Till innehåll på sidan

Mannen som utnyttjade Girlie blev dömd

Hon heter Girlie. Hon sitter där på en hemmasnickrad bänk i rosablommiga byxor och en ljusorange t-shirt. Hon har svart långt hår. Hon som för mig först bara var ett barn precis som alla de andra som springer in och ut ur huset där vi nu är på besök, den bilden blir helt omkullkastad när en av våra filippinska partners börjar berätta hennes historia. En historia som inget barn borde behöva bära på.

Girlie är idag sju år gammal. När hon var två år blev hon för första gången utnyttjad sexuellt av turister här på ön. Det var tyvärr inte det sista tillfället. Två år gammal. Två. År. Gammal. Tankarna åker kors och tvärs i mitt huvud.

Paradis med mörk baksida

Jag försöker förstå det jag hör och ser men det går inte. Hur kan någon? Hur är det ens möjligt? Jag tänker på de tvååringar som jag känner hemma. Det gör det bara ännu mer obegripligt. Men det är just vad det är, obegripligt.

Tyvärr är Girlie inte den enda. Flera av de andra barnen runt omkring bär på samma smärtsamma erfarenhet. Barnsexturism och barnsexhandel är ett utbrett problem på Filippinernas paradisliknande turistöar. Bakom fasaden av vita stränder, korallblått vatten och paraplydrinkar finns en mörk och dyster baksida i form av ett utbrett utnyttjande av barn sexuellt.

Filippinerna är ett paradis där barnsexhandeln är en mörk baksida. Foto: Veronica Pålsson

Hungriga barn är enkla byten

Barn som lever i utsatta situationer och som i sin längtan efter att kunna få äta sig mätta eller få en liten extra slant blir enkla byten för de västerlänningar som har för avsikt att begå detta förfärliga brott. Och det blir så mycket mer än ett brott. För de är ju bara barn.

Jag är ett liv. Och jag är ett liv som är lika mycket värt som alla andras, som ska respekteras och som ska få växa, utvecklas och levas. Jag önskar att alla barn runt om i världen skulle kunna säga detta och tro på de orden. Kan Girlie göra det?

Barn är liv

Att kränka en annan person och förminska dennes värde som människa är oacceptabelt och att göra det mot ett barn, de mest utsatta och svaga i vårt samhälle är mer än avskyvärt. Det finns inget som kan förklara. Det finns inga ursäkter. Dessa barn är liv. Liv som ska skyddas, vårdas och värnas. Liv som är lika mycket värda som våra.

När vi åker därifrån fortsätter barnen att leka. De stojar och skrattar, precis så som barn ska göra. Tankarna i mitt huvud åker fortfarande kors och tvärs. Trots allt som de varit med om, allt det fasansfulla som jag inte kan föreställa mig eller ens vill kunna förstå, ser de ut som vilka barn som helst. De ler, skrattar och leker. Det sprudlar av liv i dem. Och det är ju just vad de är, var och en av dem är ett unikt och ovärderligt liv med önskningar och drömmar, ett liv som ska respekteras och försvaras.

Bekämpar barnsexhandeln

Mitt i min frustration och förtvivlan över att detta sker och drabbar oskyldiga barn blir jag än mer tacksam för de människor som varje dag arbetar med att försöka få ett slut på detta. Ett arbete för barns rättigheter och för att barn ska få vara barn. Som försvarar deras människovärde och som gör skillnad. Girlie och hennes familj har fått hjälp.

Mannen som utnyttjade henne som tvååring har kunnat bli åtalad och senare även dömd tack vare att familjen fick stöd med att anmäla och hjälp med advokat. Genom olika projekt och program får barn likt Girlie både fysiskt och psykiskt skydd och de får också lära sig om sina rättigheter, allt för att det inte ska få hända igen och för att de ska kunna hjälpa andra barn i samma situation.

Detta livsviktiga arbete ger hopp, hopp om att barns drömmar och önskningar här och nu och inför framtiden ska få bli verklighet. Att de ska kunna känna att jag och mitt liv spelar roll. Det är något som är värt att fortsätta kämpa för. Genom våra samarbetspartners är vi med och bidrar till att barn kan få vara barn, något som borde vara en självklarhet. Årets julkampanj är livsviktig. För de är liv. Precis som du och jag.

Veronica Pålsson
Agera-volontär

Barn världen över berövas rätten till fullvärdiga liv! Det kan vi inte tolerera. Därför arbetar vi mot sexuella övergrepp och våld. Vi vill ge barn möjlighet till trygghet, skydd, utbildning, mat och vatten. Vi kämpar för att barnens röster ska höras. Läs mer om julkampanjen Jag är ett liv! 

 

 

Klicka på bilden och ge direkt.