Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Återkoppling från 2022: Fokusområdet Katastrofinsatser

Akut nödhjälp till 57 000 personer som drabbats av torka på Afrikas horn, stöd till 270 000 människor som flytt från Ukraina samt skolgång för tusentals ungdomar i flyktinglägret Kakuma i Kenya. Det är några av de katastrofinsatser som Act Svenska kyrkan genomfört under 2022 tack vare gåvor och engagemang.

Karta över Act Svenska kyrkans katastrofinsatser och långsiktiga utvecklingsarbete under 2022.
Karta över Act Svenska kyrkans katastrofinsatser (gulmarkerade länder) och långsiktiga utvecklingsarbete (blåmarkerade länder) under 2022.

De humanitära behoven i världen är enorma och har växt under coronapandemin och till följd av kriget i Ukraina. Genom lokala partner finns Act Svenska kyrkan redan på plats när katastrofer inträffar och kan snabbt mobilisera resurser dit de bäst behövs. För att återuppbygga samhället och stärka förmågan att hantera framtida kriser involveras de människor som själva drabbats.

Under 2022 har gåvor bidragit till mat och vatten, tak över huvudet, psykosocialt stöd och skydd för de mest utsatta. Här följer några exempel på insatser 2022.

Mat och rent vatten till Afrikas horn

Liten pojke bär på två gula vattendunkar.
Torka på Afrikas horn 2022. Foto: Dong Jianghui

Under 2022 drabbades Afrikas horn av den värsta torkan på 40 år och över 36 miljoner människor är påverkade, varav 21 miljoner förväntas drabbas av akut matosäkerhet. Även djur och boskap har drabbats hårt.

Act Svenska kyrkan genomförde katastrofinsatser i framför allt Somalia, Kenya och Etiopien. Insatserna handlar om att säkerställa tillgång till mat och rent vatten för både människor och djur, sociala skyddsnät, katastrofriskreducerande åtgärder samt tillgång till utbildning och psykosocialt stöd. Lokal expertis på plats bedömer vad som är mest nödvändigt, vilket i akut skede bland annat handlat om att dela ut matpaket samt återställa sinade brunnar och vattentäkter. Cirka 57 000 människor har fått matpaket och rent vatten.

Stöd till människor som flytt kriget i Ukraina

Hjälparbetare lastar av vattenflaskor från flaket på en lastbil.
Vattendistribution i Ukraina. Foto: Antti Yrjönen/FCA

När kriget i Ukraina bröt ut var Act Svenska kyrkan en av de första organisationerna på plats. Tack vare generösa gåvor har utdelningen av livsmedel, hygienartiklar och andra förnödenheter samt ekonomiska bidrag nått cirka 270 000 människor i Ukraina, Ungern och Polen. Stödet vid mottagningscentren möter både materiella och psykosociala behov hos människor som tvingats lämna sina hem.

Det land som tagit emot flest flyktingar från Ukraina är Polen. Under 2022 bidrog Act Svenska kyrkan till att sex mottagningscenter öppnades i landet. I mottagningscentren kan de som flytt få tillgång till ekonomiskt stöd. 95 procent av de som jobbar i mottagningscentren är själva ukrainare, vilket ger både jobb och en underlättad språksituation.

Act Svenska kyrkan siktar också framåt på att i ännu högre grad än tidigare kunna jobba psykosocialt med barn, ungdomar, människor med funktionsnedsättningar och äldre.

Mediciner och sjukvård i Pakistan och Afganistan

Några män står på en översvämmad väg.
Översvämning i Pakistan 2022. Foto: Akhtar Soomro

Pakistan har varit hårt drabbat av extrem hetta och den uttorkade marken har inte klarat av att suga upp de enorma vattenmängder som kommit i efterföljande regn. Vattenmängderna påverkades även av smält is från glaciärer och ledde till att en tredjedel av landet hamnade under vatten. Många människor blev hemlösa och riskerna för kontaminerat vatten och vattenburna sjukdomar ökade. Pakistan är ett av de länder i världen som drabbas värst av ett förändrat klimat trots att landet står för en minimal del av de globala växthusgasutsläppen.

Act Svenska kyrkan har stöttat med matpengar, mediciner och att bygga upp sjukvård i drabbade områden. Människor tränas också i återuppbyggnad av boenden som ska vara mer motståndskraftiga mot framtida översvämningar.

I Afghanistan arbetar Act Svenska kyrkan med samma implementerande partner för det humanitära arbetet som i Pakistan. Sedan talibanerna tog över makten har situationen varit mycket svår för de organisationer som arbetar i landet, men tack vare välfungerande nätverk och stort engagemang hos lokala krafter har insatser ändå fortsatt.

Livsviktiga insatser och meningsfulla aktiviteter i flyktingläger

Två personer samtalar i en musikstudio.
Musik är en av flera viktiga aktiviteter i det psykosociala arbete som Act Svenska kyrkan stöder i flyktinglägret Kakuma i Kenya. Sångerskan Lisa Munezoro ”Queen Lisa” och producenten Hashimu Hassani jobbar tillsammans i Music Recording Studio Kakuma som Act Svenska kyrkan varit med och finansierat.. Foto: Josefin Casteryd/Ikon

I maj 2022, efter kriget i Ukraina bröt ut och som lett till att cirka 14 miljoner ukrainare lämnat sina hem, visar statistiken på den alarmerande siffran om 100 miljoner människor på flykt i världen. De flesta människor stannar i sitt hemland eller närmaste grannland.

Act Svenska kyrkan stöttar insatser för människor på flykt i många olika länder och insatserna är ofta långvariga, eftersom det sällan finns en möjlighet för människor att på kort sikt återvända hem. I de stora flyktinglägren pågår löpande insatser för att människor ska kunna skapa sig trygga och meningsfulla liv.

Flyktinglägren har just nu stort behov av stöd, eftersom de ökande flyktingströmmarna leder till att fler människor behöver ta del av redan små biståndsmedel. Behoven hos flyktinglägrens invånare kommer i skymundan för nya konflikter och katastrofer som fångar medias och allmänhetens intresse.

En pågående långsiktig insats är Act Svenska kyrkans arbete i Kakuma i Kenya, som är ett av världens största flyktingläger. Där bor omkring 200 000 människor från flera konflikt- och katastrofdrabbade länder i regionen. Insatsen innebär bland annat stöd till fosterfamiljer som tar hand om ensamkommande barn, skolor och säkra lekplatser för barnen samt psykosocialt stöd i form av olika självhjälpsgrupper som träffas och stöttar varandra i lägret. Verksamheten innefattar meningsfulla fritidsaktiviteter där barn och ungdomar genom sport, musik och dans lär känna varandra och lär sig samarbeta trots kulturella, religiösa och etniska skillnader.

Tack för ditt engagemang och dina gåvor. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Ge en gåva till katastrofinsatser

Krig, svält och naturkatastrofer slår sönder miljoner människors tillvaro varje dag. Act Svenska kyrkan samarbetar med partner runtom i världen som finns på plats både före, under och efter katastrofen.