Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Hon lever för musiken

Lisa Munezoro går sin egen väg och vägrar låta sig begränsas av traditioner och förväntningar från familj och samhälle. En musikstudio i Kakuma flyktingläger blev hennes andningshål och sången en livlina.


Lisa Munezoro, eller Queen Lisa som hennes artistnamn lyder, drömmer om att slå igenom stort. För några år sedan vann hon tävlingen Kakuma got talent, hon har spelat in ett par musikvideor med aktivisten och rapparen Octopizzo och 2018 framträdde hon i det TEDtalk som sändes från Kakuma flyktingläger i norra Kenya. En framgångssaga som begränsas av att hon är fast i Kakuma på obestämd tid.

Tjugotreåriga Lisa Munezoro föddes i Burundi. Hennes pappa tillhörde oppositionen och vid flera tillfällen kom män från regeringspartiet till deras hem och hotade att döda honom. En söndag efter att Lisa varit i kyrkan och sjungit på en gudstjänst fick hon veta att hennes pappa blivit mördad. Då var Lisa 14 år.

Sångerskan Lisa Munezoro – Queen Lisa. Foto: Josefin Casteryd

Smugglades ut med lastbil 

Tre dagar senare flydde hon från Burundi tillsammans med sin mamma, sin bror, sina tre systrar och de tre föräldralösa barn som hennes mamma tagit hand om. Eftersom de saknade resedokument fick de ta sig ut ur landet illegalt. Vänner till familjen gav dem pengar så att de kunde betala för att smugglas ut med en lastbil till Nairobi. Där anmälde de sig hos FN:s flyktingorgan, som tog dem till Kakuma.

Efter ett år i Kakuma träffade hennes mamma en ny man. De bråkade ständigt och förhållandet tog slut efter tre månader, då mannen lämnade lägret. En månad senare försvann även hennes mamma. När Lisa kom hem efter skolan en dag var hon inte där. De väntade en dag, två dagar, tre dagar innan de kontaktade polisen och gjorde en anmälan. Polisen har fortfarande inte lyckats hitta henne. 

Lisas låtar handlar om unga kvinnors liv 

Sången och musiken har alltid funnits i Lisas liv. Hennes mamma ledde kyrkokören hemma i Burundi och Lisa berättar att hon fortfarande gärna sjunger i kyrkan, men också i andra sammanhang, bara hon får sjunga.

Lisas musikintresse fångades upp av ungdomsledarna i Music recording studio Kakuma. Där hittade hon vänner och fick möjlighet att skriva låtar och utvecklas som sångare. Musikcentret som också driver en radiostation är ett exempel på Act Svenska kyrkans psykosociala arbete. När människor får ägna sig åt något som ger mening och som är utvecklande leder det till en ökad motstånds- och livskraft för att orka kämpa vidare.

Lisas musik handlar om kvinnors styrka och kraft. Den handlar också om orättvisor, om att flickor inte har samma möjligheter som pojkar och om hur tidiga äktenskap och graviditeter påverkar unga tjejer.  

Music Recording Studio Kakuma som Act Svenska kyrkan varit med och finansierat. Sångerskan Lisa Munezoro – Queen Lisa. Foto: Josefin Casteryd

Spelningar ger inkomst och extra mat 

Lisa ägnar sig åt det som hon älskar. Hon spelar på olika events, bröllop och fester. Ibland framträder hon själv och ibland med musikervänner. Någon gång får hon betalt i pengar, ibland får hon mat eller juice som betalning.

Pengarna är ett viktigt bidrag till de matransoner hon får i lägret och har också gjort att hon kunnat göra det lite mer bekvämt och fint hemma. Hon har lagt ett rutigt plastskynke på golvet i rummet närmast gården, så att man slipper gå direkt på jordgolvet.  

En dag hoppas Lisa kunna tjäna mer pengar på sin musik, och hon drömmer om att göra som sin mamma: ta hand om föräldralösa barn. Kanske kan framgången få hennes bror att ändra attityd till hennes vägval i livet, tror hon. 

– Musiken betyder så mycket för mig. Den skjuter undan mina problem och frågor och jag glömmer saknaden efter mina föräldrar och min stress, säger Lisa.

Tog hjälp av musiken för att hantera rädslan för viruset

Vi ringde upp Lisa i april för att få veta dagsläget när coronapandemin hade blivit ett faktum, även i Kenya. Hon och vännerna tog hjälp av musiken för att hantera rädslan för viruset.

 Folk är rädda, jag är rädd. Vi ville skriva en sång om det … Vi kan inte få medicin till vanliga sjukdomar, det finns ingen bra sjukvård här. Vad ska vi göra om vi blir sjuka? Då dör vi. Folk dör ju till och med i Europa där det finns medicin och bra sjukhus. Hur ska det gå för oss? 

Lisa Munezoro

Resultatet blev låten Believe, ett hoppfullt manifest för alla som bor i Kakuma.


Sången Believe är skriven, komponerad och framförd av MLay Aza (Burundi), Mercy Akuot (Sydsudan) och Queen Lisa (Burundi), med medföljande musikvideo skapat av Exile Key Films.

De medverkande artisterna har alla flytt från våld i sitt hemland, och har hittat ett nytt hem i Kakuma. Kakuma är ett av världens största flyktingläger med mer än 220 000 invånare, varav drygt 110 000 barn. Lägret drivs av Lutherska Världsförbundet, med stöd från bland annat Act Svenska kyrkan. Det är en del av arbetet med psykosocialt stöd, som Act Svenska kyrkan specialiserat sig på inom ACT-alliansen.

När en katastrof uppstår är det viktigt att inte bara tillgodose fysiska behov, utan att även möta sociala och psykologiska behov. Människor som drabbas måste återfå hopp, värdighet, psykiskt och socialt välbefinnande och en känsla av normalitet.

Texten är skriven av Eva Pérez Järnil och är en bearbetad version av en artikel som fanns med i givartidningen Göra Skillnad i maj.

Vill du också få tidningen hem i brevlådan tre gånger om året? Som månadsgivare tar du ställning för människor som lever i utsatthet varje dag. Genom din månadsgåva ger du människor möjlighet att själva skapa sig en bättre framtid. Bli månadsgivare du med!