Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Nu vaknar solidariteten – vår oanade kraft

Mitt i sommaren sker det ofattbara och på bara några sekunder har människor förlorat allt. Libanon var ett land i kris redan innan explosionen. Nu krävs att befolkningen orkar fortsätta kampen för sitt land och sin framtid. Det krävs att folket enas och att vi alla hjälps åt. Act Svenska kyrkan står med Beirut!


Foto: Arcenciel/ Libanon

Chocken och förödelsen

När explosionen just inträffat skrev vi till alla våra samarbetspartner i Libanon för att få veta hur de klarat sig och vad vi kunde göra i situationen. En av de som svarade snabbast skrev:

Jag var väldigt nära hamnen när det exploderade. Jag såg blod överallt. Folk skrek och sprang och letade efter bilar som kunde köra till sjukhusen. Min stad Beirut är helt förstörd. Jag har inte sett nåt liknande ens under kriget. Våra korrupta politiker har tagit våra pengar och förstört vårt land. Deras beslut dödar oss på så många olika sätt. Vi bor nu i ett dött land.

Kvinnan, som vill vara anonym men arbetar hos en av våra lokala partnerorganisationer, var chockad och förtvivlad. Och självklart var hon inte den enda. I explosionen omkom över 150 människor. Flera saknas fortfarande och tusentals är skadade. Fyra av sjukhusen runt huvudstaden är knappt funktionsdugliga längre på grund av överbelastning och hamnen som tidigare stod för närmare 80 procent av landets matimport, är nu en 43 meter djup krater.

Libanons befolkning har stora skäl att känna förtvivlan och hopplöshet. Landet har genomlidit 15 år av inbördeskrig och redan innan explosionen och coronakrisen levde hälften av landets fyra miljoner invånare i fattigdom. Splittringen och missnöjet i landet har länge varit stort. Därtill har även två miljoner flyktingar från Syrien sökt skydd i Libanon. Landet lider av stora ekonomiska och politiska utmaningar och i coronavirusets spår har än fler förlorat sitt arbete och sin försörjning. Arbetslösheten och fattigdomstalen har börjat spinna ur kontroll.

Hopp i hopplösheten

Men mitt i maktlösheten, tröttheten och rädslan väcks människors oanade styrkor och resurser. Vi får rapporter om en makalös solidaritet, där människor tar hand om varandra, skjutsar, städar, rensar, tröstar, delar mat och husrum med varandra. Vi får förstå att omvärldens stöd ger kraft att orka. Så här skrev fader Fadi Daou, grundare av Ayudan Foundation,

Den här katastrofen som drabbat vårt redan utmattade samhälle kunde ha förintat Libanon. Om det inte vore för den beslutsamhet vi ser hos folket, att kämpa tillsammans till sista andetaget, hade nog hoppet om vårt land varit ute. Vi vill ha ett anständigt liv i ett helat land. Människor är trötta, men vi hämtar vår styrka i solidariteten, vi delar de få resurser som vi fortfarande har kvar och vi strävar efter att möta den här katastrofen tillsammans med beslutsamhet och generositet.

Han skriver också:

Tusentals volontärer arbetar just nu för att hjälpa alla som drabbats. Logistisk och teknisk, internationell hjälp, har också börjat anlända till Beirut. Vi tackar för de hundratals meddelanden vi fått från våra vänner utanför Libanon. Ni får oss att känna det nödvändiga stödet för att inte falla isär av smärta och förtvivlan.

Det som krävs

Vad krävs för att återuppbygga ett land?

Just nu pågår akuta insatser för att de människor som förlorat sina hem ska få mat, husrum och tillgång till vatten, men behoven tar inte slut där. Utöver den fysiska återuppbyggnad som kommer behövas, så har också befolkningen genomgått en kollektiv chock. En plötslig och helt oväntad förödelse, som återuppväcker svåra minnen från kriget och som helt eller delvis ödelagt många människors liv. En katastrof där ett korrupt styre pekas ut som ansvariga, och på Beiruts gator ropar man återigen efter rättvisa, demokrati och förändring.

Act Svenska kyrkan arbetar utifrån ett psykosocialt förhållningssätt i katastrofinsatser. Det innebär att vi, förutom att se till fysiska behov som mat, rent vatten, sanitet och tak över huvudet, också ser till de sociala och psykologiska behov som uppstår i samband med en katastrof.

Ett psykosocialt synsätt bygger på människors egen kraft att gemensamt stötta varandra och återhämta sig vid kriser och katastrofer. I psykosociala insatser försöker vi skapa naturliga mötesplatser där människor kan vara en del av ett sammanhang. Vi organiserar olika aktiviteter som bidrar till en känsla av normalitet, struktur och mening i tillvaron.

Det tar också tid att förändra ett samhälles grundläggande strukturer. Därför arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt och uthålligt för mer rättvisa och jämställda samhällen. Vi kämpar för att människor ska kunna leva värdiga liv, inte enbart överleva.

Hållbar och varaktig förändring uppnås bäst genom att bygga långsiktiga relationer till lokala aktörer och kyrkor som kan den lokala kontexten. De finns på plats och är de som har bäst kunskap om vad som behöver göras för att uppnå hållbar förändring. Tillsammans med våra partner, som ofta har tillträde till områden dit internationella aktörer inte lyckas nå, kan vi uppnå positiva resultat och konkret förändring för många fler människor.

Act Svenska kyrkan kraftsamlar nu tillsammans med partner för att kunna bidra med stöd i det mest akuta och i arbetet med att återuppbygga ett land i spillror.

Agera mot maktlösheten

Vi lever i en turbulent tid där vi alla drabbas av olika katastrofer på olika sätt. Det som skiljer är hur väl rustade våra olika samhällen är för att hantera utmaningar och kriser. Det som skiljer är också hur många och hur stora kriser som drabbar oss beroende på var vi bor och vilka förutsättningar vi föds in i.

Vi får rapporter om unga aktivister i Libanon som snart har gett upp. Nu måste solidariteten vakna. Och vi alla behöver få känna att vi kan göra något. Stort som litet. Inget kan väl vara mer sant i dessa tider än att vi står inför globala problem som vi måste lösa tillsammans. Vi har en planet och våra liv hänger ihop. #We stand with Beirut!

Här kan du bidra till och läsa mer om vårt arbete i katastrofer.

Text: Sanna Bülow