Till innehåll på sidan

Tillsammans bidrar vi till att lindra akut nöd och att ge människor möjlighet att bygga upp tryggheten och tron på framtiden igen. Genom humanitärt arbete, långsiktigt utvecklingsarbete och globalt påverkansarbete kämpar vi för alla människors rätt till ett värdigt liv.


Det tar tid att förändra ett samhälles grundläggande strukturer. Därför arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt och uthålligt för mer rättvisa och jämställda samhällen. Vi kämpar för att människor inte enbart ska överleva, utan kunna leva värdiga liv. Under 2021 har ditt stöd bland annat bidragit till: Matpaket och stöd till sydafrikanska kvinnor som på grund av coronapandemin har förlorat arbetet och utsätts för ökat våld i hemmet. Säkra boenden och samtalsstöd till flickor som riskerar att bli könsstympade i Tanzania. Utdelning av mensskydd till flickor på landsbygden i Tanzania, Sydsudan och Indien, så att de kan fortsätta skolan.

Matpaket och stöd till sydafrikanska kvinnor som på grund av pandemin har förlorat arbetet

Foto: Josefin Casteryd

Sydafrika drabbades hårt av coronaviruset och många människor har dött med covid-19. Samtidigt var landet nedstängt i månader för att hindra smittspridning. Det drabbade kvinnor och barn hårt eftersom våld i nära relationer och könsrelaterat våld ökade kraftigt när familjer isolerades i hemmen.

Matbrist och trångboddhet, under pandemin, ledde till att våldet ökade. Lokala insatser med utdelning av matpaket lindrade nöden och nådde kvinnor som var utsatta för livsfara. Zanele Makombe arbetar för Act Svenska kyrkans partner på plats, ACT Umbumbano. Hon berättade att distributionen av matpaket fått en dubbel uppgift. Dels mättade maten hunger, dels gav det en inblick i familjernas liv och därmed en bild av om någon tycks fara illa. I matpaketen låg information om vilken hjälp som fanns att få för den som upplevde våld i hemmet samt telefonnummer för nödhjälp.

Säkra boenden och samtalsstöd till flickor som riskerar att bli könsstympade i Tanzania

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 1112540_william_liten.jpg
William Majani Matiko, Tanzania. Foto: Helena Goldon /IKON

William Majani Matiko, 21 år, jobbar aktivt mot könsstympning i norra Tanzania. Han kommer från en trakt där många av de gamla sederna och traditionerna förtrycker flickor och kvinnor. Här är barnäktenskap, könsrelaterat våld och könsstympning vanligt.

William älskar fotboll. Hans kvarterslag träffas ett par gånger i veckan – ett trettiotal flickor och ett tjugotal pojkar ingår i laget. Men själva fotbollen är bara en del av syftet med fotbollslaget, som har kunnat bildas tack vare stöd från Act Svenska kyrkan och samarbetspartnern Christian Council of Tanzania (CCT).

– Att diskutera könsrelaterat våld och kvinnors rättigheter är egentligen den viktigaste uppgiften. När vi ses inleder vi alltid med att prata om flickors och pojkars olika förutsättningar, först därefter spelar vi fotboll. Fotbollen är ett naturligt sätt att samlas. Om jag bjöd in till ett möte för att diskutera könsbaserat våld skulle kanske ingen dyka upp. Men fotbollen lockar hit folk, konstaterar William.

Tanken med fotbollsprojektet är att utbilda den nya generationen i jämställdhet, kroppsmedvetenhet, lagar och rättigheter.

Utdelning av mensskydd till flickor på landsbygden i Sydsudan, Indien och Tanzania

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är skola_myanmar_IMG_4985-1024x683.jpg
Den mest effektiva folkhälsoinsats som finns är att behålla en flicka i skolan, något som äventyras om det inte finns möjligheter att vara i skolan vid mens. Act Svenska kyrkan arbetar på flera håll runt om i världen med att ändra attityder och bryta tabun kring bland annat mens. Foto: Magdalena Vogt

Mens leder idag tyvärr för många flickor och kvinnor till hälsoproblem på grund av att de saknar hygienartiklar eller rent vatten. Många flickor kan inte gå till skolan när de har mens eftersom skolor ofta saknar rent vatten eller för att de helt enkel inte har råd med mensskydd.

– Genom att prata om mens kan man komma åt många frågor som rör kroppen, sexualitet och reproduktion. Det är en bra ingång för samtal med ungdomarna, berättar Nosim som är socialarbetare vid den Lutherska kyrkan i Tanzania.

Trots att 1,8 miljarder personer världen över får mens varje månad är det en fråga som ofta hanteras, om alls, i det fördolda på grund av tabun. Några som arbetar för att bryta tabun kring mens är Act Svenska kyrkans partnerorganisation, den Lutherska kyrkan i Tanzania. Genom sitt arbete når de ut till skolor för att prata med elever om menstruation. De utmanar tabun som finns kring mens – bland annat att flickor som har mens är smutsiga. De utbildar även om kroppens anatomi och vad som händer under puberteten.

Katastrofinsatser och långsiktigt utvecklingsarbete under 2021

Under 2021 genomförde Act Svenska kyrkan långsiktigt utvecklingsarbete i 24 länder och katastrofarbete i lika många.
Gult = katastrofinsatser. Blått = långsiktigt utvecklingsarbete. 

Under 2021 har Act Svenska kyrkan genomfört Katastrofinsatser och långsiktigt utvecklingsarbete i 24 länder. Dina gåvor har bland annat gått till följande projekt under 2021.

  • Matpaket och ekonomiskt stöd till palestinska familjer som förlorat arbetet i samband med coronapandemin.
  • Säkra boenden och samtalsstöd till flickor som riskerar att bli könsstympade i Tanzania.
  • Jordbruksutbildning och tåligare grödor för jordbrukare i Etiopien, Sudan och Kenya.
  • Matpaket och stöd till sydafrikanska kvinnor som på grund av pandemin har förlorat arbetet och utsätts för ökat våld i hemmet.
  • Arbete för att skydda barn från sexuella övergrepp och trafficking i Filippinerna.
  • Utbildning till föräldrar, lärare och tjänstemän för att förebygga våld och övergrepp mot barn och flickor i Colombia, Honduras och Guatemala.
  • Utdelning av mensskydd till flickor på landsbygden i Tanzania, Sydsudan och Indien, så att de kan fortsatta skolan.
  • Utdelning av matpaket till familjer i Filippinerna som förlorat sin inkomst på grund av coronapandemin.
  • Stöd till skolbarn i flyktingläger som på grund av pandemin drabbats av stängda skolor.
  • Mat- och hygienpaket samt information om smittskydd till familjer på egyptiska landsbygden.
Bild som länkar vidare till formulär för att bli månadsgivare
Bli månadsgivare till Act Svenska kyrkan