blivit slagen och tjuvar har tagit allt han hade på sig och han ligger vid vägkanten. En präst gick förbi utan att hjälpa honom och en levit gjorde likadant. Leviterna var en släkt och alla de kunde vara präster i det stora templet i Jerusalem. Men så stannar en samarier och hjälper honom som ligger där helt skadad. Samariern var en främling från ett grannland, de pratade lite annorlunda och brukade inte umgås, de kände definitivt inte varandra. Så tar tar samariern den skadade mannen till ett värdshus och där finns det rum för honom. Samariern betalar vad som behövs och lovar att betala mer när han kommer förbi nästa gång om det behövs. Denna berättelse kan också vara en bild av de där rummen som finns i Guds hus. För det första så finns det rum, värdshuset är inte fullbokat. För det andra är det rum där skadade människor kan vila ut och bli friska igen.

”Fixa rummet” är ett bra program och man kan få mycket inspiration. Det finns mycket som skiljer ”Fixa rummet” från Guds hus. Alla kan titta på programmet men alla kan inte vara med i programmet. Det är bara några få utvalda som får vara med i programmet varje termin. Till Guds hus är alla inbjudna. Det är något alldeles unikt med den kristna tron. Alla får vara med. När den kristna tron började spridas runt medelhavet för 2000 år sedan fick alla vara med. Lärjungarna och Jesus var judar och det var väldigt svårt att bli jude. Det vara framförallt de som tillhörde just det folket som hade en genväg till Guds hus. I romarriket runt medelhavet fanns många olika religioner ofta knutna till ett land eller ett folk. I en del religiösa uttryck måste man tillhöra en viss del av befolkningen, kanske ha tillräckligt med pengar, tillräckligt med utbildning, man kanske måste vara man och för en del som var slavar måste de ha samma religion som den som ägde dem. Så var det en befrielse när kristendomen började spridas. Alla kunde vara med och alla var med på samma villkor och firade gudstjänst och nattvard tillsammans i samma rum och med samma bröd och vin.

Om vi tänker oss tusen år fram i tiden från Jesu tid eller tusen år tillbaka från nu, så började kristendomen spridas i Sverige. Inom asatron som fanns förut var det krigarna och de var män som kunde se framemot att komma till Valhall när de dog. Men vad hände egentligen med barnen och kvinnorna? När kristendomen kom till Sverige var det framförallt kvinnorna som förstod poängen. Alla hade möjlighet att komma till himmelen oavsett om man var man eller kvinna rik eller fattig, barn eller gammal.

Jag kan tänka mig att det krävs en bra beskrivning av sin idé om man ska få komma med i ”Fixa rummet”, med bra bilder och ibland något lite annorlunda som många vill se på TV. För att bli döpt in i kyrkan och bli kristen behövs inte mycket. De flesta är så väldigt små när de döps, de kan inte göra någonting, de bara bärs in av sina föräldrar eller faddrar. Att komma fram till altarringen kräver inte mycket heller, det gäller bara att öppna munnen så får man ett bröd och strax efteråt kommer en bägare med vin. Bredvid mig vid altarringen finns både gamla och unga, rika och gamla, de som doktorerat och de som aldrig lyckats få några betyg i skolan. Alla kan vara med.

Samtidigt som alla kan vara med så är kristendomen väldigt strikt i hur man sen kommer fram till Guds hus och det där rummet som står färdigt för var och en. Jesus säger: ”Jag är vägen sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig”.

Nu måste vi komma ihåg att Jesus är en människa och Jesus är alltså vägen fram till Gud och Guds hus. Jesus är inte en asfaltsväg eller grusväg, inte ens en blandning eller en karta av en väg. Jesus är en människa. Här kan vi ta till ”Fixa rummet” igen. När ett barn har blivit utvalt att vara med i programmet kommer Anna och Amanda dit och hjälper barnet att göra idéerna till verklighet. Barnet vet inte riktigt hur man ska gå tillväga, kanske inte hur man borrar, sågar eller målar. Barnet har inte heller pengarna att åka till byggfirman eller måleriaffären för att köpa det som behövs. Här behövs Anna och Amanda. De hjälper barnet att komma fram till ett nytt rum. 

Bilden har alltid baksidor och i verkligheten är inte alltid våra idéer Guds idéer. Men mycket av det vi har inom oss har sitt urpsrung i Gud och vi måste lita på att Gud bor i våra hjärtan och på det sättet också kan föra oss rätt i livet.

När vi snart ska få komma fram och fira nattvard är ni välkomna att sätta upp era bilder eller texter på skärmarna. Guds hus har så många rum och vi vet inte hur det ser ut riktigt. Men vår grundtanke är att vi tillsammans som är kyrka kan hjälpas åt att förstå Gud och hur Guds hus eller himmelen kan vara. Tillsammans kommer vi närmare hur det egentligen är. Rummen som Jesus håller på att leda oss till.

  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *