• Act Svenska kyrkan
  • Jämställdhetsprojekt i Tanzania – små och stora framgångar 2019
Till innehåll på sidan

Jämställdhetsprojekt i Tanzania – små och stora framgångar 2019

Varmt tack för ert stöd under 2019 till projektet för utsatta familjer i Tanzania! Projektet, som vi ibland kallat för ”ko- och kalvprojektet”, har under 2019 fortsatt att utveckla sin verksamhet för att effektivt kunna ge fler familjer möjlighet till försörjning, mat och en trygg hälsa.


Lärdomarna från arbetet med att låna ut kor och ge kvinnor kunskap i djuruppfödning, har tydligt visat att jämställdhet är förutsättningen för att fler familjer ska kunna ta sig ur fattigdom. Därför har projektet utvecklat sin verksamhet och driver i dag en landsomfattande kampanj för flickors och kvinnors rättigheter.

Foto: Magnus Aronson/IKON

Här är några av de framgångar vi sett inom projektet under det senaste året:

Fler kvinnogrupper än någonsin 
De kor, getter ankor och andra djur som projektet förser familjerna med, delas ut inom ramarna för en utarbetad modell med spara-låna-grupper, där kvinnor stödjer varandra såväl ekonomiskt som socialt. Grupperna registreras hos projektet, med en gruppledare per 10-20 deltagare. De får då tillgång till ett startkapital, som bland annat kan bestå av kor eller andra husdjur.

Projektet såg under förra programperioden att en stor utmaning för kvinnorna handlade om all den tid som gick åt att samla ved för att laga mat. Därför har projektet nu satt upp ett mål om att låta kvinnogrupperna lära sig att bygga energispisar. Under 2019 fick 170 hushåll tillgång till en ny energispis!

Förutom djuren och spisarna får kvinnogruppernas deltagare dessutom tillgång till hälsoförsäkring och flera utbildningar i frågor som till exempel djuruppfödning och hållbart jordbruk, samt stöd i frågor kring ekonomi och juridik. Målet för projektperioden 2019-2022 är att starta 40 nya kvinnogrupper och projektet är på god väg att uppnå sitt mål. 
Arbetet med kvinnogrupper har visat vägen framåt 

Tillgång till kor, getter och ankor har varit, och är i viss mån fortfarande, en bra ingång för projektet att nå utsatta familjer. Att kvinnor organiserar sig i kvinnogrupper där de får lära sig om djuruppfödning har stärkt deras roll, både i familjen och samhället. Genom kvinnogrupperna och utbildningarna har kvinnorna fått ett forum att lyfta gemensamma utmaningar. Ett återkommande problem som ständigt uppkommit i samtalen är det våld som kvinnor och barn utsätts för, både inom hemmet och i samhället.

Flickors och kvinnors utsatta situation är en nyckelfråga att lösa för att bygga hållbara samhällen. Det är avgörande att kvinnors kapacitet tas tillvara och inte förtrycks genom våld och diskriminering. När flickor och kvinnor får tillgång till utbildning och försörjning, kan de bidra till samhällets utveckling och den ekonomiska tillväxten i samhället. Då kan fler familjer kan ta sig ur fattigdom.
Foto: Magnus Aronson/IKON
Fakta kring könsrelaterat våld och barnäktenskap 

Den nationella statistiken för Tanzania visar att var tredje barn i Tanzania ingår äktenskap innan sin 18-årsdag. 37 procent av skoleleverna hoppar av skolan, varav många avhopp sker på grund av graviditet. Enligt en ny lag i landet får flickor inte gå i skolan om de är gravida eller fött barn. Det här påverkar flickors möjlighet till utbildning och kvinnors situation och roll i samhället.

I de områden där barnäktenskap och tidiga graviditeter är mest utbrett är också könsstympning och könsrelaterat våld i hemmet vanligt förekommande. Flickor och kvinnor är mycket hårt utsatta för våld och sexuellt våld av sin partner eller annan närstående person.
 
En stor kampanj är igång! 

Projektet i Tanzania har utvecklat sin verksamhet och satt igång ett landsomfattande arbete för att skapa medvetenhet om jämställdhet och allas rätt till utbildning. Både lokala och regionala myndigheter och politiska ledare är med i en flerårig kampanj tillsammans med kyrkoledare, för att tala om negativ påverkan av barnäktenskap, tonårsgraviditeter, könsstympning och andra övergrepp mot flickor. Kampanjen lanserades via tv- och radiosändningar i juni 2018, där biskop Dr Emmanuel Makalla från ELCT (Evangelical Lutheran Church of Tanzania) höll ett starkt tal om kvinnors rättigheter.

Det är ett långsiktigt arbete att påverka normer och sedvänjor kopplade till flickors och kvinnors rättigheter. En stor del av projektet handlar om att planera och genomföra öppna samhällsmöten och workshops på skolor, för att nå ut till människor. Genom att involvera kyrkokörer och skolklubbar blir dessa möten välbesökta och uppskattade, trots det känsliga ämnet. Under förra året genomfördes möten i 15 byar där sammanlagt 11 200 personer har deltagit.
Foto från projektrapportering 2019
Kommittéer i varje by och ambassadörsprogram i skolorna 

Projektet har som mål att varje by som tar del av kampanjen själva utser en kommitté med uppdraget att skydda flickors, kvinnors och barns rättigheter. För att arbetet ska fortsätta är det en förutsättning att lägga ansvaret på lokala krafter och regelbundet följa upp hur det går. Projektet har exempelvis tryckt upp tydliga budskap på t-shirts och gett dessa till viktiga nyckelpersoner, som bär budskapet under flera år framåt.

Skolorna är en av de viktigaste samhällsinrättningarna. Projektet har därför inrättat ett ambassadörsprogram, där skolelever utses att driva rättighetsfrågorna i sina skolor och samhällen. Endast elever med goda studieresultat och passande egenskaper för att vara en positiv förebild har möjlighet att bli ambassadör, vilket gör det till en eftertraktad roll med stora påverkansmöjligheter. Vid slutet av 2019 var 236 elever från 12 olika skoldistrikt utsedda till ambassadörer, varav flertalet flickor.
 
Utbildning för viktiga nyckelpersoner 

Kyrkoledare, traditionella byledare, politiska ledare och andra personer med stor makt i samhället är nyckelpersoner för att kunna påverka både formella lagar och informella strukturer i ett samhälle. Att projektet drivs av vår systerkyrka ELCT (Evangelical Lutheran Church of Tanzania) är anledningen till att det blir så framgångsrikt. Kyrkan är en av de största och viktigaste samhällsaktörerna i Tanzania, bland annat är det ELCT som driver flertalet av landets skolor och sjukhus. Det ger ett stort inflytande i relevanta nätverk.

Under 2019 genomförde projektet särskilda utbildningar i frågor rörande flickor och kvinnors rättigheter för sammanlagt 171 personer med samhällsledande uppdrag. Utöver de 171 deltagarna tillkommer alla de personer som på olika sätt varit involverade i att administrera de lokala utbildningarna och därmed också tagit del av kampanjens budskap, exempelvis genom att samla in fakta till projektet eller förbereda möten genom att informera bybor om kampanjens syfte.
 

Kampen fortsätter för att stärka flickor och kvinnor och därmed förbättra situationen för familjer i Tanzania. Vi lever alla under samma himmel. Vi har alla samma rätt till ett värdigt liv. Tillsammans gör vi skillnad!

Läs mer och stötta projektet