Till innehåll på sidan

Mentormammorna fortsätter stötta mammor och barn i utsatthet

Tack för dina gåvor under 2021! Genom mentormammornas hälsoarbete i några av de mest utsatta bostadsområdena i Sydafrika, Eswatini, Etiopien och Egypten, har du varit med och räddat liv!


Mentormamman Thandi Nzima i Eswatini besöker mamman Ncombile Nkambule, 28 år, och barnen Sakhile, 4 år och Msimisi, 20 månader.
Foto: Josefin Casteryd/Ikon

Coronapandemin är långt ifrån över för familjer i afrikanska kåkstäder. Situationen är fortsatt kritisk för dem som redan innan pandemin levde i fattigdom. I och med nedstängningarna har föräldrar förlorat all sin inkomst och står helt utan sparkapital eller sociala trygghetssystem. Framför allt barnen blir snabbt undernärda och sjuka. Mentormammaprojekten rapporterar också en ökning av våld i hemmet och tonårsgraviditeter.

Rädslan för viruset har också gjort att föräldrar undviker att gå till sjukhuset eller andra vårdinrättningar med sina barn. Antalet barn som vaccineras mot mässling och andra sjukdomar har minskat markant under året. Sida uppger att 23 miljoner barn i värden gick miste om grundläggande barnvaccinering 2021.

Mentormammorna lyckas nå ut trots restriktioner

Mentormammorna, som Act Svenska kyrkan stödjer, fortsätter sitt livsviktiga arbete att nå ut till familjer i några av de mest utsatta bostadsområdena i Sydafrika, Eswatini, Etiopien och Egypten. Under pandemiåret 2021 har restriktionerna påverkat möjligheterna till hembesök och större samlingar. Ändå har mentormammornas arbete fortsatt. Genom att noggrant använda skyddsutrustning och hålla avstånd har de under större delen av året kunnat besöka familjerna för att följa barnens vikt och utveckling. De har följt upp hiv-status hos mammor och barn och haft särskilt fokus på att identifiera och stödja vid missbruk eller våld i hemmet, som tyvärr ökat som en följd av pandemin.

Mentormammorna har också börjat använda mobiltelefoner som ett komplement till hembesöken. De har skapat system för att regelbundet kunna vara i kontakt med sina klienter, även när de inte kan vara på plats fysiskt. Via videosamtal kan de se hur det ser ut i hemmiljön och hur familjemedlemmarna verkar må. De kan visa mediciner, ge instruktioner och finnas som ett stöd.

Fortsatta hembesök och nya Whatsapp-grupper i Eswatini

I landet Eswatini har säkerhetsläget varit kritiskt i samband med protester mot statsmakten. Mentormammornas kontor ligger i centrum av storstaden, vilket innebär att de flera gånger stängt kontoret i samband med våldsamma upplopp. I vissa perioder har mobiltelefoni och internet stängts ner och människor har inte fått röra sig ute på gator och torg. Trots det ansträngda läget har mentormammorna lyckats återgå till arbetet så fort de haft möjlighet.

Mobiltelefoner och Whatsapp har också använts som ett viktigt arbetsredskap för att kunna hålla kontakt och utveckla nya forum för mammor att ha kontakt med varandra. Bland annat har nya Whatsapp-grupper för tonårsmammor och gravida tonåringar initierats. Där kan de lära sig av andra och dela med sig av sina erfarenheter om att uppfostra ett barn ensam och om att bemöta stigma från familj och vänner.

Mamma Goodness Dlamini håller sin dotter Nellie, 6 månader. Eswatini 2019. Foto: Josefin Casteryd/Ikon.

Flera nya utbildningssatsningar i Etiopien och Sydafrika

I Kapstaden har mentormammaprogrammet under coronapandemin hållit workshops vid åtta mindre satellitkontor, för att kunna ses i mindre grupper och för att inte behöva förflytta sig från de områden där man bor och har sina klienter. Genom dessa lokala workshops har fortbildningar och utbyten kunnat fortgå.

I området kring Kapstaden har mentormammaprogrammet också ett samarbete med hälsomyndigheterna för att utbilda vårdpersonal i mentormammametoden. Under året har organisationen förändrats och en del vårdpersonal har utbildats till att arbeta som mentormammor. Under rådande omständigheter har det varit svårt att hålla staten ansvarig för hälsoinsatser och driva påverkansarbete för bättre hälsovård. Samarbetet med statliga och regionala samhällsfunktioner är oerhört viktigt för att tillsammans bemöta hälsoutmaningarna.

Mentormammaprogrammet i Etiopien har under 2021 genomfört fem dagars fördjupningsutbildning för mentormammorna i Addis Abeba. 24 mentormammor och två hälsoarbetare deltog i områdena Sendefa och Holeta. De utbytte erfarenheter och fick nya kunskaper. En stor del av träffarna handlade om hälsoutmaningarna i det samhälle där de verkar. Bland annat diskuterades pappors roll i hälsosituationen för mammor och barn, samt metoder för att involvera papporna inom de familjer som man arbetar med.

I Etiopien har mentormammmorna samlats under fem dagars fördjupningsutbildning. ”Jag kan se att vi har mycket att göra för att skapa beteendeförändringar i samhället och denna utbildning hjälper oss att göra det”, säger en av deltagarna.
Foto: EGST/Etiopien

Lösningar för att möta matbrist och undernäring

När arbetslösheten och fattigdomen ökat så snabbt har familjer lämnats utan ekonomi att köpa mat. Restriktionerna har dessutom lett till att det inte finns mat tillgänglig att köpa. Flera organisationer har börjat dela ut matpaket i kåkstäderna. Mentormammorna i Sydafrika rapporterar också att de förbud mot alkoholförsäljnings som under coronapandemin införts i landet har varit till stor hjälp för många familjer. Mer av hushållskassan har använts till mat och förnödenheter i stället för till alkohol.

Många familjer har på grund av coronapandemin flyttat ifrån kåkstäderna tillbaka ut på landet. En fördel för verksamheten i östra Kapstaden har varit att mentormammorna lättare kunnat besöka familjerna i dessa områden än inne i stadsdelar som varit otillgängliga under coronapandemin. Hembesöken och relationerna som byggts upp har kunnat hållas levande. Som tidigare konstaterats i forskningsstudier, är undernäringen i de områden där mentormammorna arbetar bara hälften så stor som i andra utsatta områden. Därför är det i dessa kritiska tider extra glädjande att hembesöken och relationerna som byggts upp med mammorna kunnat fortsätta.

Tack för ditt stöd till mentormammornas livsavgörande arbete för familjer i utsatthet!

Bild som länkar vidare till formulär för att bli månadsgivare
Bli månadsgivare till Act Svenska kyrkan