Till innehåll på sidan

Ana Ruth – changemaker i Honduras

Tonårsgraviditeter och barnäktenskap är vardag i Honduras. Här jobbar Act Svenska Kyrkan med bland andra Ana Ruth Garcia Cárcamo för att stärka kvinnors och flickors rättigheter med hjälp av religion.

Ecuménicas grundare och ordförande pastor Ana Ruth García Cárcamo. Foto: Jesper Klemendsson/Ikon

Det är liv och rörelse inne i organisationen Ecuménicas lokaler i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Flickor och kvinnor i olika åldrar kommer och går. Organisationens grundare och ordförande, 53-åriga pastor Ana Ruth Garcia Cárcamo, får ta emot många kramar. Det råder ingen tvekan om att hon är uppskattad både som person och för sitt arbete.

– Jag fokuserar på kvinnors och flickors rättigheter i mitt arbete, särskilt på deras reproduktiva rättigheter, säger Ana Ruth.

Tillsammans med Act Svenska kyrkan jobbar Ecuménicas för att stärka kvinnors och flickors rättigheter i Honduras, framför allt genom utbildning. Landet är ett av de farligaste i Latinamerika för kvinnor att leva i. Enbart under 2021 så mördades 318 honduranska kvinnor. Diskrimineringen mot dem är omfattande och deras reproduktiva rättigheter är kraftigt beskurna. Ana Ruth tvekar inte ett ögonblick innan hon svarar på frågan om vad som är hennes största styrka.

– Att ifrågasätta allt som inte är tillåtet för flickor och kvinnor att göra, säger hon.

 Ana Ruth Garcia arbetar för en av Act Svenska kyrkans partners i Honduras. Hon arbetar med religiösa argument för att stärka kvinnors rättigheter.

Ofta används religiösa argument för att begränsa kvinnors rättigheter och för att legitimera manlig dominans. På Ecuménicas gör man tvärtom.

– Vi arbetar utifrån tro och olika religiösa övertygelser. Det är mycket viktigt eftersom 95 procent av Honduras befolkning ser sig som troende. Vi kan ge dem förklaringar som de kan associera till. I vårt arbete använder vi oss bland annat av Bibelskrifter och teologiska berättelser som främjar kvinnors rättigheter. Detta skiljer oss från andra feministorganisationer, säger Ana Ruth.

Honduras har näst högst andel ungdomsgraviditeter i Latinamerika. 34 procent av flickorna gifter sig innan de har fyllt 18 år. Hunger och fattigdom är drivkrafter bakom tidiga äktenskap.

Problemet med allt fler tonårsgraviditeter

Liksom i många andra delar av världen infördes karantänsregler i början av coronapapandemin, 2020. Många kvinnor var instängda dygnet runt med sina plågoandar.

– Det resulterade i många nödsamtal om kvinnomisshandel. Under pandemin har även ungdomsgraviditeterna ökat, säger Ana Ruth.

Enligt Ecuménicas har cirka 800 flickor, i åldrarna tio till fjorton år, blivit mödrar sedan pandemin bröt ut enbart i Tegucigalpa. Samtidigt är kvinnors reproduktiva rättigheter kraftigt begränsade. Abort är totalförbjudet, likaså dagen-efter-piller.

– Sexualundervisning i skolor är förbjudet i Honduras. Förbudet innefattar vetenskaplig vägledning om sexuell och reproduktiv hälsa, säger Ana Ruth.

För att kringgå förbudet har Ecuménicas utarbetat metodik och undervisningsmaterial om reproduktiv hälsa för lärare. De har ett samarbetsavtal med det största lärarfackförbundet i Honduras.

– Vi ger lärarna utbildning om hur de kan integrera materialet i undervisningen. Vi driver detta projekt i 16 regioner och har fått bra respons, säger Ana Ruth.

Ana Ruth García Cárcamo talar under ett av Ecuménicas möten, och 19-åriga Ruth Mena intill jobbar deltid som koordinator i organisationen. Foto: Jesper Klemendsson/Ikon

Som barn lärde sig Ana Ruth att läsa och skriva genom Bibeln.

– Jag gick ofta i kyrkan under min uppväxt, men det var även där som jag blev medveten om våldet mot kvinnor. Både jag och min mamma utsattes för våld i hemmet, men i kyrkan blev vi bara tillsagda att be för att männen skulle ändra sig. Det var mycket svårt att höra. Slutligen tog jag och min mamma avstånd från min pappa, men vi fortsatte att gå i kyrkan. Vi hade fortfarande vår tro kvar, säger Ana Ruth.

Kallet att sprida Guds ord och samtidigt förbättra situationen för kvinnor har funnits med Ana Ruth sedan barndomen. Hon studerade teologi och vetenskapliga ämnen i Costa Rica och återvände sedan till Honduras som pastor. Där tog hon kontakt med andra troende vänner som var intresserade av kvinnorättsfrågor och de bakomliggande orsakerna till våldet mot kvinnor.

– Vi sa ”kyrkan måste göra något. Det här kan inte fortsätta. Vi måste göra något”, säger hon.

Därmed sattes fröet till Ecuménicas. Ana Ruth anser att många kyrkliga ledare bär ett stort ansvar för kvinnors utsatthet i Honduras.

– De religiösa ledarna tolkar Bibeln på ett väldigt gammaldags sätt. Vi i Ecuménicas föreslår att man ska läsa om Bibeln utifrån ett feministiskt perspektiv, men många religiösa ledare gör det inte. Det finns väldigt många olika kyrkor i Honduras och vi arbetar endast i de centrala delarna av landet, suckar Ana Ruth.

Förlåtelse i kyrkans namn

Där Ecuménicas är verksamma har arbetet börjat bära frukt. Under 2021 anordnades möten med olika kyrkor.

– Vi satt ned och diskuterade med representanter för katolska, protestantiska, metodistiska och lutheranska kyrkor. Det var en stor rundabordsdialog som fokuserade på kvinnors rättigheter, framför allt på våld mot kvinnor. De flesta erkände faktiskt att det traditionella och bokstavliga läsandet av Bibeln hade bidraget till våldet mot kvinnor – och även mot hbtqi-personer. De flesta bad om förlåtelse i sina kyrkors namn, säger Ana Ruth.

Erkännandet är ett stort steg på vägen. Ecuménicas jobbar också med olika frivilligorganisationer för att bekämpa den utbredda machokulturen som är en starkt bidragande orsak till kvinnors utsatthet. Ana Ruth betonar dock att det även krävs en offentlig politik som garanterar och försvarar kvinnors rättigheter. Honduras har skrivit under alla internationella konventioner för kvinnors rättigheter, men mycket lite har omsatts i praktiken.

I januari 2022 blev Xiomara Castro landets första kvinnliga president. Hon har lovat att jobba för kvinnors reproduktiva rättigheter, men hennes parti har inte tillräckligt med platser i Kongressen för att göra lagändringar. En majoritet av konservativa politiker är emot reformer. Oavsett vad som händer på den politiska fronten så kommer Ecuménicas att fortsätta sitt arbete.

– Om det finns politisk vilja så är det bra, men om det inte finns det så kommer vi att fortsätta jobba på som tidigare, säger Ana Ruth.

Här kan du läsa mer om ungdomarna Karen och Ruth Mena som engagerat sig i organisationen Ecuménicas.

Banner som uppmanar till gåva till Act Svenska kyrkan
Ge en gåva till Act Svenska kyrkan