Till innehåll på sidan

Återkoppling från 2022: Fokusområdet Jämställdhet och hälsa

15 000 stöttande hembesök per månad hos utsatta familjer i Kapstaden, sexualundervisning på 65 skolor i Tanzania och 16 nystartade mansgrupper som arbetar mot könsrelaterat våld i Haiti. Dessa insatser, och många fler, har gåvor till Act Svenska kyrkan bidragit till under 2022. Tack!

Kampen för jämställdhet, värdighet och en god hälsa för alla människor pågår varje dag året runt. I spåren av coronapandemin har fattigdomen ökat vilket lett till att särskilt flickor, kvinnor och HBTQI-personers rättigheter hamnat i skymundan. Under 2022 har Act Svenska kyrkan intensifierat stödet till systerkyrkor och partnerorganisationer som arbetar mot könsrelaterat våld. Här är några av förra årets fantastiska resultat som uppnåtts tack vare gåvor och engagemang.

Mentormammorna fortsätter rädda liv i Afrika

Bild på mentormamma som håller i en bäbis i rosa kläder. De tittar på varandra och skrattar.
I Eswatini har mentormammorna under 2022 sammanlagt genomfört närmare 25 000 hembesök. Foto: Josefin Casteryd/Ikon

I Sydafrika, Eswatini, Etiopien och Egypten arbetar mentormammorna med att besöka utsatta familjer i kåkstäderna för att utföra mödra- och barnhälsovård samt stöd i form av samtal. De har under 2022 mött mycket svåra fall. I spåren av coronapandemin har våld i hemmen ökat och så även tonårsgraviditeter. Familjer med ingen eller extremt liten inkomst är också mycket påverkade av stigande matpriser.

Act Svenska kyrkan gav i början av året ett extra stöd för kapacitetsstärkning till mentormammaprojektet i Eswatini. Utbildare från Sydafrika genomförde en fem veckor lång utbildning för alla 42 anställda mentormammor i Eswatini. Med sina fördjupade kunskaper fortsatte mentormammorna i Eswatini att varje månad göra minst 2 000 hembesök och stötta utsatta familjer att klara vardagen.

I Sydafrika hade projektet under förra året 270 aktiva mentormammor som också fått fördjupningsutbildning under 2022. Tillsammans genomförde de hembesök i cirka 15 000 hushåll per månad i västra och östra Kapstaden.

Påverkansarbete för att stoppa ny lag i Guatemala

Bild på två personers armar som tillsammans håller upp en pride-flagga mot himlen.
Foto: Kristin Lidell/Ikon

I början av mars 2022 var det många turer kring en lag i Guatemala som kraftigt skulle inskränka kvinnors och HTBQI-personers rättigheter samt rätten till sexualundervisning. Den omstridda lagen ”Till skydd för livet och familjen” antogs 8 mars av Guatemalas kongress. Lagen kriminaliserade abort inklusive missfall, förbjöd samkönade äktenskap och innebar hård reglering av sexualundervisning.

Efter att kongressen antog lagen förde Act Svenska kyrkan dialog med Regeringskansliet, utrikesdepartementet (UD) och svenska ambassaden i Guatemala. Flera aktörer inom det internationella samfundet agerade kraftigt mot lagen och trots att presidenten själv varit pådrivande i lagförslaget stoppade han lagen precis innan den skulle träda i kraft, med hänvisning till brott mot landets konstitution och internationella åtaganden kring mänskliga rättigheter.

Sexualkunskap en nyckelfråga för god hälsa i Tanzania.

Bild på ett bord med ett skrivblock mitt på bordet. Vid bordet står flera flickor i vita skjortor och röda kjolar. Flickorna läser på lappar.
Projektet ”Bryta tystnaden” i Tanzania har under 2022 besökt 65 grundskolor och undervisat eleverna inom sexualkunskap. Foto: Kerstin Bergeå

I Tanzania är sexualkunskap inte inkluderat i skolundervisningen. Evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT) driver stora nationella projekt för att sprida kunskap och stärka unga människors sexuella och reproduktiva hälsa och egenmakt. Act Svenska kyrkan stödjer bland annat projektet Vunja Ukimya, som betyder ”bryta tystnaden”. Under 2022 har projektet undervisat 8 094 elever på 65 skolor inom sexualkunskap. I samband med uppmärksammande av internationella mensdagen utbildades 815 flickor på tio skolor om menstruation. Genom projektet deltog även 84 tonårsmammor under förra året i utbildningar kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, könsrelaterat våld och entreprenörskap. 87 religiösa ledare fick särskild utbildning inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

I början av 2022 besökte den svenska ambassadören Anders Sjöberg en skola där projektet pågick. Efter besöket hade ELCT och Act Svenska kyrkan ett uppföljande möte med ambassaden om ett eventuellt framtida samarbete för att stärka arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. En av ELCT:s biskopar höll även ett tal i nationell tv, där han uttryckte vikten av att underlätta för tonårsflickor som fått barn att återgå till skolan.

