Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

– Vi anropar er alla!

Från Filippinerna larmar nu våra samarbetspartner om hur karantän och utegångsförbud underlättar och ökar övergrepp från myndigheter, polis, föräldrar och kriminella mot barn som lever i utsatthet. När kriser drabbar samhällen tydliggörs och förstärk ofta redan befintligt förtryck. Act Svenska kyrkan för samman barnrättsorganisationer och kyrkor för att nå ut till barnen.


Barnen som får bostad, mat, juridiskt stöd och hälsovård genom Act Svenska kyrkan ritar ofta som en del i sin bearbetning av svåra upplevelser. Foto: Okänd/ Filippinerna

– Vi är alarmerande oroade över alla de våldsövergrepp mot barn som nu begås av både myndigheter, polis, föräldrar och kriminella i karantänens namn, berättar en av våra lokala partner.

När kriser drabbar samhällen tydliggörs ofta redan befintligt förtryck. Grupper som vill utnyttja redan sårbara grupper får ökade möjligheter. Barn och ungdomar i Filippinerna som är utan hem eller som lever i slum- och sopstäder befinner sig ibland på gatorna efter den tid på dygnet då staten utropat totalt utegångsförbud. Polisen har i uppdrag att arrestera dem och gör det under förnedrande former. På sociala medier cirkulerar bilder som visar hur barnen sätts i nåt som liknar hundburar. Polisen utsätter också barnen för verbala kränkningar och fysiskt våld. Barnen sätts många tillsammans i häkte eller hålls i förvar i olika skolbyggnader, en metod som ökar risken för spridning av coronaviruset. Det finns rapporter och filmbevis på barn som tvingats ligga i kistor över natten som straff för att de brutit mot utegångsförbudet.

– Vi tycker självklart det är av största vikt att efterfölja utegångsförbudet, men vi vänder oss starkt mot den omänskliga behandling som barn och unga utsätts för av polis och områdesansvariga utsedda av myndigheter.

Kyrkor och barnrättsorganisationer gör upprop och delar ut mat

Många civilrättsorganisationer och kyrkor vänder sig emot regeringens militäriska sätt att hantera konsekvenserna av pandemin. I stället för att ge tillräckligt stöd till dem som inte längre kan upprätthålla en miniminivå av försörjning för sig och sina barn, bidrar stat och polisväsendet till trauma och ökad risk för smittspridning bland redan utsatta familjer och individer.

– När vi nu går in i den tredje veckan av karantän på grund av Covid-19, börjar det bli mycket svårt för många av de barn, ungdomar och familjer vi arbetar med. De kan inte längre köpa mat och statlig hjälp är inte på plats eller är otillräcklig. Människor är riktigt hungriga nu. Vi fortsätter att be om stöd för att kunna förse dem med matpaket och vi samordnar oss i upprop mot våldet.

Act Svenska kyrkans lokala samarbetspartner för listor över vilka områden och familjer som får matransoner. Foto: Okänd/Filippinerna

Ökad sexhandel med barn online

I Filippinerna, som räknas som världens epicenter för online-sexhandel med barn, larmar nu också våra partner, både barnrättsorganisationer och kyrkor, om en extremt ökad risk för brott mot barns rättigheter i hemmen under coronavirusets karantän.

– Hungern, oron och den ekonomiska stressen föräldrar utsätts för i kombination med isoleringen i de mycket bristfälliga bostäderna riskerar att resultera i ökade övergrepp mot barn. Barn vars föräldrar är deprimerade eller inte ägnar sig åt sina barn, tillbringar mer tid online, utvecklar stresstörningar, ångestsyndrom och löper ökad risk att bli exponerade för kriminella som vill utnyttja dem.

På Filippinerna är ökningen av online-sexhandel med barn de senaste åren explosionsartad och det är vanligt att barnets egna anhöriga, föräldrar eller syskon, är de som lockas att exponera dem. Därför är just isolering i hemmet en riskfaktor. Män över hela världen har bildat en megaindustri av sexövergrepp mot barn online. En livesändning kan ge upp mot 100 dollar i betalning, mycket pengar för den som lever under fattigdomsgränsen. För många av oss som bor i Sverige kan det vara omöjligt att förstå hur något sånt kan ske inom familjen men för föräldrar som står inför valet att låta sina barn och sig själva svälta eller anta ett online erbjudande känns det kanske inte ens som en valmöjlighet. Ibland uteblir betalningen och istället hotas familjerna till livet av kriminella nätverk om de inte säljer sina barn.

En helt oacceptabel situation

På grund av Covid-19-utbrottet har runt 165 länder världen över stängt skolor, vilket påverkar mer än 1,5 miljarder barn som kommer att ha mer tid att spendera online och ökar sannolikheten att de utsätts för sexuella förövare, säger FN: s barnbyrå (UNICEF). 1,8 miljoner barn uppskattas utsättas för sexhandel varje år – men detta inkluderar inte cybersex-handel. Siffrorna online är oöverskådliga och bakom varje siffra finns ett barn.

För Act Svenska kyrkan är det helt oacceptabelt och våra partner anropar,

– Vi uppmanar er alla, civilsamhällsorganisationer, mänskliga rättighetsgrupper och förespråkare för barns rättigheter att övervaka och dokumentera ärenden om statliga sanktionerade kränkningar och andra övergrepp mot barn i spåren av spridningen av Covid-19. Vi uppmanar er alla att bidra till deras undsättning.

(På grund av oro för att den kritik som framförs mot regeringens insatser som beskrivs av några av våra partner kommer vi inte att namnge de som citeras i den här texten.)

Text: Sanna Bülow

Act Svenska kyrkans stöd till Filippinerna

Vårt stöd till Filippinerna fortsätter. Bland annat skapar vi en stor kampanj mot sexhandel med barn.

  • Act Svenska kyrkan samordnar nu alla våra lokala partner på Filippinerna i en kraftsamling mot sexhandel online med barn. Kampanjen innebär bland annat att kyrkorna utbildar präster, sina anställda, ungdomsledare, barngrupper och föräldrar i medvetenhet om live-streamade övergrepp på barn så att församlingar och familjer ska vara observanta på att upptäcka om barn har utsatts eller riskerar att utsättas. Kyrkorna har producerat en bok som de delar ut, som förklarar för barn att: Din kropp är din. Både kyrkor och barnrättsorganisationerna publicerar uttalanden för barns rättigheter i olika medier. Kampanjen har möjlighet att i ett första steg nå 12 miljoner människor.
  • Barn som utsatts för övergrepp får vård, både medicinsk och psykologiskt stöd samt ett hem att bo på under tiden de läker och får rehabilitering. Barn får juridiskt stöd och sällskap av trygga vuxna under rättsprocessen.
  • Vi ger ekonomiskt stöd och delar ut matransoner till de familjer som helt saknar försörjning.
  • Delar ut flygblad med råd om handtvätt, hygienregler och fysisk distansering.
  • Act Svenska kyrkans lokala partner är tre barnrättsorganisationer och kyrkor över hela Filippinerna. Information om barns rättigheter och risker med sexhandel via nätet har möjlighet att genom oss nå 12 miljoner människor.