Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Lydia: ”Min passion är miljö och klimat”

Bild från COP17 i Durban, Sydafrika, nov/dec 2011. Ageravolontärer från Svenska kyrkan och Svenska Kyrkans Unga, tillsammans med medlemmar i Aprodev och ACT Alliance var på plats för att påverka för ett rättvist, ambitiöst och bindande klimatavtal.

Klimataktivisten Lydia Linda Petersen är en av de personer som kämpar för klimat- och socialrättvisa i Sydafrika. Sydafrika är ett land där ett förändrat klimat får konsekvenser men i ett land med ojämlikheter och sociala problem kan det vara svårt att engagera folk och politiker för klimatets skull.  


Changemaker Lydia, Sydafrika 

– Min passion är miljö, klimat och alla frågor som rör vår jord, säger klimataktivisten Lydia Linda Petersen. Jag är 56 år gammal och bor i Kapstaden. Min son är 29 år. Under många års tid har jag inofficiellt ”adopterat” ungdomar som behövt stöd för att kunna gå klart skolan, de har naturligtvis också blivit engagerade i klimatet.  

Väderfenomen som lokala översvämningar och allvarlig torka blir allt vanligare i landet. Jordbruket, som är en av landets största sektorer, förväntas påverkas kraftigt av en utveckling där torka blir allt vanligare.  

-Det är smärtsamt att bevittna effekterna på lokala samhällen och se hur de kämpar för att anpassa sig till dessa förändringar. Statistiken visar att det är de fattiga som bidrar minst till det förändrade klimatet, säger Lydia. 

Klimatet förväntas bli allt torrare och vattenresurserna är redan nu hotade. Dessa effekter får förödande konsekvenser på tillgången till mat och vatten i delar av Sydafrika.  

-Min aktivism berör många områden, från vatten- och energifrågor till sociala orättvisor, säger Lydia som har organiserat kampanjer, marscher och digitala upprop för att uppmärksamma klimatförändringarna och de sociala orättvisorna i Sydafrika. 

Sydafrika har under sommaren 2021 skakats av hårda protester och plundringar av butiker. Hungriga medborgare har i frustration uttryckt sitt missnöje med regeringen och deras allmänna levnadstillstånd, arbetslösheten är över 45% för unga. Många har svårt att äta sig mätta. Den akuta hungern som kommer som en direkt följd av ökad arbetslöshet blir än mer påtaglig när matpriser stiger på grund av torka. 

– När Covid19 bröt ut organiserade jag hjälpinsatser för att kunna erbjuda mat till behövande personer. Jag anordnade även utbildningar i hur man kan anlägga hållbara matträdgårdar hemma och i samhällsträdgårdar Det var en välsignelse att få hjälp, stöd och finansiering av allmänheten och ickestatliga organisationer, säger Lydia.  

Act Svenska Kyrkans partner SAFCEI tränar lokala samhällen för att stärka kunskapen om miljö och klimat, deras egen påverkan och anpassning. De tränar även religiösa ledare på olika nivåer i kyrkan för att få nödvändiga verktyg för att kunna påverka makthavare i klimatfrågan. SAFCEI är ledande i kampen för att den Sydafrikanska staten ska vara transparent i sina beslut som påverkar klimatet, inte minst energipolitiken. Lydia berättar att många lokala samhällen lever med vatten- och energifattigdom och att klimatförändringarna förvärrar dessa tillstånd.  

– Med hjälp av finansieringar har jag startat ett projekt där jag utbildar kvinnor och ungdomar i hur de kan tillverka energisparande matlagningspåsar, säger Lydia. De fungerar som en slags värmehållande spis och på så sätt kan vi minimera energianvändningen på det redan överbelastade energinätet. Projektet har varit framgångsrikt och gett kvinnor kunskap och utbildning inom hållbarhet. 

Det blir viktigt att kunna arbeta långsiktigt med både anpassning lokalt till ett förändrat klimat och påverka för minskade utsläpp. Även om Afrika som kontinent står för en relativt liten del av de globala växthusgasutsläppen är Sydafrika som land den största utsläpparen i Afrika. Landet är beroende av kolkraft för att mätta sitt energibehov. SAFCEI arbetar för en övergång från fossila bränslen till förnyelsebar energi. 

– Ett annat projekt som jag arbetar med är att generera biogas från organiska jordbruks- och köksavfall, säger Lydia. Detta är ett projekt som är anpassat till delar av landsbygden i Sydafrika som inte har någon anslutning till energinätet. Projektet är nystartat och förhoppningsvis ska de ge hushåll ett sätt att skaffa egen energi.  

Organisationer som SAFCEI driver frågor om globala klimatförändringar. Sydafrika blir ett världen i miniatyr, både som utsläppare och att vara i behov av stöd till anpassning. Landet står inför enorma utmaningar med social och ekonomisk ojämlikhet och där klimatförändringarna drabbar värst utsatta.  

– Civilsamhället måste göra sin röst hörd, säger Lydia. Vi måste uppmana regeringar att utmana den politik som inte är till för hela befolkningens bästa! 

I det arbetet behövs ett civilsamhälle som får med sig människor att våga tro på en bättre framtid och som tillsammans trycker på för förändring. I det arbetet behövs personer som Lydia Linda Petersen. 

Under hösten 2021 kraftsamlar Act Svenska kyrkan för att bilda opinion för klimaträttvisa. Tillsammans med kyrkor över hela världen samlar vi in namn för våra krav. Dessa krav ska lämnas in till beslutsfattarna på klimattoppmötet COP26 i november. Skriv på du också!