Stora insatser mot könsrelaterat våld i Haiti

Act Svenska kyrkans partner i Haiti har under 2022 arbetat intensivt för att motverka våld mot flickor och kvinnor. I de 16 projektområdena genomfördes utbildningar inom mänskliga rättigheter, psykosocialt stöd för personer som utsatts för våld och kurser om hur organisationer kan integrera påverkansarbete mot könsrelaterat våld i sin verksamhet. 57 kvinnor har under 2022 fått juridiskt stöd via projektet och ett nätverk med utbildade socialarbetare har även givit 54 kvinnor psykosocialt stöd. Som komplement till befintliga kvinnogrupper startades under 2022 även 16 mansgrupper i syfte att motverka mäns våld mot kvinnor.

Självhjälpsgrupper i Indien ger kraft

Bild på tre indiska tonårsflickor som sitter tillsammans i en stentrappa. Flickorna tittar på någon utanför bild och skrattar.
Nancy, Sunita och Nisha är tre av flickorna som under året deltagit i en av 266 självhjälpsgrupper för flickor och kvinnor i Indien. Tillsammans blir de starka och kan stå upp för sina rättigheter. Foto: David Weston/Ikon

Act Svenska kyrkan stödjer projekt för och med kvinnor i Kolkata, Cuttack och Bhubaneswar i östra Indien. Kvinnorna organiserar sig i självhjälpsgrupper, föreningar mot våld och olika fackföreningar. Tillsammans vågar de kräva sina rättigheter gentemot arbetsgivare, lokala myndigheter och polis. Eftersom våld mot kvinnor är ett utbrett problem innebär insatserna även att kvinnor som utsatts för våld får stöd att anmäla övergreppen.

Under 2022 var 266 kvinnogrupper med sammanlagt 2 545 deltagare aktiva. Eftersom statistiken visar att var fjärde flicka gifts bort som barn i Indien har projektet bland annat särskilda tonårsgrupper som ger flickor kunskap om sina rättigheter. Under våren fick flickgrupperna bland annat besök av en sjuksköterska som pratade med dem om hur kroppen utvecklas under tonåren. Projektet lägger stort fokus på att sprida kunskap om farorna med barnäktenskap och tonårsgraviditet.

Projektet erbjuder även yrkesutbildningar och startbidrag till kvinnor så att de kan få en inkomst genom till exempel småföretagande, sömnad och hantverk. Under året har projektet delat ut sådana startbidrag till 1 872 kvinnor. Kvinnor som fått del av stödet är inte lika beroende av andra för sin försörjning, vilket leder till ökat självförtroende och makt att påverka sin situation.

Act Svenska kyrkan aktiva i FN:s kvinnokommission (CSW66)

Den 14–25 mars 2022 genomfördes den 66:e upplagan av FN:s kvinnokommission. Det är den största FN-samlingen efter generalförsamlingen och det enskilt största internationella toppmötet som fokuserar på kvinnors rättigheter. Act Svenska kyrkan deltog i den svenska Stockholmsbaserade delegationen och anordnade även två sidoevent tillsammans med samarbetspartner. Det ena eventet handlade om hur religion används av aktörer som motverkar sexuell reproduktiv hälsa och rättigheter och hur religions- och övertygelsefrihet i stället kan användas för att stärka just dessa rättigheter. Det andra sidoeventet fokuserade på inkluderande klimatfinansiering från ett jämställdhetsperspektiv.

Religion, religiösa ledare och trosbaserade organisationer lyftes fram i flera sammanhang under årets Kvinnokommission, dels som drivkraft och argument för jämställdhet, dels som något som man behöver relatera till och arbeta med. Trosbaserade organisationer och religiösa ledare omnämns glädjande nog också i de antagna slutsatserna.

Allt detta arbete, och mycket mycket mer, har Act Svenska kyrkan genomfört under 2022. Tack för ditt engagemang! Tillsammans står vi upp för alla människors rätt till en god hälsa.

Bli månadsgivare till Act Svenska kyrkan