Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Desmond Tutus mod och kraft stannar med oss för alltid

”Få kristna ledare genom historien har inspirerat så många människor”, Erik Lysén chef för Act Svenska kyrkan minns Desmond Tutu.


Otaliga minnen och vittnesmål om Desmond Tutus avtryck har delats i media under dagarna som gått sedan hans bortgång. En enastående modig, varm och humoristisk kyrkoledare och nobelpristagare, vars texter, skratt och danser inte kan lämna oss. Han levde ordet och gjorde det levande i hela samhället. Vi kommer se honom framför oss, inspireras av hans gärning och be om modet att våga leva så nära sanningen som han gjorde. Han stod upp med all kraft mot apartheidsystemet, ledde fruktansvärt svåra hearings i Sannings- och försoningskommissionen, tog parti för aidssjuka, välkommande HBTQI personers självklara plats i kyrkan och tvekade inte att uttala kritik mot ett alltmer maktfullkomligt ledarskap inom ANC.  

Hans självklara förståelse av kristen tro som upprättelse och befrielse av människor som är förtryckta, diskriminerade och utsatta, har inspirerat mig och många miljoner människor över hela världen, liksom hans övertygelse om att godhet och förlåtelse kan segra över mörkret.  Så många minnesbilder. Klimattoppmötet 2009, Cop15 i Köpenhamn: Han dansar ut på den provisoriska scenen framför Rådhusplatsen, greppar mikrofonen och ropar ut: ”God is with you when you fight for the survival of our planet. God loves you when you’re standing up for justice and human rights!” Han talade därefter i tio minuter med värme, allvar och humor om planetens och världens tillstånd, med otaliga referenser till både Guds kärlek och vetenskapliga fakta.  

När han var färdig bröt jublet ut i publiken och alldeles bredvid mig stod ett gäng unga svenska Greenpeace-aktivister och en av dem utbrast: ”Det här var det bästa klimattal jag någonsin hört”. De andra nickade, hänförda. Jag bara log och kände mig så glad och stolt över denna varma kyrkoledare, som så naturligt lyckades överföra både framtidstro, beslutsamhet och glädje till alla oss som stod där. 

Idag finns hans familj och vänner i våra tankar och böner. Vila i frid, Desmond Tutu! 

Erik Lysén, Chef för Act Svenska kyrkan