Till innehåll på sidan
Svenska kyrkans internationella arbete

En flicka är född

Det är advent och vi tänder ljusen med löftet om att vi inte är ensamma som människor, att det finns en Gud som älskar oss och vill dela våra mänskliga livsvillkor. En Gud som kommer till oss som ett människobarn, oskyddat, värnlöst i ett utkylt stall i Betlehem. Det är ett mysterium som århundrade efter århundrade samlat människor till gudstjänst i adventstid och inspirerat till musik och psalmer som berör oss starkt. Vi lever i traditionen och för den vidare.

Traditioner är viktiga för oss. I advent blir det extra synligt då vi är fler som går i kyrkan och kan samlas kring adventstidens bibelberättelser och vackra psalmer. Men traditioner kan också stelna och låsas fast i beteenden, tolkningar och synsätt som inte befriar utan hindrar och skadar människors liv. När vi i årets julkampanj för Svenska kyrkans internationella arbete lyfter fram kvinnors och flickors situation så är det för att visa det som många av våra samarbetskyrkor och organisationer runt om i världen dagligen möter; att traditioner, bibeltolkningar och normer osynliggör kvinnor och flickor och deras livsvillkor, att kvinnor och flickor tilldelas begränsade roller i hem och samhälle därför att det ”står så” i Bibeln eller i andra heliga skrifter, att till och med våld kan utövas i traditionens namn för att fostra fram ”riktiga kvinnor och flickor”.

Kvinnors och flickors rätt till sina liv och sina kroppar borde inte vara kontroversiellt, men är det på många håll. När det demokratiska utrymmet krymper i många länder är det inte sällan organisationer som arbetar för kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter som drabbas värst av trakasserier och förföljelse. Men allt är inte nattsvart. Tvärtom, det sker framsteg på många håll när både kvinnor och män involveras i arbetet för att bryta skadliga traditioner och traditionella, patriarkala synsätt på kvinnors och flickors plats i hem och samhälle. I kampanjmaterialet kan du bland annat läsa om Yusuf som, genom den lutherska kyrkans arbete i Tanzania, fått upp ögonen för och aktivt arbetar för att stoppa könsstympning av kvinnor och flickor. Du kan också läsa om Claves, en av våra samarbetspartner i Latinamerika, som med pedagogiska metoder aktivt arbetar för att stoppa våld mot barn.

Det är advent och det oskyddade barnet i krubban bär på löftet om en annan kärleksordning i världen, där nyfödda flickor möts med samma oförställda glädje som nyfödda pojkar. Genom Svenska kyrkans internationella arbete får vi bidra till den visionen. Ditt engagemang och stöd är viktigt!

Erik Lysén
Chef, Svenska kyrkans internationella arbete