Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Kaffe med hopp

För många av oss är fika en självklarhet och nästan något heligt. Vare sig det är en kafferast på jobbet eller en picknick med vänner så är det ett tillfälle att få varva ned och umgås. Alla har dock inte den förmånen världen över. För att belysa hur du kan vara med och hjälpa till under rådande pandemi så har vi därför skapat #kaffemedhopp.


Senaste gången jag träffade min farmor och farfar var i februari. Vi brukar träffas nån gång i månaden för att fika och prata om allt möjligt. Det är egentligen inget märkvärdigt över det, men det är ändå något speciellt att få sitta vid ett köksbord med två personer jag tycker väldigt mycket om.

Coronapandemin har vänt upp och ned på världen rejält, och jag är medveten om vilken ynnest det är att mitt största problem är att jag inte kan fika med farmor och farfar ”som vanligt”. Nu har jag dock förmånen att jag fortfarande kan vara med vid deras köksbord, om än digitalt. Det är få förunnat att teknologin möjliggör att våra eftermiddagsfikan kan fortsätta, och det är jag tacksam för.

Själva essensen kring kaffe med hopp är vi tillsammans digitalt kan visa upp och förändra nuvarande samhällssituation som skapats genom coronapandemin. Att fika digitalt kanske känns lite konstigt, speciellt nu när vädret gärna bjuder in till att träffas utomhus.

De tekniska lösningarna vi har idag gör det så oerhört tacksamt att fika digitalt. Istället för att ringa upp en vän du inte har pratat med på länge så har du nu en utmärkt anledning till att ta en digital fika. Titta gärna på den här filmen som inspiration.

Hur gör en då enklast för att vara en del av kaffe med hopp? Det finns 3 punkter listat nedan som snabbt förklarar det.  

  1. Ta en fika! Det kan vara digitalt eller på en filt i en park, du väljer själv vad som passar dig bäst.
  2. Swisha! Uppmuntra alla som är med på fikat att swisha en valfri summa till 900 1223. Märk den som ”kaffe med hopp”.
  3. Dela! Var inte blyg att dela ditt fika på sociala medier, typ Facebook eller Instagram. Det är ju ett jättekul sätt att dokumentera minnen, samtidigt som du uppmuntrar andra till att hjälpa till genom att ta en fika! Tagga ditt inlägg med #kaffemedhopp.

Något vi här märkt av är hur kreativiteten i den digitala världen har ökat under coronapandemin. Har ni någon kul berättelse eller lösning på ett digitalt fika? Vi vill jättegärna lyfta upp det och låta er inspirera andra genom det här bloggen! Tveka inte att kontakta mig, jag lyssnar mer än gärna.  

Ha en jättefin sommar och glöm inte bort att fika, swisha & dela! 

/William Jansson Winge