Till innehåll på sidan

Lokala partner bidrog till lyckade katastrofinsatser 2021

Under 2021 gick din gåva till att stärka människor i deras kamp för mat, försörjning, utbildning och hälsa. Att ge en gåva till katastrofinsatser är att ge en annan människa hopp, möjligheter och en ljusare framtid. Tillsammans gör vi skillnad!


Krig, svält och naturkatastrofer slår sönder miljoner människors tillvaro varje dag. Varje person som drabbas har rätt till trygghet, värdighet och behöver stöd för att leva vidare. Att rädda liv och lindra nöd är alltid högsta prioritet när katastrofen är ett faktum.

Under 2021 har ditt stöd bland annat bidragit till insatser i samband med jordbävningen på Haiti, hjälp till människor på flykt från den väpnande konflikten i Tigrayregionen i Etiopien, stöd till skolbarn i flyktingläger som på grund av pandemin drabbats av stängda skolor samt medicin och medicinsk personal till Gaza. Läs mer om några av dessa insatser här:

Insatser i samband med jordbävningen på Haiti

Tillfälliga boenden på Haiti.

Jordbävningen Grace drabbade en redan utsatt befolkning hårt samtidigt som säkerheten och det politiska läget var skört. Haitis president mördades och många i landet var rädda och utan hem. Act Svenska kyrkans partner fanns på plats och mobiliserade hjälpinsatser som tak över huvudet för de som förlorat sina hem, mat, rent vatten och stöd för att ge människor kraft att orka bygga upp livet igen.

Delar av de långsiktiga insatserna ställdes om till akuta åtgärder för att människor ska få rent vatten, sanitetsartiklar och psykosociala aktiviteter för att mildra stressreaktioner hos både vuxna och barn. Vi lyfte också fram lokalbefolkningens röster till lokala myndigheter för att säkerställa att verkliga behov möts.

Hjälp till människor på flykt från den väpnande konflikten i Tigrayregionen i Etiopien

Distribution av köksset i Tigrayregionen i Etiopien.

Den humanitära situationen i Tigrayregionen i Etiopien förvärrades under 2021. FN rapporterade att fler än 350 000 människor svalt och när det humanitära stödet hade problem att komma fram så eskalerade behoven snabbt.

Fler än två miljoner människor tvingades lämna sina hem på grund av konflikterna i Tigrayregionen. Situationen var extremt allvarlig.

– Att få humanitär tillgång för att ge stöd till drabbade av konflikten i Tigray har varit en stor utmaning, särskilt som även angränsande delar i Etiopien drabbats. Genom att vi har lokala partner på plats har vi ändå kunnat nå ut med livsnödvändigt stöd. Tillsammans har vi gjort skillnad för människor på flykt, säger Else Berglund, humanitär chef för Act Svenska kyrkan.

Striderna var mest intensiva utanför städerna, vilket innebar att många människor flydde till städer i hopp om att komma undan striderna. Den stora tillströmningen av människor ökade de humanitära behoven i exempelvis staden Mekelle, där det var brist på både vatten och mat.

Act Svenska kyrkan bidrog med både akut stöd med mat, skydd och vatten samt långsiktiga lösningar. Act Svenska kyrkan samarbetade med lokala partner för att bland annat bygga nya vattensystem och ge människor på flykt bättre boende- och livssituationer.

Medicin och medicinsk personal till Gaza

Medicin och medicinsk personal till Gaza.

Striderna i maj 2021 beskrivs som de blodigaste sedan Gazakriget för åtta år sedan, då Israel gick in med marktrupper i Gaza.

– De människor jag pratar med vittnar om ett oerhört lidande. Över 60 000 människor har tvingats lämna sina hem. En lokalanställd hos Act Svenska kyrkans partner i Gaza förlorade fem barn i en av bombräderna. Det mänskliga lidandet är obeskrivbart och hjälpbehoven enorma, säger Jessica Lindberg Dik, Act Svenska kyrkans representant på plats i norra Jerusalem.

Attackerna mot Gaza fick förödande konsekvenser för civilbefolkningen och de medicinska behoven var omfattande. Augusta Victoria-sjukhuset i Jerusalem är ett av Palestinas viktigaste specialistsjukhus för avancerad cancervård och får sedan många år ekonomiskt stöd av Act Svenska kyrkan. Sjukhuset skickade ett medicinskt team till Gaza för att ge cancerbehandling till patienter som inte kan ta sig till sjukhuset i östra Jerusalem på grund av att gränsövergångarna stängts som en följd av den senaste månaden våldsamheter. Efter förhandlingar med myndigheterna kunde Augusta Victoria-sjukhuset skicka en transport med cancermediciner till ett värde av över 100 000 USD till Gaza.

Act Svenska kyrkan bidrog med 900 000 kronor till Augusta Victoria-sjukhusets vårdinsatser och till att medicinska förnödenheter skulle nå de allra värst drabbade i Gaza. Totalt bidrog Act Svenska kyrkan med 2,9 miljoner kronor till insatser i spåren av striderna.

Katatrofinsatser och långsiktigt utvecklingsarbete under 2021

Under 2021 genomförde Act Svenska kyrkan långsiktigt utvecklingsarbete i 24 länder och katastrofarbete i lika många.
Gult = katastrofinsatser. Blått = långsiktigt utvecklingsarbete. 

Under 2021 har Act Svenska kyrkan genomfört katastrofinsatser och långsiktigt utvecklingsarbete i 24 länder. Dina gåvor har bland annat gått till följande projekt under 2021.

  • Matpaket och ekonomiskt stöd till palestinska familjer som förlorat arbetet i samband med coronapandemin.
  • Säkra boenden och samtalsstöd till flickor som riskerar att bli könsstympade i Tanzania.
  • Jordbruksutbildning och tåligare grödor för jordbrukare i Etiopien, Sudan och Kenya.
  • Matpaket och stöd till sydafrikanska kvinnor som på grund av pandemin har förlorat arbetet och utsätts för ökat våld i hemmet.
  • Arbete för att skydda barn från sexuella övergrepp och trafficking i Filippinerna.
  • Utbildning till föräldrar, lärare och tjänstemän för att förebygga våld och övergrepp mot barn och flickor i Colombia, Honduras och Guatemala.
  • Utdelning av mensskydd till flickor på landsbygden i Tanzania, Sydsudan och Indien, så att de kan fortsatta skolan.
  • Utdelning av matpaket till familjer i Filippinerna som förlorat sin inkomst på grund av coronapandemin.
  • Stöd till skolbarn i flyktingläger som på grund av pandemin drabbats av stängda skolor.
  • Mat- och hygienpaket samt information om smittskydd till familjer på egyptiska landsbygden.
  • Katastrofinsatser i bland annat i: Haiti, Etiopien, Palestina, Filippinerna, Afghanistan, Sydsudan.
Bild som länkar vidare till formulär för att bli månadsgivare
Bli månadsgivare till Act Svenska kyrkan