Till innehåll på sidan

Kvinnor och unga leder arbetet mot smittan i turbulent Myanmar

År 2021 har varit ett mycket svårt år för Myanmar. Den första februari inleddes den militärkupp som tog ifrån den demokratiskt valda regeringen makten. Stora protester utbröt och många tjänstemän inom staten lämnade sina jobb för att sluta sig till den civila olydnadsrörelsen.


Strejken och uppsägningarna som följde militärkuppen har gjort att människors tillgång till bland annat hälsovård och banker har försvårats. Hundratals demonstranter har mördats, fängslats och torterats. Många av de fängslade smittades även av Covid-19 och avled på grund av sjukdomen.

Kuppen och det hårda nedslaget av protesterna har gjort att fredsprocessen i landet stannat av. Våldet har trappats upp på alla håll i landet och attentat och bombningar riktade mot kuppens ledare och det nya styret är nu vanliga i större städer och längs de större vägarna. Hundratusentals civila har tvingats fly sina hem och enligt FN kommer hälften av befolkningen i landet tvingas tillbaka i fattigdom inom de närmaste åren. Samtidigt sprids Covid-19 okontrollerat i landet i brist på restriktioner och fungerande hälsovård. Klimatförändringarna gör vädret oförutsägbart och försvårar matproduktionen ytterligare.

Personal från projektet åker båt ut till byarna som de arbetar med (Bilden är tagen innan pandemin) Foto: Magnus Aronsson/KON

Mer fokus på matproduktion och inkomst

Många av de aktiviteter som planerats för 2021 inom projektet har varit omöjliga att genomföra på grund av pandemin och militärkuppen. Istället har resurser omfördelats för att dela ut tåligare grödor och stötta familjers egen matproduktion för att säkra tillgången till livsmedel framöver. Stöd har också getts till flera kvinnogrupper som startat upp småskalig produktion av ansiktsmasker som de kan sälja och få en inkomst.

Kvinnor och unga leder arbetet mot smittan

Projektet i Myanmar har länge fokuserat på att stärka särskilt kvinnor och unga genom att ge dem verktyg och kunskap för att kunna organisera sig, skapa spargrupper och utöka sina inkomster. Under pandemin och militärkuppen har denna metod visat sig vara speciellt effektiv. Kvinno- och ungdomsgrupperna har till stor del lett arbetet med att begränsa smittspridningen i sina byar. Samtidigt har de kunnat ta en del av sina sparade pengar och låna ut till personer i byn som behövt pengar till mat då banker och marknader inte gått att nå.

Informationsarbete mot Covid-19

Enlig lag krävs tillåtelse från hälsomyndigheterna för att få sprida information om hälsofrågor i landet. Att få tillstånd var svårt redan innan militärkuppen, men i det efterföljande kaoset blev det omöjligt. I mars 2021 valde därför projektet att själva producera och sätta upp information om minskad smittspridning.

En av de posters som projektet tog fram under 2021. Senare versioner innehåller information om vaccin sedan det blivit tillgängligt i Myanmar. Källa: LWF Myanmar

Tack för ditt stöd till människor i Myanmar så att de kan fortsätta organisera sig och försörja sina familjer trots pandemi, klimatförändringar och konflikt.

Bild som länkar vidare till formulär för att bli månadsgivare
Bli månadsgivare till Act Svenska kyrkan