Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Att flytta makten genom samarbete

För att lyckas värna både miljö och människa måste vi hjälpas åt. Arbetet blir hållbart och rättvist när behov och lösningar formuleras av och tillsammans med de människor som berörs.
– När vi börjar förstå varandra så blir vi vänner och vänskap kan bli en superkraft, säger Berry Behr på Act Svenska kyrkans partnerorganisation SAFCEI, i Sydafrika.

Berry Behr, Zainab Adams, och Wayne du Plessis på SAFCEI. Foto: Lennart Thönell/Ikon och Marcus Beckford/True North Agency

Längst ned på den afrikanska kontinenten, i Kapstaden, återfinns Act Svenska kyrkans partnerorganisation SAFCEI – Southern African Faith Communities’ Environment Institute. Även om basen är Sydafrika så är organisationen aktiv inom miljö- och försörjningsfrågor även i flera andra länder i södra Afrika.

SAFCEI arbetar med att stärka och lyfta religiösa ledare på olika nivåer i samhället till att bli förändringsaktörer för den lokala miljön och för att hitta redskap för att minska effekterna av klimatkrisen. Det finns värdefulla kunskaper och erfarenheter kring hur man bäst försörjer sina lokalsamhällen. Men det saknas resurser för att kunskaperna ska komma till nytta i praktiken. Inte minst i städer där många lever i fattigdom och där tidigare erfarenheter av odling idag glömts bort. SAFCEI ser, precis som Act Svenska kyrkan, klimatarbete och försörjningsmetoder som två sammanlänkande frågor som måste ses som en helhet. Den sydafrikanska organisationen håller exempelvis praktiskt orienterade utbildningar i hur ekologisk odling kan ske på små ytor.

Berry Behr, som har rollen som Faith Leader Liaison på SAFCEI, betonar att förståelsen nu ökar i hela samhället för att vi måste ta hand om jorden på ett mer effektivt sätt. Och det måste ske tillsammans, oavsett olikheter vad gäller trosuppfattning, geografisk hemvist eller annat.

– Förändring är någonting som händer när vi lär känna varandra. Det är när vi överger rädslan för det okända, säger hon.

Berry Behr. Foto: Marcus Beckford/True North Agency

Vikten av delaktighet

Act Svenska kyrkan arbetar för att stötta våra partnerorganisationerns egna initiativ och på sikt är målet att lämna över makten och ansvaret för de projekt vi lett och finansierat till lokala partner ute i verksamhetsländerna. SAFCEI har en egen erfarenhetsbaserad förklaring till varför en sådan maktomfördelning behövs. De har observerat att många olika typer av storskaliga projekt i södra Afrika implementerats från utlandet och från andra kontinenter. Projekten har ofta inte tagit tillräcklig hänsyn till lokalbefolkningens behov och önskemål. Beslut har tagits över människors huvuden trots att befolkningen har kunskaper att försörja sig utan att förstöra sin hemmiljö, påpekar Wayne du Plessis, som har titeln Programs and Operations Manager på SAFCEI.

– Afrika har försörjt sig själv i årtusenden, och kommer fortsätta försörja sig själv om rätt verktyg finns att tillgå, säger Wayne.

Han betonar att det självklart finns sådant som de lokala jordbrukarna kan lära sig av utomstående, men viktigt är att de känner sig delaktiga i processen och att deras röster blir hörda.

Wayne du Plessis. Foto: Marcus Beckford/True North Agency

Religionens betydelse

En nyckel i att lyckas utöka människors egen makt är att engagera religiösa ledare. Wayne förklarar att eftersom uppskattningsvis runt 75 procent av alla befolkningen i södra Afrika räknas som troende så är tilliten till religiösa ledare relativt hög.

SAFCEI:s olika projekt är organiserade inom så kallade FLEAT-program. FLEAT är en förkortning för Faith Leader Environmental Advocacy Training. Zainab Adams som har rollen som FLEAT coordinator på SAFCEI tydliggör att många människor i regionen ser på religiösa ledare med respekt.

– Både bibeln och koranen betonar att man ska ta hand om jorden, och religiösa ledare är mer respekterade i respektive trosuppfattning så det får en större effekt att involvera dessa, säger Zainab.

Hon betonar att politiker i mångas ögon betraktas som korrupta medan religiösa ledare står för en högre grad av ärlighet, generellt sett.

– I kontrast till politiker har de ingenting att vinna för egen del när de talar om vad som är bra för naturen, för miljön och vad som är gott för din hälsa. De har inget att vinna förutom att ta hand om Guds skapelse, säger Zainab.

Zainab Adams. Foto: Marcus Beckford/True North Agency

Att nå ut över religionsgränserna

SAFCEI arbetar med ledare från flera religiösa traditioner för att ingen grupp eller religion ska exkluderas, och de ser själva att de har lyckats engagera människor från olika bakgrund att göra saker gemensamt för allas bästa.

– Vi vill alla vara lyckliga, vi vill alla ha matsäkerhet, vi vill alla ha tillgång till resurser som vatten och energi och vi vill alla leva i en bra miljö. Vi önskar alla att våra barn ska vara friska. Detta är gemensamma värderingar, säger Berry Behr.

Hon berättar att SAFCEI fått människor att mötas för att tillsammans städa upp skräp och förfina den lokala miljön. Målet är att invånarna ska kunna expandera sina egna jordbruk och försörja lokalsamhället i stället för att vara beroende av varor importerade från utlandet i livsmedelsbutiker. Att ett sådant beroende var ohållbart blev särskilt tydligt under coronapandemin då många förlorade jobbet och företag hölls stängda, och mer makt över sin egen försörjning skulle innebära en bättre krisberedskap, utökat självförtroende och en långsiktig utveckling av den lokala ekonomin.

Internationella kopplingar

SAFCEI:s aktiviteter har spridit sig utanför Sydafrika, och i exempelvis Zimbabwe har ett eget multireligiöst nätverk – FLEAT Zimbabwe – startats med inspiration och stöd från SAFCEI. Zainab Adams berättar att nätverket där börjat få egen finansiering och driver egna aktiviteter, något som är viktigt för att makten över försörjningen ska stanna i lokalsamhället även i detta fall.

– De är därför inte så beroende av SAFCEI för att få utbildningar utan de känner sig självsäkra nog att ta tag i det själva, säger Zainab.

Act Svenska kyrkan vill se att initiativ som SAFCEI:s fortsätter att få det stöd de förtjänar för att människor på allvar ska kunna ta makten över sin försörjning och sin lokala miljö. Vi vill se att Sverige fortsätter ge en hundradel av sina gemensamma resurser för att stötta långsiktiga projekt runt om i världen, för allas rätt till ett värdigt liv.

Under Act Svenska kyrkans event Göra skillnad 2022, i Uppsala, så kommer en representant för SAFCEI att närvara och berätta om sina erfarenheter. Missa inte detta, helgen 1-2 oktober!

Text: Alexander Öbom, kommunikatör