Till innehåll på sidan

Minu – vi bygger motståndskraft

Världen kommer aldrig sluta drabbas av olika katastrofer – oförutsägbara händelser som stjälper redan vunnen utveckling och framgång. Men genom att bygga hållbar motståndskraft och lokalt ägarskap för att skapa förändring, kan extra sårbara grupper och samhällen ändå växa sig starka över tid. Minu i Indien och Act Svenska kyrkan jobbar just så.


Minu Samaddar Foto: LWSIT/ACT Alliance

-Jag har starka minnen av hur människor på landsbygden dog i en våldsam epidemi som bland annat orsakade kraftiga diarréer. Det här var år 1993. Bristen på näringsrik mat, fattigdom och otillräcklig kunskap om hälsa var det som gjorde människor så sjuka. Jag blev väldigt skakad av att se hur liv gick förlorade när människor inte fick rätt behandling. Det minnet motiverar mig att arbeta för människor som lever i stor utsatthet i samhället.

Det säger Minu Samaddar, bosatt i Västbengalen, där hon arbetar för Act Svenska kyrkans lokala partner i staden Kolkata.

Minu arbetar med människor för att stötta och vägleda dem i deras socioekonomiska utveckling och för ökad jämställdhet. Fram till idag har Minu bidragit till att 42 självhjälpsgrupper med totalt hela 504 medlemmar bildats. Alla medlemmar är kvinnor. I grupperna stärker kvinnorna sin motståndskraft mot alla former av våld och diskriminering. Den motståndskraften ökar också deras möjligheter till självförsörjning.

-Min största styrka är att jag är bra på att skapa goda relationer med människor i utsatta områden, både i städer och i byar på landsbygden. Jag har massor av tålamod och är bra på att lära av andra, förklarar Minu

Coronapandemin har tagit hårt på Indien och ännu dör många med viruset. Samtidigt blir också hotet från klimatförändringar allt synligare. Till exempel ökar översvämningar, cykloner, torka och värmeböljor dag för dag, vilket leder till förlust av liv och stora skador på bland annat hus, vägar och avlopp. Minu berättar om sin oro.

-Min största rädsla just nu är att människor till följd av pandemi och klimatförändringar inte ska få tillräckligt med mat utan dö av hunger. Vi har också sett att bönder som förlorat sina skördar begått självmord. Om inte bönderna kan leva av sina skördar så kan de heller inte producera mat till andra. Då går ännu fler hungriga.

I arbetet på landsbygden upplever Minu fattigdomen mycket nära och hon ser en skillnad på hur människor drabbas och vilka strategier de använder för att hantera sin situation.

-Kvinnor tycks lida mest av att inte kunna skaffa mat åt sina familjer, menar Minu.  Män spenderar ofta pengar på alkohol utan att bry sig om sina familjer eller barn.

Fler utmaningar kräver fler lösningar

Utmaningarna skiljer sig mellan stad och landsbygd. Men utmaningarnas effekter så som hunger, utanförskap och våld blir de samma. Möjligheterna att arbeta för sin försörjning är små på landsbygden, därför flyttar många in till städerna. Minu menar att läget ofta kan bli mer utsatt där. Hon berättar om staden Birbhum där många kvinnor och flickor börjat arbeta i ett stenkrosseri. Flera av dem har utsatts för fysiska och sexuella övergrepp under arbetstid. De som berättar om det eller försöker hindra det får inte komma tillbaka till jobbet och kan bli nekad sin dagslön. Minu säger att många kvinnor ändå väljer att fortsätta utstå övergreppen för att kunna försörja sina familjer.

-Jag har alltid brunnit för arbete med att hjälpa människor att förändra sina levnadsförhållanden. Här har jag fått en ovärderlig möjlighet att arbeta för dem som är i riskzonen och kämpar för att överleva i samhället.

För att komma till rätta med hungerproblematik arbetar Act Svenska kyrkan tillsammans med lokala krafter för att guida människor till att hitta aktiviteter som kan ge en inkomst. Många får också stöd i att lära sig finansiella system som banker, sparkonton och lånemöjligheter och regler för ränta. Kvinnor uppmuntras särskilt att i grupper samarbeta och ta ett kollektivt ansvar för ekonomin för att inte hamna i ensam utsatthet.

Under coronapandemin har en del av Minus arbete fått lägga om inriktning för att ta itu med omedelbar hunger och hälsovård. Det har handlat om att få fram matvaror och hygienartiklar till de som varit isolerade, inte kunnat arbeta och inte haft några reserver. De perioder av lock down som utlysts i Indien för att stoppa smittspridning har påverkat försörjningsmöjligheterna för många. Ibland har vi bidragit med rent kontantstöd, som i vissa nödsituationer är den bästa lösningen.

När pandemin nu på många håll, går in i en lugnare fas kan Act Svenska kyrkan åter starta sina långsiktiga program. En av de allra största utmaningarna vi fokuserar på nu för att hindra hunger och svält är klimatanpassning.

-På landsbygden uppmuntrar vi markutveckling för att det ska gå att odla under en längre period av året, förklarar Minu. Torktåliga frön för odling, utvecklade fruktträdgårdar i stadssamhällen, trädplantering i stor skala genom socialt skogsbruk och att ta itu med klimatförändringsfrågor på lång sikt.

Minu berättar om ett särskilt projekt där kvinnor i grupp startade ett arbete med att odla mango. Det fanns en del risker med detta då jorden var hård och svårodlad. Men kvinnorna grävde gropar för plantorna och tog gemensamt ansvar för att sköta dem. Efter tre år kom belöningen, en skörd långt över den förväntade. Detta gav inkomst till gruppmedlemmarna och deras familjer.

-Jag är väldigt glad över att få vara med att skapa förändringar i människors liv, säger Minu. Mitt arbete på landsbygden, där jag har sett att jag har kunnat motivera människor till förändring och sedan sett deras leenden, gav mig under den perioden så mycket glädje att jag aldrig kommer att glömma det. Då och då ringer de jag arbetade med då för att prata, inte bara om utvecklingsfrågor utan om andra mer personliga saker där de vill ha stöd och vägledning från mig även om det är i det lilla. Jag är så glad att få vara det stödet.

Act Svenska kyrkan
45 miljoner människor är i akut hungersnöd. Fler än 82 miljoner människor är på flykt. Krig, konflikter, naturkatastrofer och förtryck tvingar dagligen medmänniskor att fly eller på annat sätt söka efter trygghet. Act Svenska kyrkan arbetar med partner över hela världen för att främja en hållbar och rättvis matförsörjning och för att främja en hållbar fred.

Dela med dig till människor som är i akut hungersnöd, är på flykt från kriget i Ukraina eller lever i utsatthet under samma himmel. Swisha halva beloppet på något du köper. Tillsammans gör vi världen hel.
Banner som uppmanar till gåva till Act Svenska kyrkan
Ge en gåva till Act Svenska kyrkan.