Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Kamp mot övergrepp på barn i Filippinerna

Tack för allt engagemang för barn i utsatthet i Filippinerna! Under 2021 har Act Svenska kyrkans lokala partner fortsatt arbetet med att skydda barn på gatan, bland annat genom ett stort projekt mot sexuella övergrepp på barn och påverkansarbete mot barnäktenskap.


Ett par barn leker på ett av de dagcenter som Act Svenska kyrkan stödjer för utsatta barn i Manilla. Foto: Kat Palasi/Ikon

I Filippinerna lever tiotusentals barn på gatorna i storstäderna, framför allt i huvudstaden Manilla. Extremväder som översvämningar och tyfoner blir dessutom allt vanligare på grund av klimatförändringarna och gör att många människor tvingas lämna sina hem för ett liv på gatan. Under december månad 2021 drabbades Filippinerna åter av en stor naturkatastrof, vilket påverkat tusentals familjer.

Act Svenska kyrkans arbete tillsammans med lokala partner handlar om bland annat uppsökande verksamhet, drop-in center i utsatta områden, skyddade boenden och påverkansarbete för att myndigheterna ska ta sitt ansvar. Barnen får mat, utbildning, sjukvård och en säker plats att vara på.

Särskilda aktiviteter under coronapandemin

Coronapandemin har inneburit stora utmaningar i Filippinerna. Enligt uppgifter från partner har drygt 2, 1 miljoner konstaterade fall av infektion och mer än 34 672 coronavirusrelaterade dödsfall rapporterats i landet. Utöver dessa siffror finns tydliga tecken på ökad undernäring i samband med att pandemins restriktioner och nedstängningar försvårat möjligheterna till försörjning och tillgången till mat för befolkningen.

Flera av Act Svenska kyrkans lokala samarbetspartner har förmedlat nödhjälp i form av både tillfälligt skydd och matpaket till särskilt utsatta familjer, som lever i slumområden eller på gatan. Även kyrkornas digitala kanaler har varit viktiga livlinor, som når människor som annars inte skulle ha någon att vända sig till.

Pandemin har påverkat barn och ungdomars psykosociala och mentala hälsa mycket negativt. Restriktioner och nedstängningar har gjort att barn levt isolerade, utan kontakt med vänner, lärare eller släktingar utanför den närmaste kretsen. De barn som utsätts för våld och utnyttjande av sina närstående, har saknat nätverk för att få stöd. En stor del av projektet 2021 har därför handlat om att hitta sätt att utföra aktiviteter för barnen under pandemin. Under sommaren 2021 deltog 52 representanter från olika kyrkor och organisationer i en särskild onlineutbildning, med fokus på att förändra utlärningsmetoderna för att kunna engagera elever som under pandemin inte kan vara i skolan. Utbildningen gav också möjlighet för deltagarna att dela erfarenheter kring bästa sätt att nå ut till barn och fånga upp barn med särskilda behov.

Eva är ett av de tusentals barn som vuxit upp på Manillas gator. Som storasyster fick hon ta ett stort ansvar för sina yngre syskon, då föräldrarna var arbetslösa och missbrukade droger. Efter att en tid levt som hemlös, tog hon ett djärvt beslut att söka hjälp. Tillsammans med en av sina bröder sökte hon upp Bahay Tuluyan; ”Det trygga huset” som Act Svenska kyrkan stödjer på plats i Manilla. Foto: Kat Palasi/Ikon

Kampanj mot sexuella övergrepp på barn

Under coronapandemins karantän har efterfrågan på digitalt pornografiskt innehåll ökat globalt och till detta har desperata, isolerade familjer i fattigdom utnyttjas. Det är inte ovanligt att anhöriga tvingas eller lockas att exponera sina barn för att kunna få mat för dagen.

Act Svenska kyrkan har därför samordnat alla lokala partner på Filippinerna i en kraftsamling mot sexhandel online med barn. Kampanjen innebär bland annat att kyrkorna utbildat sina anställda, ungdomsledare, barngrupper och föräldrar i medvetenhet om livestreamade övergrepp på barn så att de ska vara observanta på att upptäcka om barn har utsatts eller riskerar att utsättas.

Under 2021 genomfördes även vissa direkta satsningar på att utbilda barn om riskerna kring sexuellt utnyttjande. 27 barn som deltog vid en workshop i en av kampanjens aktiviteter, uttryckte att de efteråt kände till sina rättigheter och visste var de kunde vända sig ifall de behövde hjälp.

Tillit en grundförutsättning

Under coronapandemin har tyvärr många stater använt smittskyddsåtgärder som en täckmantel för att strama åt yttrandefrihet och rörelsefrihet för sin befolkning. Rapporter kommer bland annat från organisationen Human Rights Watch, om ökade avrättningar och godtyckliga arresteringar under karantänen. Attacker utförda av polis, militär och oidentifierade våldsverkare, mot vänsteraktivister, journalister, människorättsaktivister och ledare för olika grupper av ursprungsbefolkning, har också ökat. Många barn på gatan lever i stor utsatthet och är rädda för polisen.

Act Svenska kyrkans partner arbetar för att skapa trygga platser och värdefulla möten med barn på gatan. Genom uppsökande verksamhet, där man delar ut mat, leker och finns till för att svara på frågor och hjälpa barnen, byggs förtroende. Tilliten är en grundförutsättning för att barnen ska få det stöd som de behöver.

Genom lek kan socialarbetarna hos Act Svenska kyrkans partner i Manilla bygga förtroende och hjälpa barn på gatan.
Foto: Susanna Olivin/Ikon

Påverkansarbete för att förändra lagar

Projektet har tillsammans med andra aktörer för mänskliga rättigheter drivit ett aktivt påverkansarbete gentemot regeringen och andra beslutsfattare. Under 2021 har senaten ratificerat flera lagförslag som är positiva för barns rättigheter. Dessa förslag handlar bland annat om att sexuellt umgänge med barn under 16 år ska anses som våldtäkt och att barnäktenskap ska förbjudas. Processen för att ett barn ska få adopteras har också förenklats under året, vilket gjort att många föräldralösa barn på gatan fått juridiska rättigheter de tidigare inte haft.

Via rapporter och tydliga ställningstaganden har projektet varit med och skapat opinion och därmed bidragit till dessa beslut. Vuxna och barn inom verksamheten har tillsammans framfört sina åsikter genom att bjuda in till möten med myndigheter och beslutsfattare och genom att arrangera demonstrationståg längs Manillas gator.

Tack för att du genom din gåva och ditt engagemang är med i kampen för alla barns rätt till ett tryggt liv!

Bild som länkar vidare till formulär för att bli månadsgivare
Bli månadsgivare till Act Svenska kyrkan