Till innehåll på sidan

Spänt läge efter dödskjutning i Sydafrika

Gruvstaden Robega i Sydafrika är i sorg efter en protestmarsch i förra veckan då en man sköts till döds och flera skadades i kaoset som uppstod.

Media rapporterar att det är oklart vem som sköt. Det finns uppgifter som säger att den 37-årige mannen blev skjuten av någon i gruppen av demonstranter. Demonstranterna säger att de blev beskjutna med skarpa skott av säkerhetsvakterna.

Ord står mot ord. Styrkeförhållanden är uppenbara.

– Det finns en videoupptagning. Det var en fredlig demonstration.  Varför skulle vi döda en av våra medbröder? säger Olebogeng som arbetar för vår partnerorganisation Bench Marks i Sydafrika, när vi får tag på henne på Whats app.

– Vi har varit med förr, säger hon trött och berättar att hon förlorade målet mot polismannen som sparkade henne medvetslös.

Avskedade krävde jobben tillbaka

Strax före jul avskedades fjorton gruvarbetare efter en vild strejk mot gruvföretaget Royal Bafokeng Platinum. Protestmarchen i förra veckan krävde att arbetarna skulle få tillbaka sina jobb. Vissa av dem som avskedades hävdar att de inte deltagit i strejken före jul.

De bakomliggande orsakerna till den vilda strejken i december är flera. En av dem att anställda påtvingas att köpa hus, med lån som betalas med ett avdrag på lönen.

– Arbetarnas löner räcker inte till att betala av på huslån. De tvingas till köpen för att inte förlora sina jobb. Flera har inte kunnat betala sina räkningar och fått el och vatten avstängt, berättar Olebogeng.

Rättigheter kränks dagligen

Bench Marks mål är att skapa en hållbar utvinningsindustri, för både människa och miljö. De arbetar underifrån med hjälp av lokalbefolkningen och genom påverkansarbete på samhälls- och företagsnivå.

Få gruvsamhällen har det bättre idag än före utvinningen inleddes. Det är en följd av att  varken myndigheter eller gruvföretag tar tillräckligt ansvar. Människor i de mest drabbade områdena utbildas för att kunna rapportera, gå ut med varningar och tillsammans sätta press på företag och myndigheter.

– En sådan här händelse gör att vårt jobb ännu viktigare. Vi måste jobba hårdare och utkräva ansvar. Människors sociala och ekonomiska rättigheter kränks dagligen.

Den 5 till 8 februari hålls gruvindustrins årliga investeringsmässa i Kapstaden, Sydafrika, International Mining Indaba.

– Då vill gruvnäringen visa upp en vacker fasad, säger Olebogeng. De vill skrämmas och avskräcka människor från att demonstrera nu. Det enda de tänker på är vinstmaximering.

Samtidigt som investeringsmässsan pågår samlas civilsamhället till en alternativ mässa, för att kräva sina rättigheter och reformer.

Magdalena Wernefeldt, redaktör för sociala medier

 

BENCH MARKS FOUNDATION (BMF)

Svenska kyrkans internationella arbetes samarbetspartner Bench Marks Foundation är grundat och ägs av Sydafrikas kristna råd. De övervakar multinationella företag som verkar i Afrika, för att säkerställa att de följer minimikraven för sociala, miljömässiga och ekonomiska standarder. Målet är att skapa en hållbar utvinningsindustri för både människa och miljö.

Bench Marks Foundation kartlägger gruvbolagens verksamhet, publicerar regelbundet rapporter med krav på företagen. Främst kräver de att företagen ska leva upp till de mänskliga rättigheterna, följa inhemsk lag och göra en plan för hur en del av vinsten ska återinvesteras i lokalsamhället.

Bench Marks Foundation använder sig av appar för mobiler och pekplattor för att samla in fakta. De har också en podcast för att föra fram vittnesmål och ge ögonblicksskildringar av situationen i gruvområden. Läs mer om vårt stöd till Bench Marks Foundation >>