Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Hopp om försoning i Colombia

Colombia har plågats av konflikter i mer än ett halvt sekel. Människorättsaktivister är några av de som utsätts för mest våld och i samband med pandemin har detta våld ökat ytterligare. Med hjälp av ditt stöd kan vi stötta människor i kampen för sina rättigheter. Tack! 


”What remains is future”. Unga aktivister bär på ett trotsigt hopp om en hållbar fred och mänskliga rättigheter i Colombia.
Foto: Magnus Aronson/Ikon

År 2021 har varit ett tufft år för Colombia. Efter de hårda lockdowns som skedde under pandemins första år släppte regeringen alla restriktioner i början av året, vilket har lett till en skenande smittspridning och en hård belastning på landets sjukvård. Fattigdomen och ojämnliken har ökat under pandemin och spär på de oroligheter som funnits länge i landet.  

Första halvåret präglades av stora strejker och protester mot en ny skattereform, men kom snart att handa om missnöjet mot regeringen även i andra frågor. Totalt 80 ungdomar dödades i sammandrabbningar med polis och militär och ingen har åtalats för brotten. Våldet beräknas öka inför presidentvalet i maj 2022.  

Trots den svåra situationen fortsätter Act Svenska kyrkans partner kämpa för fred, försoning och mänskliga rättigheter. Här är några av de framgångar vi sett under 2021.  

MR-Priset fyller 10 år  

För tionde året i rad delades MR-priset ut av Act Svenska kyrkan och Diakonia. Det delas varje år ut till människorättsförsvarare i Colombia och är ett sätt att internationellt uppmärksamma och legitimera arbetet de utför trots fara för sina liv. Landet har flest antal mördade MR-försvarare per år i hel världen. Du kan läsa mer om årets pristagare på vår webbplats och lyssna på några av dem i en podd.  

Försoningsmiddagar mellan offer och förövare 

En annan verksamhet som fortsätter trots pandemin är försoningsarbetet. Act Svenska kyrkans partner har under året ordnat flera ”försoningsmiddagar” där offer och förövare möts. Det kan handla om anhöriga till försvunna och mördade personer eller de som tvångsförflyttats på grund av konflikten som möter före detta paramilitärer och gerillamedlemmar. Under middagarna sitter alla deltagare vid mindre bord och samtalar med sina bordsgrannar utan att veta just deras bakgrund. De väljer själva vad de vill diskutera vid bordet och lär känna varandra som människor innan de kan välja att diskutera sina erfarenheter med varandra. Act Svenska kyrkans partner sitter med och faciliterar samtalen där det behövs.   

Svenska tjänstemän och politiker mötte rättighetsbärare 

Under 2021 anordnades en virtuell fältresa där representanter från Sida, UD och riksdagen fick möta bland annat Act Svenska kyrkans partner i Colombia. De deltagande organisationerna fick möjlighet att berätta om sin situation efter att fredsavtalet skrivits och var mycket positiva efter mötet. Att omvärlden bryr sig ger hopp och ork att fortsätta kampen.  

Kvinnors situation i fokus 

En av Act Svenska kyrkans partner i Colombia är ett kvinnonätverk som tidigare återlanserat en app där kvinnor kan larma om våld i hemmet. Under 2021 har de arbetat särskilt med att samla in information om hur kvinnor påverkats av pandemin i landet. De har bland annat anordnat en kvinnokonferens för att diskutera påverkan på kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa, ökat våld i hemmen och förlorad inkomst. Insamlingen av informationen är ett viktigt steg i att dokumentera och informera om kvinnors särskilt utsatta situation.  

Din gåva bidrar i kampen för fred och mänskliga rättigheter i Colombia! 

Bild som länkar vidare till formulär för att bli månadsgivare
Bli månadsgivare till Act Svenska kyrkan